logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Castelul Corvinilor

Încă din secolul XIV s-au pus primele pietre care aveau să dăinuiască până în zilele noastre. Într-o vreme încărcată de războaie și lupte pentru putere, în Hunedoara începea să se construiască ceea ce în zilele noastre cunoaștem sub numele de Castelul Corvinilor.

Cneazul Voicu (cel care era tatăl lui Iacu de Hunedoara) a primit castelul de la Sigismund I de Luxemburg, regele maghiar. Odată cu decesul tatălui său, după 1440, Iancu începe să consolideze treptat contrucția. Odată cu trecerea anilor, castelul s-a mai îmbogățit cu mai multe turnuri (Capistrano, Pustiu, Toboșarilor, Buzdugan), mai multe săli interioare (Cavalerilor, Dietei, Spirală).

De-a lungul timpului, proprietarii castelului au consolidat construcția până la forma în care poate fi văzut astăzi.

Cu siguranță că ceea ce face foarte cunoscut castelul este aspectul său impresionant. Turnurile foarte înalte par să zgârie norii. Podul de acces este construit peste o vale foarte adâncă, cea a pârâului Zlasti. În interior se mai găsește și o fântână,  care este destul de captivantă pentru turiști. De aceasta fântână se leagă o legendă, cea a trei prizonieri. Se spune că trei turci au fost capturați, iar pentru a-și recâștiga libertatea au fost puși să sape până ar fi dat de apă. După 15 ani în care au săpat aproape 30 de metri adâncime, cei trei au fost până la urmă omorâți.

castelul-huniade_15213300

Sursă foto: © Mangroove

În 1854, o furtună a provocat un grav incendiu monumentului. Un trăznet a lovit unul dintre turnuri, iar flăcările au mistuit o foarte mare parte din construcție. Aproape 10 ani, castelul a fost lăsat în paragină, fără ca cineva să se ocupe de refacerea de după incendiu. Totuși, mai apoi, a început cea mai mare operațiune de restaurare a edificiului, care a durat în jur de 40 de ani.

Castelul este recunoscut de mai mulți specialiști ca fiind printre cele mai frumoase din Europa. Dacă vorbeam adineauri de înălțimea turnurilor, acestea au aproximativ câte 70 de metri înălțime. Construcția mai are 42 de încăperi și suprafața totală depășește 7000 de metri pătrați.

Programul de vizitare este între 9 și 17 (excepție face ziua de luni, când orarul începe de la 10:30), iar tarifele pentru adulți diferă în funcție de perioada vizitei (în lunile de iarnă, vizitarea costă 20 de lei, primăvara și toamna, 25 de lei, iar în timpul verii, biletul ajunge la 30 de lei). Studenții și elevii vor trebui să plăteasca 5 lei pentru un bilet (este necesar un act care să dovedească studiile), iar pensionarii vor scoate din buzunar 10 lei (și ei vor avea nevoie de o dovadă, indicat ar fi un cupon de pensie).

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *