logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Henri Coandă – inventatorul avionului cu reacție

Pe numele său întreg Henri Marie Coandă, precursorul aviației cu reacție s-a născut la 7 iunie 1886 la București, într-o familie înstărită. Tatăl său a fost Constantin Coandă, prim-ministru al României în 1918, iar mama sa a fost fiica medicului francez Gustave Danet. Henri a fost al doilea copil dintr-o familie numeroasă.

De-a lungul vieții sale, Henri Coandă a fost academician, inginer, pionier al aviației, fizician și inventator. De mic copil, acesta a fost pasionat de miracolul vântului, iar această pasiune l-a dus, pas cu pas, către o carieră militară, încurajată și de către tatăl său. Primul avion construit de către Henri Coandă a fost pentru armata română, în 1905, la vârsta de doar 21 de ani, în Berlin.

După întoarcerea în țară, Henri Coandă a renunțat la cariera militară în 1908, iar în 1909 s-a înscris la Școala superioară de aeronautică și consctrucții din Paris, înființată în același an. În 1910 devine absolvent și șef de promoție al primei generații de ingineri aeronautici.

Inventatorul român a construit primul avion cu reacție la Paris, în 1910. Acesta era denumit Coandă-1910 și a fost prezentat la al doilea Salon Internațional Aeronautic de la Paris. În luna decembrie a aceluiași an are loc o încercare de zbor cu respectivul aparat, care însă, pilotat de neexperimentatul Henri Coandă, s-a lovit de un zid și a luat foc. Din fericire, românul a fost proiectat din avion înainte de prăbușire și nu s-a accidentat grav.

Perioada care a urmat a fost una mai calmă pentru Coandă, care nu a mai reușit să întreprindă astfel de experimente, din cauza lipsei de interes a savanților de la acea vreme, precum și a publicului. În 1916, el mai construiește în Franța un avion de recunoaștere, foarte apreciat de către public, prima sanie-automobil propulsată de un motor cu reacție, primul tren aerodinamic din lume și altele.

În 1934, reușește să obțină un brevet de invenție francez pentru un Procedeu și dispozitiv pentru devierea unui curent de fluid ce pătrunde într-un alt fluid. Această denumire se referă la ceea ce cunoaștem astăzi drept efectul Coandă.

Inventatorul român s-a întors în țară în 1969, când a preluat funcția de director al Institutului de creație științifică și tehnică, iar un an mai târziu a devenit membru al Academiei Române. Henri Coandă s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani, la 25 noiembrie 1972.

Citește în continuare despre alți inventatori români care au schimbat lumea prin invențiile lor.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *