În zilele noastre, diamantele sunt asociate cu ideea de logodnă, căsătorie, dragoste eternă, eleganță și chiar opulență. La început, diamantele erau purtate doar de cei din înalta societate, acum lucrurile s-au schimbat datorită creării unei adevărate industrii a acestor pietre prețioase.
Traseul diamantelor din momentul descoperirii lor până în prezent este fascinant. De asemenea, există câteva curiozități interesante despre diamante. Pe câte le știați?
1. Diamantele se formează în adâncurile pământului și, pentru a ajunge la forma din bijuterii, trebuie să treacă prin procedee de polizare și lustruire.
2. Pasiunea omenirii pentru diamante a început undeva în secolul IV î.Hr. în India, unde aceste pietre prețioase erau culese de pe malurile apelor. Treptat, diamantele au început să fie comercializate și în afara țării. În jurul anului 1400 ajunseseră în Europa, mai precis în Veneția, unde deveniseră bijuteriile preferate ale bogaților.
3. La începutul anilor 1700, Brazilia a început să câștige teren în fața Indiei, care intrase într-un declin pe piață. Pentru aproximativ 150 de ani, brazilienii au fost liderii pieței diamantelor.
4. Istoria diamantelor din zilele noastre a început în 1866 în Africa de Sud, în orașul Kimberley. Cecil Rhodes a înființat De Beers Consolidated Mines Limited, în 1888 și în scurt timp ajunsese să dețină controlul a 90% din piața mondială a diamantelor.
5. De Beers este compania care a transformat diamantele într-o industrie la nivel mondial.
6. Tot De Beers sunt cei care au inventat diamantele artificiale pentru a menține ridicat prețul diamantelor adevărate.
7. La sfârșitul anilor ‘70, Africa de Sud, fosta URSS și Zair erau cei mai mari producători de diamante din lume. Diamantele din URSS erau de calitate superioară, în timp ce Africa de Sud și Zair furnizau pietre prețioase de calitate mai proastă.
8. În China antică, diamantele erau folosite pentru ascuțirea topoarelor, deci nu aveau scopul romantic din zilele noastre.
9. Diamantele sunt făcute din carbon, cel mai cunoscut element chimic. Este singura piatră prețioasă compusă dintr-un singur element chimic.
10. Primul inel cu diamant folosit pentru o cerere în căsătorie a fost utilizat în anul 1477; arhiducele Maximillian al Austriei i-a oferit primul inel cu diamant, la cererea în căsătorie, Marei de Burgundia.