Pentru a prepara mâncăruri autentice asiatice este nevoie de folosirea ingredientelor autentice. Iar sosurile nu fac excepție de la regulă. Fiecare sos este folosit alături de alte ingrediente și oferă un gust deosebit mâncărurilor preparate.
Sos de soia
Sosul de soia se obține dintr-o pastă fermentată de boabe de soia fierte, cereale prăjite și saramură. Acesta este un ingredient des folosit în bucătăriile Asiei de Est și Sud-Est, fiind originar din China. Se găsesc numeroase variante ale sosului de soia, dar metoda de obținere este aceeași, diferă doar duata de fermentare și proporția de apă, sare și soia fermentată. Sosul de soia se folosește la marinat, așezonat și gătit, dar poate înlocui și sarea din mâncare.
Sos Mirin
Mirin-ul este un vis dulce, preparat din orez, asemănător cu sake-ul, fiind folosit în bucătăriile japoneze și coreene. Prin folosirea mirin-ului se gă un gust special peștelui fiert, dar se utilizează și pentru a îndepărat mirosul de pește. Având un gust puternic, se folosește în cantitate redusă.
Sos de stridii
Sosul de stridii este preparat din stridii, saramură și arome. Are o culoare brună și o consistență vâscoasă , fiind utilizat des în bucătăriile Asiei de Sud-est, în special în cea chinezeacă și filipineză. Se utilizează în preparate stir-fry, alături de carne, legume și fructe de mare.
Sos de chilli
Sosul de chilli este folosit pentru a oferi iuțeală mâncărurilor. Este des folosit în bucătăria asiatică, în special la preparatele wok și cele pe bază de fructe de mare. Însă, sosul de chilli se poate folosi în orice preparat, în orice cantitate.
Sos de pește
Sosul de pește este un ingredient de bază în preparatele thailandeze, înlocuind cu succes sarea sau sosul de soia. Este un ingredient foarte sănătos, datorită proteinelor și vitaminelor pe care le conține.