Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

UBB Cluj lansează o nouă campanie de donare de sânge

Universitatea Babeș-Bolyai, în parteneriat cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, organizează, în perioada 17 – 20 noiembrie 2015, noi sesiuni de donare de sânge, adresate atât studenților, cât și clujenilor.

Timp de patru zile, cei care doresc și sunt apți din punct de vedere medical, pot participa la sesiunile de donare de sânge organizate zilnic, între orele 07.30-13.00, la sediul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj (str. Nicolae Bălcescu nr.19).

Campanie socială și educativă

Potrivit reprezentanților Universității Babeș-Bolyai, pe lângă scopul social, acela de acumulare a unor stocuri de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din Cluj, care apoi vor fi transferate la spitale, campania are și un scop educativ, acela de a crea un comportament firesc și obișnuit,  în privința donării de sânge.

«Donăm împreună, UBB dă startul» reprezintă un program coerent de informare şi educare a studenților pe tema donării de sânge. Dorim că alături de organizațiile studențești şi alți parteneri să creăm un comportament în favoarea donării de sânge, ca un act de responsabilitate şi un gest de implicare în comunitate”, a declarat Paul Fărcaş, purtătorul de cuvânt al UBB Cluj-Napoca.

Potrivit inițiatorilor programului, donatorii de sânge vor beneficia de un set complet de analize gratuite, ce include: RH, grupă sangvină, hepatita B, C, HIV (SIDA), HTLV (leucemie) și VDRL (şifilis), ALT (probe hepatice). De asemenea, aceștia vor primi și șapte tichete de masă, în valoare totală de 65.87 ron sau o masă (alimente), post donare, la centrul de transfuzii clujean.

Persoanele care doresc să doneze sânge o pot face în urma completării unui formular. În plus, pentru a li se putea recolta sânge, donatorii trebuie să aibă asupra lor unul dintre următoarele acte, în original: buletin sau carte de identitate, document provizoriu de identitate, carnet de conducere eliberat în România, carte de alegător, carnet de serviciu (în cazul militarilor) sau pașaport (pentru cetățenii altor state care locuiesc în România de cel puțin un an).

De ce să donăm sânge?

Potrivit medicilor, donarea de sânge are și un efect benefic pentru organismul uman, pe lângă latura civică a gestului. Astfel, acest proces ajută sângele să se împrospăteze, crește imunitatea organismului, reduce cu 30% riscul de paralizie și accident vascular, pentru donatorii periodici și crește rezistența organismului la șocuri.

La o donare se recoltează, de obicei, 450 ml de sânge, cantitate care se reface ca volum în câteva ore, iar celular în două săptămâni.

Reguli ce trebuie respectate de donatorii

Înainte de donare:

– pot consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puțin consistent, format din legume și fructe

– nu pot consuma grăsimi

– nu pot fuma

După donare:

– trebuie să crească consumul de lichide în primele 24 de ore după donare

– nu pot fuma timp de câteva ore

De asemenea, pentru a fi eligibili, donatorii trebuie să aibă vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani și greutatea cuprinsă în intervalul 50 – 100 kg, în cazul femeilor şi 60 – 110 kg, în cadrul bărbaților; să nu fi suferit în ultimele trei luni intervenții chirurgicale sau stomatologice; să nu fie alergici sau să nu sufere de afecțiuni dermatologice, iar în cazul femeilor, ele trebuie să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală.

Aceasta este cea de-a doua campanie de donarea de sânge organizată de UBB Cluj. Prima ediție a campaniei „Donăm împreună, UBB dă startul” s-a desfășurat în perioada 31 martie – 02 aprilie 2015, iar prin intermediul ei au donat sânge 81 de persoane, în cadrul unităților mobile de donare de sânge amenajate de universitatea clujeană.

Cover -
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *