logo
Search
Generic filters
Exact matches only

29 iulie – Ziua Imnului Național

steagul-romaniei_4

Deşteaptă-te române… că e ziua imnului tău național! Ziua Imnului de Stat Național se sărbătorește în fiecare an pe data de 29 iulie, începând cu anul 1998. Acesta este un simbol național, împreună cu drapelul și stema statului. În această zi se obișnuiește să se facă manifestări ale armatei, a cărei fanfare intonează imnul național.

Istoria imnului național actual

Pe versuri scrise de Andrei Mureșanu (poemul Răsunet) și melodia compusă de Anton Pann (iar linia melodică pare a fi inspirată din cântecul religios „din sânul maicii mele”), cântecul patriotic a devenit pentru prima dată „Deșteaptă-te Române” în timpul Revoluției Pașoptiste și a fost cântat oficial pentru prima dată la Râmnicu Vâlcea în 29 iulie 1848.

De-a lungul perioadelor de luptă ale românilor, „Deșteaptă-te Române” a fost intonat ca un cântec de motivație, de inspirare a celor care luptă pentru țara lor. Astfel, cântecul patriotic a inspirat românii în timpul Revoluției Pașoptiste, al celor două războaie mondiale și în timpul căderii regimului comunist. A fost intonat la căderea regimului comunist, în decembrie 1989, datorită faptului că în timpul comunismului a fost interzisă cântarea acestuia, împreună cu alte cântece patriotice care au împuternicit românii să lupte de-a lungul timpului. Dacă era intonat, cei ce îl cântau riscau ani grei de închisoare.

În 1990, după instalarea regimului democratic în România, „Deșteaptă-te Române” a fost proclamat Imnul Național de Stat și are însemne sociale (pentru că împinge românii să vrea mai multe pentru țara lor) și naționale (pentru că face legătura între trecutul istoric și țara de azi).

Alte imnuri naționale românești

De-a lungul istoriei, România a avut mai multe imnuri naționale, după cum urmează:

Marșul Triumfal (1862 – 1884)
Trăiască Regele (1884 – 1948)
Zdrobite Cătușe (1948 – 1953)
Te slăvim, Românie! (1953 – 1977)
Trei Culori (1977 – 1989)
Deșteaptă-te, române! (1990 – prezent)

Imnul național are 11 strofe și este intonat în aproximativ 3 minute și 45 secunde. Vă invit să ascultați imnul național, cu mândria de a fi român în suflet:

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *