logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Curiozități despre Grecia Antică

Grecia Antică a avut un rol vital în dezvoltarea culturală, spirituală și politică a societății actuale. Poporul grec este cel care a implementat formele superioare de organizare politică. Iată câteva lucrurile interesante despre Grecia Antică:

  1. Se crede că primele civilizații antice grecești s-au format în urmă cu aproape 4000 de ani (aproximativ anul 1600 î.Hr.). Imperiul antic grec s-a răspândit din Grecia în Europa, iar în anul 800 î.Hr. grecii au început să dividă teritoriul în orașe-state cu propriile sale legi, obiceiuri și conducători.
  2. Grecii aveau unele superstiții stranii despre alimente – unii dintre ei nu consumau fasole, considerând că în boabele de fasole se regăsesc sufletele morților.
  3. Grecii și-au creat o mulțime de povești despre trecutul lor, care să-i ajute să transmită istoria lor mai departe. În aceste povești erau prezentați diverși monștri și zeități mitologice.
  4. Evenimentele de la Jocurile Olimpice grecești includeau: lupte, sărituri în lungime, cursele cu carul. Cei care participau la Olimpiadă trebuiau să fie cât mai duri, iar regulile erau minime.
  5. Grecii construiau statui ale zeilor în interiorul unor temple. Cel mai faimos templu din Grecia este Parthenonul. Acesta a fost construit în cinstea zeiței Athena, protectoarea orașului Atena.
  6. Conform legendei celebre, în 1180 î.Hr. grecii au cucerit cetatea Troia cu ajutorul unui cal imens de lemn. Calul era gol în interior, fiind umplut cu soldați. Când troienii au crezut că războiul a luat sfârșit, s-au bucurat și au dus calul în interiorul cetății. Se spune că soldații ascunși în interiorul calului au cucerit cetatea Troia.
  7. Grecii antici sunt cei care au inventat teatrul. Aceștia erau mari iubitori de piese de teatru, majoritatea orașelor grecești dețineau un teatru. Doar persoanele de gen masculin aveau profesia de actor și aceștia purtau măști care exprimau bucuria sau tristețea.
  8. Poporul grec organiza numeroase festivaluri în onoarea zeilor lor. Pentru sărbătorirea zeului grec Zeus, s-au organizat primele Jocuri Olimpice grecești. Acestea au avut loc în orașul Olympia în 776 î.Hr. și se crede că ele au inspirat Jocurile Olimpice care se organizează în zilele noastre.
  9. Înainte de organizarea fiecărei ediții de Jocuri Olimpice se semnau armistiții între orașele-state care deseori erau în război. Acest armistițiu garanta desfășurarea Jocurilor Olimpice în condiții de siguranță.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

4 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *