Cu siguranță, Andreea Someșan este una dintre cele mai dedicate persoane când vine vorba de jobul de zi cu zi. Antrenor personal și specialist în nutriție în Cluj Napoca, Andreea transmite din energia și din dedicarea ei tuturor celor care o înconjoară, asta fiind vizibil și din rezultatele pe care le obține cu persoanele cu care lucrează pe partea de dietă. Pe lângă activitatea ei zilnică, Andreea este pasionată de echitație, fotografie, muzică, mountain bikeing, gastronomie și citit, iar în timpul liber ajută diferite persoane să ajungă la silueta dorită prin pagina ei de Facebook – My Challenge by Andreea Somesan.
Cum ai devenit antrenoare de fitness? A făcut sportul mereu parte din viața ta?
Am devenit instructor de fitness și culturism în anul 2007, absolvind cursurile de specialitate din cadrul FRFC București. Fitness-ul a făcut parte din viața mea de la vârsta de 14 ani, când am avut marea șansă de a mă antrena cu o campioană de fitness, lucru care m-a inspirat și m-a făcut să continui din prima zi în fiecare zi, până în prezent. Pe lângă asta, încă din copilărie am avut tangențe cu sportul, de la concursuri cu bicicleta, până la cross-uri. Chiar îmi amintesc că am reușit să câștig la vreo 12-13 ani un cross la nivel local, fără a face nici o pregătire. Mereu am făcut parte din echipele de handbal din școala generală și de asemenea am cochetat și cu sporturile de contact, kick-box și kyokushin.
Cum decurge ziua unei antrenoare de fitness? Care sunt primele lucruri pe care le faci după ce te trezești?
Zilnic am 2 antrenamente, așa că unul dimineața și celălalt după masă, în general de la ora 15:00 îmi încep activitatea la muncă, asta înseamnă antrenamente cu clienții în privat și clase de aerobic în cadrul clubului de fitness la care lucrez.
Dimineața mi-o încep cu o cafea, dacă trebuie să fac antrenament pe stomacul gol, după care mănânc fructe sau un ceai de lămâie cu ghimbir; sau cu un mic dejun alcătuit uneori dintr-o omletă cu o felie Waffa cu guacamole și câteva felii de castravete sau lapte de migdale cu semințe chia și câteva merișoare.
Încerc să beau 1-2 pahare de apă cu puțină lămâie pentru hidratare, după deshidratarea din timpul nopții. Deoarece îmi place să citesc puțin, mereu am 2 cărți cu care jonglez și îmi petrec aproximativ o ora făcând asta. Apoi îmi verific agenda pentru a-mi reaminti programul din ziua respectivă și cam așa se încheie dimineața mea.
Spune-ne câteva cuvinte despre dieta echilibrată. Cât de mult contează să avem grijă ce mâncăm?
Când mă gândesc la dietă echilibrată, mă gândesc la „din toate câte puțin”. O dietă echilibrată înseamnă să mănânci ce trebuie când trebuie și în același timp să-i dai corpului și sufletului ceea ce are nevoie. Consider că cel mai important e dacă ai călcat strâmb la o masă fă în așa fel ca următoarea masă să te readucă pe drumul cel bun.
Este foarte important să avem grijă ce mâncăm deoarece: Ce mănânci azi, va fi carte ta de vizită mâine!
Care sunt regulile principale pe care trebuie să le urmăm pentru a ne menține mereu în formă?

Fiecare persoana trebuie să-și găsească propriul echilibru, însă general valabil ar fi cam următoarele sfaturi.
1. Diversificarea dietei: pește, brânză, carne, lapte, legume, fructe zilnic, sau cel puțin la 3 zile să le cuprinzi pe toate.
2. Ascultă-ți poftele, orice poftă denotă o carență.
3. Nu te ridica sătul de la masă .
4. Respectă orarul meselor.
5. Alternează-ți mesele, după o masă plină de carbohidrați fă în așa fel încât următoarea masă să fie săracă în carbohidrați.
Știu că ajuți foarte multe persoane să slăbească sănătos. Ce anume iei în considerare când le creezi un program de slăbit?
Consider foarte important stilul de viață, orarul de muncă și preferințele culinare ale persoanei cu care lucrez. Personalizându-le dietele pornind de la o analiză destul de complexă, ajung să îmi dau seama foarte repede, de profilul fiecărei persoane și realizez o dietă bazată pe toate detaliile semnificative.
Cum îți motivezi clientele să continue exercițiile fizice, având în vedere că multă lume își pierde elanul după primele ședințe.
Este foarte important ca cel puțin la început să lucrăm cam 3 zile pe săptămână și având în vedere că întotdeauna lucrăm și pe partea de dietă, eu sunt cea care „țin totul sub control”. Este foarte important să-i personalizezi dieta în funcție și de antrenamentul pe care îl face. Am o legătură specială cu 99% dintre oamenii cu care lucrez și nu am avut niciodată surprize ca ei să-și piardă interesul pentru sport înainte de a-și atinge target-ul.
Diversificarea antrenamentelor, faptul că-i surprinzi de fiecare dată cu ceva nou și simplul fapt că se simt excelent după antrenament îi face să nu renunțe ușor.
Care sunt cele mai bune rezultate pe care le-ai obținut cu o persoană?

Chiar primul meu clint a slăbit 30 kg în 6 luni. Atunci când oamenii au încredere să se lase pe mâna ta și fac tot ceea ce le ceri rezultatele vin 100%. El și acum se menține la greutatea aceea, chiar dacă au trecut 5 anii și îmi mulțumește de fiecare dată. Apoi de-a lungul timpului am avut rezultate bune tot timpul.
De exemplu mămica Aliz, a avut parte de o transformare foarte plăcută: 70-65-50 kg.
Când își dă seama o persoană că are nevoie de un antrenor personal?
În momentul în care simte că s-a plafonat sau chiar de la bun început e bine să lucreze cu un antrenor pentru inițiere. E vorba de executarea corectă a exercițiilor, de personalizarea antrenamentelor și de creșterea graduală a intensității și duratei antrenamentului. Un om obișnuit, care nu a mai făcut sport nu are cum să își dea seama când trebuie să se oprească sau să își schimbe antrenamentul. Îți ia destul de mult timp să îți cunoști corpul și dacă nu ai timp prea mult sau răbdare, nu văd rostul de a te chinui singur.
Care sunt cele mai mari bucurii pe care ți le rezervă această meserie?
Satisfacția de a-ți vedea clienții fericiți că și-au îndeplinit un vis. O altă satisfacție e atunci când vezi cum îi formezi, e ca și cum i-ai purta mâna unui copil care învață să scrie. Am clienți cu care lucrez de ani de zile, care la început nu știau NIMIC, iar acum lucrează ca niște adevărați profesioniști. E satisfacție 100% să pleci acasă împăcat că toți clienții tăi din ziua respectivă au fost de nota 10!
Ce le transmiți celor care caută mereu scuze să nu facă exerciții fizice?
Nu văd rostul scuzelor. Pentru mine e albă sau neagră.
Mesajul mei pentru ei este: „Poate chiar nu ai nevoie de sport acum, dar mai târziu cu siguranță vei avea nevoie de medicamente!”
Un răspuns
de ce a mâncat toate cratimele? ajută la… slăbit?