logo
Search
Generic filters
Exact matches only

13 mai – Ziua Internațională a Dorului

România sărbătorește pentru prima dată în 2015, Ziua Internațională a Dorului. Inițiativa aparține trupei Vunk, prin mișcarea socială Orașul Minunilor, începută anul trecut tot de aceștia. Ei s-au gândit că România are nevoie de o astfel de zi, iar pentru că, în viziunea lor, România este o lume nu o țară, este important să facem ceva pentru a exprima dorul.

Această sărbătoare este dedicată celor cărora le e dor de casă, de oameni dragi sau lucruri din trecut. Cornel Ilie, vocalistul trupei Vunk a declarat pentru Gândul că „Ne plângem că ne e dor de cineva sau de ceva, iar de la a recunoaște acest lucru și până la a face ceva în acest sens este cale lungă. Deseori, spunem că ne e dor de părinți, dar cu greu ne găsim timp să îi sunăm. Deseori, spunem că ne e dor de locurile copilăriei, dar rareori ne facem timp ca să mergem acolo. Plecând de la acest lucru şi de la faptul că spunem deseori că sărbătorim tot felul de zile care nu ne aparţin, precum Halloween-ul sau Valentine’s Day, am zis să propunem românilor Ziua Dorului, o zi în care să luăm atitudine în ceea ce priveşte acest sentiment”.

Se spune că cuvântul „dor” nu poate fi tradus exact în nicio altă limbă, deși există cuvinte sau expresii asemănătoare în engleză (longing) sau portugheză (saudade). Semnificația cuvântului pentru români este puțin mai intensă decât aceste cuvinte, dar și decât intensitatea sentimentelor de acest fel trăite de străini.

În onoarea Zilei Internaționale a Dorului, cei de la Vunk au lansat și o pagină oficială de Facebook pentru această zi și un clip de 3 minute ce a devenit rapid viral în România. Inițiativei s-au alăturat deja oameni precum Andreea Esca, Dan Negru și Amalia Năstase.

Cei care vor să-și exprime dorul prin intermediul rețelelor sociale pot folosi hashtag-urile #ZiuaDorului și #Dorulmeueste.

Citește și: 35 de lucruri interesante despre cafea

                Top 10 arome ciudate de înghețată

                10 trucuri pentru un mic dejun sănătos

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

3 Responses

  1. Cel mai bun articol pe care l-am gasit pe subiectul acesta, sa o tineti tot asa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *