logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Anastase Dragomir – inventatorul scaunului ejectabil

Anastase Dragomir a fost un inventator român preocupat în special de aviație și de siguranța aparatelor de zbor și a pasagerilor acestora. El s-a născut pe 6 februarie 1896, în Brăila, fiind al șaselea copil din familia sa. A devenit cunoscut pentru invenția unei versiuni de scaun ejectabil, pe care l-a brevetat în Paris, în 2 aprilie 1930, alături de un alt inventator român, pe nume Tănase Dobrescu.

Invenția a fost înregistrată la 3 noiembrie 1928 sub denumirea Nouveau systeme de montage des parachustes dans les appareils de locomotion aerienne, cunoscută și sub denumirea de cabină catapultabilă. Deși prima invenție de acest tip, aceasta a fost o versiune destul de sofisticată a scaunelor ejectabile din prezent.

Această invenție era menită să ofere un plus de siguranță piloților și pasagerilor aparatelor de zbor. Ea reprezenta practic un sistem de parașutare care permitea ca fiecare pasager să fie capabil, în momente critice, să declanșeze acțiunea de salvare. Invenția consta dintr-un scaun detașabil și ejectabil vertical, care era prevăzut cu două parașute. De asemenea, planul românului era ca acest sistem să fie dotat cu mai multe comenzi manevrabile de către pilot.

Invenția lui Anastase Dragomir și a lui Tănase Dobrescu a fost inițial testată cu succes la 25 august 1929 pe aeroportul Paris-Orly. Scaunul ejectabil a fost montat pe un avion Farman pilotat de Lucien Bossoutrot. După demonstrație, ziarele franceze au lăudat inventivitatea românilor.

Două luni mai târziu, în octombrie 1929, Dragomir s-a întors acasă unde, pe aeroportul Băneasa de lângă București, a repetat experimentul, ajutat de inginerul în aviație Constantin Nicolau. De data aceasta, invenția a fost montată pe un avion Avia. După aceste teste a venit și patentarea invenției din 1930, menționată mai sus.

În continuare, Anastase Dragomir a continuat să își perfecționeze invenția, iar în 1950 a obținut și brevetul românesc pentru celula parașutabilă. Mai mult decât atât, 10 ani mai târziu, în 1960, inventatorul român mai obține un brevet românesc pentru o aeronavă de transport echipată cu mai multe cabine ejectabile.

Anastase Dragomir s-a stins din viață la vârsta de 70 de ani, la București, în anul 1966.

Citește în continuare despre alți inventatori români care au schimbat lumea prin invențiile lor.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *