logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Curiozități despre 1 mai

În fiecare an te bucuri când vezi că 1 Mai pică în timpul săptămânii și mai primești o zi liberă de la muncă. O petreci, de obicei, în natură cu prietenii sau familia, mâncând mici și grătare. În afară de obiceiul românilor de a ieși la grătar în această zi, ce știi despre 1 mai? Iată câteva curiozități pe care poate nu le știai:

  1. În 1707, Anglia și Scoția se unesc, formând Marea Britanie.
  2. Un protest imens are loc la Chicago, în anul 1886, unde peste 90,000 de muncitori au militat pentru reducerea zilei de muncă de la 12 ore la 8 ore, fără reducerea salariului. În urma protestului (ce a durat mai multe zile) au rezultat 11 morți și mai mulți răniți.
  3. În 1889 a Doua Internațională Socialistă a declarat data de 1 mai Ziua Internațională a Muncitorilor pentru a comemora evenimentele din 1886 de la Chicago. Din 1890, 1 mai este sărbătorită anual în majoritatea țărilor din lume.
  4. Moartea lui Hitler a fost anunțată în 1 mai, în anul 1945.
  5. Tot în 1 mai, dar în anul 2011, președintele american Barack Obama anunța uciderea celui mai căutat terorist din lume, Osama bin Laden.
  6. Românii au sărbătorit pentru prima dată 1 mai în 1890. A fost numită „Ziua Solidarității Oamenilor Muncii”.
  7. În 1967, Elvis Presley se căsătorește cu Priscilla Beaulieu.
  8. Există câteva țări (SUA, Canada, Australia etc.) care nu sărbătoresc Ziua Muncii în 1 mai, o sărbătoresc în prima zi de luni a lui septembrie și simbolizează și trecerea de la vară la toamnă.
  9. În blocul comunist, 1 mai a fost decretată sărbătoare de stat și se organizau manifestații grandioase, la care era obligatorie participarea. Muncitorii purtau în parade pancarte uriașe și imagini cu liderii statului.
  10. Mititeii nu sunt un fel de mâncare tradițional exclusiv românesc. Acest fel de mâncare este tradițional din Balcani, și se regăsește și în meniul grecilor, sârbilor, croaților, turcilor și al bulgarilor. În unele țări se numesc Ćevapčići.

Poți descoperi multe curiozități și informații interesante, uitându-te în trecut. Acum că ai făcut această incursiune în istoria zilei de 1 mai, ai ce să le povestești prietenilor tăi, în timp ce așteptați să se facă grătarul.

Citește și Curiozități despre artă

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *