logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Bani ciudați din jurul lumii

Banii sunt definiți ca obiecte de hârtie sau metal, care sunt oferite unui vânzător în schimbul unor bunuri sau servicii. În trecut banii puteau fi chiar și diverse alimente, precum sarea (care era foarte greu de găsit). De fapt, cuvântul „salariu” derivă din latinescul „salarium” care se referea la bani pe care îi foloseau să cumpere sare. În timp, au existat câteva tipuri extrem de ciudate de bani, care mai de care mai interesanți.

Banii de lemn din Germania

notgeld

Sursă foto: German notgeld

În urma primului război mondial, Germania a intrat într-un degres foarte mare, iar guvernul a fost nevoit să printeze bani de urgență, pe materiale precum mătase, lemn sau cărți de joc. Până și-a revenit Banca Centrală Germană (Reichbank), banii circulau foarte greu.

Dolarul cu condamnare la moarte

746px-US-Colonial_(DE-76)-Delaware-1_Jan_1776_REV

Sursă foto: Wikipedia

Înainte să existe dolarul american așa cum îl știm azi, coloniștii din America au avut probleme cu falsificatorii de bani și au hotărât să tipărească pe fiecare bancnotă propoziția „a falsifica aduce pedeapsa cu moartea”. Ulterior, propoziția a fost înlocuită cu celebra zicală „În Dumnezeu credem” (In God we trust).

Moneda cu discurs J F Kennedy

mongolia2007kennedy

Sursă foto: Numiscollect

Locuitorii Mongoliei au emis în 2007 o monedă cu imaginea fostului preşedinte american J. F. Kennedy și un buton, care odată apăsat, activa difuzarea unei părți din faimosul discurs „Ich Bin ein Berliner” al președintelui american.

Conducătorul fără cap pe bancnotă

zaire

Sursă foto: Haberler.com

Republica Congo a avut o perioadă în care au fost în lipsă de bani imediat după detronarea conducătorului totalitarist Joseph Mobutu. Noul guvern a decis ca până la tipărirea noilor bancnote să folosească bancnotele de până acum, însă să le perforeze astfel încât să nu fie vizibilă fața lui Mobutu.

Moneda cu apă sfințită

www.jfvcoins.com-PAU237_-_Palau_Lourdes

Sursă foto: Novate.ru

În 2008 guvernul insulei Palau a emis o monedă de argint cu figurina Sfintei Maria și o mică capsulă cu apă sfințită, pentru a comemora aniversarea a 150 ani de la apariția Sfintei Maria în Grotto din Lourdes, Franța. Apa sfințită din fiolă este din Grotto.

Bancnota cu tichete

mon1

Sursă foto: Xfilexplore.com

De obicei banii sunt obiecte e care le oferi în schimbul a ceea ce îți dorești să cumperi. Însă nu este și cazul unei bancnote din Vietnam, care avea cupoane pe marginile acesteia. Tichetele erau tăiate și oferite în schimbul unor anumite obiecte precum hainele.

Cea mai mare bancnotă din lume

hungary-currency

Sursă foto: Jacob’s Currency Collection

Ungaria deține recordul mondial pentru bancnota cu cea mai mare valoare din lume. În perioada interbelică Ungaria a intrat într-o perioadă de inflație majoră. Prețurile se dublau odată la câteva ore și moneda națională la acea vreme (Pengo) nu făcea față. Banca Maghiară a tipărit bancnote de 100 milioane miliarde Pengo (100,000,000,000,000,000 Pengo).

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *