logo
Search
Generic filters
Exact matches only

[Interviu] Adrian Tîrt: Studioul de dans trebuie ales în funcție de performanțele instructorilor și de atitudinea lor față de munca pe care o depun

sonrisa

Dansul reprezintă o formă a exprimării gândurilor și a emoțiilor într-un mod creativ, dar și o modalitate de a petrece timpul liber într-un fel distractiv și relaxant. De asemenea, dansul este considerat încă din antichitate ca un mijloc de educație și artă, iar în prezent este des recomandat cu rol terapeutic și meditativ.

Dacă ai luat decizia de a te înscrie la cursuri de dans, dacă vrei o nouă modalitate de socializare sau vrei să petreci timp cu partenerul tău, citește interviul realizat cu Adrian Tîrt și Tatiana Tîrt-Bătrâncea, intructori și fondatori Sonrisa Dance Center, ca să afli ce curs ți se potrivește, cum să alegi studioul de dans și ce stiluri noi să încerci.

Gata! M-am hotărât! Mă înscriu la cursuri de dans. Dar cum aflu ce mi se potrivește?

Întradevăr, sunt unele persoane care vin la sigur și spun că vor să învețe un anumit stil de dans. Cei care sunt nehotărâți au avantajul de a veni la o prima ședință gratuită pentru a se convinge dacă stilul de dans ales este cel din zona lor de confort. Deasemenea părerea instructorului ar putea fi de folos.

Cât de mult contează studioul de dans pe care îl aleg? După ce să mă ghidez?

Dacă locul în care mergi te face să te simți „acasă” înseamnă că ești pe drumul cel bun și mai mult că sigur o să ai și rezultate. Sunt persoane care își aleg sala de dans în funcție de distanța față de locuința sau de serviciu sau în funcție de programul orelor de dans. Noi îi sfătuim să-și aleagă studioul în funcție de instructori, de performanțele lor și de atitudinea lor față de muncă pe care o depun.

Dacă am mai făcute câteva cursuri înainte sau pur și simplu am dansat prin casă, la ce nivel mă situez? Care este diferența dintre ele?

sonrisa-2

Ne confruntăm cu multe situații de genul acesta, persoane care vin și ne spun că ei se descurcă foarte bine, că dansează des și știu de toate. Din păcate situația nu este roz și clar cursul de începător este cel indicat. Cu o bază bună și exerciții de coordonare, sincronizare, postură, timing etc. se poate construi un dans plăcut, confortabil în care și fata, și băiatul se simt bine. După ce stăpânești foarte bine baza poți trece la următorul nivel, cel intermediar unde lucrurile încep să se complice, apoi nivelul avansat unde se regăsesc elemente de „dips and tricks” și chiar elemente acrobatice.

Este important să mă axez pe un singur stil sau pot să le încerc pe toate?

Fiecare persoană are un anumit ritm de învățare. Cei care nu reușesc să prindă foarte repede, sunt mai introvertiți sau mai „stângaci”, pentru a avea rezultate, le recomandăm un singur stil de dans. După ce cursantul stăpânește baza și vedem că poate dansa măcar la nivelul basic atunci se dă undă verde la un alt stil.

Kizomba și Afro House sunt stiluri de dans care au luat o mare amploare in ultima perioadă. Cu ce se diferențiază de alte stiluri?

Da, Kizomba și Afro House sunt la modă atât din punct de vedere al dansului cât și al muzicii. Kizomba, numită și „tango african” face parte din sfera dansurilor de pereche, senzuale și pasionale. Afro-House este exact opusul, ritm vibrant și o mulțime de oameni care execută aceleași mișcări energice. Salsa este o explozie de nebunie și culoare, Bachata este un dans romantic, iar Merengue este partea funny a tot ceea ce înseamnă dansuri caraibice.

Dansul este considerat și un exercițiu de cardio, dar și o modalitate bună de relaxare. Însă, cât este sport și cât hobby?

sonrisa4

Majoritatea cursanților vin să danseze pentru a-și petrece timpul liber într-un mod plăcut, să se miște puțin și de ce nu să își facă noi prieteni. Pentru 90 % clar este un mod de relaxare. Foarte puțini duc dansul la nivel de sport, la nivel de performanță, De ce? Pentru că asta implică dedicare, timp, bani și foarte multă muncă.

Ce alte beneficii are dansul?

Credem că cel mai important beneficiu este cel educativ. De altfel, există șansa ca relațiile de afaceri să se îmbunătățească, să se depășească timiditatea, scapi de stres, dobândești grație și o postură fermă și de ce nu îți faci fericit/a partenerul/a cu o invitație la dans.

Din 12 septembrie Sonrisa Dance Center își reia activitatea. Care sunt noutățile cu care îi așteptați pe cursanți?

Așteptăm cu nerăbdare începerea unui nou sezon. Așa cum i-am obișnuit, îi vom aștepta cu totul organizat, atmosferă relaxanta, prietenoasă și cu material nou nouț pe care îl vom împărtăși cu toți cei care vor să ne calce pragul.

Care au fost activitățile voastre preferate de vară?

La sfârșitul lunii Iulie am încheiat sezonul de dans cu o ieșire la cabană alături de cursanții Sonrisa. Ne-am retras departe de agitația orașului, undeva în Vadu Crișului unde am dansat, am stat la soare, am cântat și am organizat jocuri de vară pentru că distracția să fie la ea acasă. Întorși în Cluj, ne-am dedicat timpul realizării videoclipului de prezentare pentru noul sezon. Pe parcursul verii am preferat să ne odihnim și să ne încărcăm bateriile pentru următoarea perioadă.

Ce înseamnă pentru voi sezonul de toamnă-iarnă? Care sunt planurile de viitor ale studioului?

Ca de obicei avem planuri îndrăznețe. Ne pregătim intens pentru aniversarea de 2 ani a școlii noastre ce va avea loc în data de 7 octombrie. Vom avea invitați, o să susținem câteva workshop-uri și bineînțeles vom dansa coregrafii în premieră. Urmează apoi festivaluri naționale și bineînțeles deplasări internaționale cu Sonrisa Pro Team iar la finalul lunii octombrie vom participa la Qualifications for 7th World Latin Dance Cup 2016, Bulgaria.


Citește și:

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *