Search
Generic filters
Exact matches only

Varza a la Cluj – un preparat cu nume de oraș

Când te gândești la Cluj-Napoca, probabil că te gândești la regionalisme, ardeleni molcomi și „Varză a la Cluj”.

Dincolo de faptul că preparatul acesta este unul tradițional, „Varza a la Cluj” poate fi considerat un preparat emblemă al orașului, povestea acestuia având o vechime de peste 400 ani.

Povestea Verzei a la Cluj

Nu se știe exact momentul creării rețetei. Există o legendă cum că o gospodină nu ar fi avut suficiente frunze subțiri de varză pentru a face sarmale, așa că le-a tocat și așa s-a făcut varza a la Cluj.

Se știe însă că cea mai veche publicație care conține rețeta de varză a la Cluj este o carte de bucate din 1665, publicată în maghiară de Misztótfalusi Kis Miklós. Cartea era intitulată „Cărticica meșteșugului bucătăriei”. Un istoric maghiar, care a studiat istoria gastronomică a Transilvaniei spune că inițial preparatul era numit „varză în mod clujean” urmând să fie modernizat ulterior.

Stilul clujean de a găti varza cu carne este menționat și într-o poezie, scrisă de Pal Koseghy, un curtean al contelui Miklos Bercsenyi (care s-a refugiat în zona Berceni de azi, în jurul Bucureștiului, înainte să se retragă în Imperiul Otoman). Poezia face referire la un cocoș ce era fiert cu felii subțiri de varză și era bine piperat, așa cum este obișnuit să fie gătit la Cluj.

Istoricii au descoperit că varza era o legumă consumată foarte des de către oamenii din Transilvania, cea mai veche informație din Transilvania despre această legumă provenind dintr-un protocol din 1442 al Conventului de la Cluj-Mănăștur, în care doi nobili jurau că nu au luat varza celuilalt.

Cum se prepara varza a la Cluj

Se pare că prima variantă a rețetei era considerată de lux și cerea printre ingrediente o găină grasă sau o jumătate de gâscă, fiartă cu varză mărunțită și sarmale umplute cu carne de vită și slănină de porc, turnându-se vin „atâta cât trebuie”, iar ca și condimente necesita piper, ghimbir și sare.

În prezent, pentru a prepara varza a la Cluj ai numeroase opțiuni de rețete, care mai de care mai elaborate și mai delicioase. Preparatul se poate găti cu varză dulce sau murată, cu smântână sau fără și așa mai departe.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *