Search
Generic filters
Exact matches only

Record de vizitatori la Salina Turda

Salina Turda, din județul Cluj, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România, a depășit un nou record. Duminică, 25 octombrie 2015, în salina clujeană a coborât vizitatorul cu numărul 500.000. Este pentru prima oară în istoria salinei când numărul vizitatorilor săi depășește o jumătate de milion de persoane.

Salina Turda, din orașul cu același nume, și-a redeschis porțile pentru turiști în anul 2010, în urma reamenajării și modernizării ei din fonduri europene. Înainte de refacere obiectivul turistic atrăgea aproximativ 80.000 de vizitatori pe an, iar din 2010, după modernizare, numărul lor a ajuns la aproximativ 400.000 de turiști pe an.

Porneam undeva de la 40.000 la un maxim de 80.000 și cu o completare pe turismul balnear, posibilă creștere, dar nicidecum să depășim 100.000. În fiecare an s-au depășit 400.000”, a afirmat Tudor Ştefănie, primarul orașului Turda.

Duminică, 25 octombrie 2015, Salina Turda a reușit să atingă recordul de 500.000 de turiști pe an. Turistul cu numărul 500.000 este din județul Mureș și se numește Dan Hudrea. Acesta a vizitat pentru a doua oară obiectivul turistic clujean, de această dată fiind însoțit de un grup de prieteni din Germania.

„Pentru prima oară de la redeschiderea Salinei Turda, în 2010, în urma modernizării cu fonduri europene, am atins cifra de o jumătate de milion de turiști pe an. Înregistrarea turistului cu numărul 500.000 a avut loc, duminică, acesta fiind Dan Răzvan Hudea din Bazna, care a însoțit un grup de turiști vorbitori de limbă germană. Acesta a spus că se află pentru a doua oară în vizită la Salina Turda”, a spus Simona Baciu, directorul Salinei Turda.

Pentru a sărbători acest record, conducerea Salinei Turda i-a oferita acestuia cadou un tort, mai multe suveniruri și un abonament gratuit, pe viață, pentru două persoane, la salină.

Nu mă așteptam la nicio surpriză. Ar fi trebuit să fie ceva normal, dar de data asta se pare că am avut noroc. Un premiu foarte frumos şi le mulțumesc!”, a afirmat Dan Hudrea despre surpriză și cadoul primit.

vizitator 500000 salina turda

Acesta nu este singurul eveniment inedit sărbătorit de Salina Turda în acest an. În luna iunie, aceasta a devenit prima salină din România cartografiată cu ajutorul Google Maps. În plus, prin intermediul Google Street View, Salina Turda poate fi vizitată virtual de către oricine are acces la internet, inclusiv de turiștii aflați la mii de kilometri distanță.

De asemenea, din luna august a acestui an, în interiorul Salinei Turda a mai fost deschisă încă o mină care poate fi vizitată de către turiști. Este vorba despre Mina Ghizela, în care se pot observa primele urme de exploatare a sării la Salina Turda și care datează de pe vremea romanilor. Pe lângă aceasta, salina turdeană mai adăpostește încă patru mine: Rudolf, Terezia, Ghizela şi Iosif.

Exploatarea sării la Salina Turda datează din epoca romană. Salina a fost închisă în 1932 şi a fost redeschisă pentru public şi pentru pacienții cu boli respiratorii în 1992. În perioada 2008 – 2010 a fost modernizată în urma unei investiții de aproape șase milioane de euro din fonduri europene şi a fost inaugurată în ianuarie 2010.

De la deschiderea din 1992 până în prezent, Salina Turda a fost vizitată de aproximativ 2,7 milioane de turiști români şi străini.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *