[Baia Mare] Prima ediție a Heritage – Fashion and Music Festival va avea loc între 7-9 august

Un nou festival anual ia naștere între 7 și 9 august la Baia Mare. Prima ediție a Heritage – Fashion and Music Festival adună la un loc prezentări de modă ale unor colecții inspirate din portul popular și semnate de designeri români celebrii. Festivalul este marcă a Serilor Culturale în Baia Mare.

Festivalul Heritage – Fashion and Music Festival va avea loc în Piața Cetății din Baia Mare, timp de 3 zile (în 7, 8 și 9 august) și deși se află la prima ediție, organizatorii susțin că acesta va deveni un eveniment anual. Amfitrionul evenimentrului pe parcursul al celor 3 zile de festival va fi criticul de modă român Alin Gălățescu.

În cadrul prezentărilor de modă vor defila modele purtând creații vestimentare ale unor designeri celebrii precum Simona Semen, Iulia Ghenea sau Rozalia Bot. Vestimentația are motive tradiționale reinventate în ținute contemporane.

În pauzele dintre prezentările de modă vor fi concerte de muzică clasică susținute de soprana Mihaela Pletea împreună cu Olga Podobinschi la pian, Maria Chifu la fagot și voce și Radu Vâlcu la chitară clasică și concerte de muzică jazz susținut de Maria Răducanu și Chris Dahlgren. Totodată, va fi pus în scenă un spectacol teatric intitulat „Drumul” și interpretat de către Rodica Mandache și Grigore Leșe.

11807793_966714226745746_1079062433766397864_o

Iată care este programul festivalului pe parcursul celor 3 zile:

Vineri, 7 august, ora 21.00/Piața Cetății

Old and New Etnic Dreams
Colecția Simona Semen – Iulia Gorneanu: Piese vestimentare țărănești din perioada interbelică din colecția Iulia Gorneanu vor integra ținute urbane create de unul dintre cei mai în vogă designeri de la noi, Simona Semen. Zadii, catrințe, fote, ii, marame, toate purtătoare de mesaje și generatoare de conversație identitară, vor fi parte a prezentării „Veșmântul țărănesc de la arhaic la fashion”. Vechi și nou, simbol și imagine, design colectiv de maxim rafinament și design de autor într-un „împreună” firesc, neostentativ, rafinat, seducător… Povestea trebuie să meargă mai departe!

Concert de jazz susținut de Maria Răducanu și Chris Dahlgren (American rezident în Berlin, cântă cu nume de prim rang din jazz-ul mondial. Este contrabasist și compozitor de jazz și muzică improvizată)

Sâmbătă, 8 august, ora: 21.00/Piața Cetății

Tribute of Romanian Queens
Colecțiile Iulia Ghenea – Emilia Tudoran: „Conceptul nostru se bazează pe reamintirea tradițiilor şi obiceiurilor de pe teritoriul autohton. Portul popular reflectă modul tradițional de viată al poporului, constituind un document viu al trecutului, care, dăinuind peste veacuri, a transmis generațiilor mesajul unei creații artistice autentice”.

11011573_1479472955685112_4076716059843213457_o

Concert de muzică clasică susținut de Mihaela Pletea (soprană), Olga Podobinschi (pian), Maria Chifu (fagot și voce), Radu Vâlcu (chitară clasică), partea I

Colecția Rozalia Bot – Amalia Buie
„În creațiile mele celebrez frumusețea naturii și arhitectura trupului. Mă simt inspirata și atrasă de modern, dar perpetuez cu convingere dragostea pentru motivele tradiționale, prin broderia cusută manual” – Rozalia Bot.

Concert de muzică clasică, partea a II-a

Duminică, 9 august, ora: 20.00/Piața Cetății

Spectacolul Drumul susținut de actrița Rodica Mandache și Grigore Leșe, pentru prima dată împreună la Baia Mare, într-un spectacol unic de poezie și muzică.

Drumul – un spectacol care unește cerul cu pământul, versul cu muzica, iubirea cu durerea. Nichita Stănescu, Mihai Eminescu, hori de dor, Tennessee Williams, Marin Sorescu, hori de însingurare, Lucian Blaga, William Shakespeare, hori de dragoste, Geo Bogza, Zaharia Stancu, hori de noroc, de nenoroc, de nuntă, de înstrăinare, de unul singur… Ioan Alexandru, cântec de pelerinaj. Drumul – o poveste în care fiecare se poate regăsi, o poveste de sărbătoare în care magia cuvântului fuzionează cu cea a sunetului, o poveste care îți înalță sufletul în pragul Duminicii Floriilor. Drumul – un spectacol de stare în care vom respira la unison în acorduri de muzici străvechi iar versurile horilor, vor înalță autorul colectiv alături de marii poeți ai țării și ai lumii.

La finalul spectacolului va avea loc lansarea CD-ului Grigore Leșe – Best OF și o sesiune de autografe.

Festivalul a fost organizat cu scopul de a întări șansele orașului Baia Mare în candidatura sa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Sub egida Seri Culturale în Baia Mare au mai fost organizate și alte evenimente culturale în oraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.