logo
Search
Generic filters
Exact matches only

De ce ești mai înalt dimineața?

Poate că ai observat sau poate nu, însă dimineața fiecare om este cu 1 sau 2 cm mai înalt decât pe parcursul zilei. Acest fenomen se poate explica pe scurt într-un singur cuvânt: gravitație. Pe lung, explicația e ceva mai complexă.

În timpul somnului, cele 33 vertebre din coloană se distanțează între ele datorită acumulării de lichid care le protejează și lipsei presiunii care e exercitată pe ele când stăm în picioare. Astfel, lichidul acumulat în timpul somnului face ca dimineața când ne trezim să avem 1 sau 2 centimetri în plus la înălțime. Aceeași forță este responsabilă și pentru creșterea în înălțime a astronauților, în spațiu. Însă, de îndată ce ne începem ziua și gravitația începe să acționeze din nou asupra coloanei noastre vertebrale.

O altă parte a explicației este legată de cartilajul din articulația genunchilor. Aceștia se presează încet, în timp ce noi ne derulăm activitățile de zi cu zi, datorită greutății corporale și a gravității.

Pentru o explicație mai animată, te invit să urmărești următorul clip:

Dacă vrei să păstrezi acel extra centimetru în înălțimea ta, unii specialiști recomandă anumite poziții yoga sau Pilates.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *