logo
Search
Generic filters
Exact matches only

[Interviu] ClujX: Ne-ar plăcea ca în orașele pe care le vizităm să ne intâlnim cu români care locuiesc acolo

clujx

Bloggerii clujeni, Gabi Aldea și Dan Ciulea, continuă să se implice activ în susţinerea candidaturii Clujului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

În 2016, echipa #clujx vizitează 5 foste, actuale și viitoare Capitale Europene ale Culturii. Traseul a început deja cu o paralelă între cele patru orașe finaliste din România pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, Baia Mare, București, Timișoara și Cluj Napoca, după care au vizitat actuala Capitală Culturală Europeană, San Sebastian, iar vara îi prinde în Mons, Novi Sad, Wroclaw – a doua actuală Capitală Culturală Europeană, și Matera.

Puteți urmări călătoria lor pe Facebook, Instagram, Youtube și pe site-ul oficial.

San Sebastian (Spania) și Wroclaw (Polonia) sunt actualele Capitale Culturale Europene, orașe ce le-ați vizitat în 2014. Care a fost prima voastră impresie despre ele?

Gabi: Ambele orașe au fost o surpriză plăcută. Mai mult San Sebastian, un oraș foarte frumos și bine pus la punct, dar nici Wroclaw n-a fost mai prejos. Fiecare s-a remarcat în felul lui și e greu de zis care va fi mai apreciat anul acesta. Până recent aș fi pariat pe San Sebastian, însă până nu ajungem și anul acesta în Wroclaw n-aș putea spune exact care dintre aceste două orașe va fi un caz de best practices.

De la amele avem multe de învățat și recomand oricum să le viziteze.

Cât de mult se aseamănă acestea cu orașul Cluj-Napoca? Sau, din contră, ce diferă?

gabriel

Gabi: Cred că San Sebastian diferă cel mai mult, fiind o stațiune turistică la mare cu una dintre cele mai frumoase plaje în oraș din Europa. Ei spre exemplu nu țintesc creșterea numărului turiștilor pentru că în ultimii 2-3 ani au avut grade de ocupare de 98% pe timpul verii, însă sunt focusați pe alte probleme pe care vor să le rezolve la nivel local și au o strategie pe termen lung. Wroclaw cred că s-ar asemăna mai mult cu noi, fiind un oraș destul de mare, dar mai puțin cunoscut. Sper totuși să nu avem aceleași probleme ca și ei, după cum am aflat în 2014 (http://clujx.com/wroclaw-capitala-culturala-europeana-2016/).

În ceea ce privește evenimentele, ambele orașe au festivaluri de film foarte apreciate în Europa, acesta fiind probabil primul lucru care îmi vine în minte în privința asemănărilor.

Care sunt cele mai mari atuuri ale actualelor Capitale Culturale Europene?

Gabi: În cazul San Sebastian, cred că vor avea un mare avantaj odată cu toate legăturile stabilite și orașele partenere la nivel european cu care au pregătit proiecte și evenimente pentru următorii 3-4 ani. În cazul Wroclaw n-aș putea încă să mă pronunț, vom vedea în iulie când le facem o vizită.

Am remarcat odată cu vizita în San Sebastian din luna mai că multe se pot schimba în doi ani, iar ceea ce am discutat în 2014 poate să nu mai fie valabil astăzi.

Care sunt șansele ca un oraș mai puțin cunoscut în Europa să câștige o asemenea competiție?

Gabi: Fiecare oraș pornește cu șanse egale, atât timp cât întelege acest proiect și în ce se bagă. Nu e vorba de politică aici, unde promiți și apoi uiți.

Din ’85 și până astăzi s-au schimbat multe în ceea ce privește proiectele ECOC, au fost multe orașe care au devenit exemple de bune practici pentru alții, dar și exemple negative, mai ales în zona noastră de Europa. Atâta timp cât ești sincer și realist, ai un plan bun prin care vei rezolva probleme reale pe termen lung, iar orașul tău va avea astfel șansa unei schimbări importante, atunci șansele sunt de partea ta.

Într-o competiție sunt și pierzători. Totuși, care sunt avantajele orașelor care și-au depus candidatura, dar nu au primit titlul?

Gabi: Așa este, dar poți să te consideri câștigător și dacă nu câștigi titlul. Pregătirea dosarului de candidatură implică o strategie pe 10-15 ani. Chiar dacă nu câștigi, nu te oprește nimeni să nu faci măcar o parte din ceea ce ți-ai propus. Fiecare oraș candidat trebuie să-și gândească proiectul scalabil și să includă un Plan B, în cazul în care nu va câștiga. Dar cred că mai bine a explicat Florin Moroșanu în acest interviu: http://clujx.com/interviu-cu-florin-morosanu-despre-cluj-capitala-culturala-europeana-2021/

Oricum, e important și să știi să pierzi. Spre exemplu în Spania, două din orașele care au pierdut au acționat în istanță juriul, considerând că au favorizat San Sebastian. E absurd și cu siguranță își fac mai mult rău prin asta, dar uite că apar și astfel de cazuri.

Anul acesta ați începuț o nouă aventură prin Europa. Care sunt orașele și țările pe care le veți vizita în cea de-a treia ediție #clujx?

dan

Dan: Am inceput cu orasele finaliste din Romania (Baia Mare, Timișoara și București) și am continuat cu San Sebastian. Urmează Mons (Belgia) în perioada 19-24 iunie, Novi Sad (Serbia) – 5-10 iulie, Wroclaw la final de iulie și Matera la mijlocul lunii august.

Ce obiective v-ați propus pentru această ediție?

Dan: Obiectivele au rămas aceleași, de a strânge idei și sfaturi, de a face schimb de experiențe și de a dezvolta contacte / parteneriate în cazul în care Clujul va câștiga, în același timp de a promova Clujul și România peste tot pe unde mergem și de a strânge povești care să inspire și pe alții în călătorii viitoare.

Cu cine plecați la drum anul acesta?

Dan: Am început călătoria cu Valentin Vesa și Radu Băzăvan (Groparu), am continuat cu Cristian Gog, apoi cu Andi Daiszler, iar în iulie îl vom avea invitat pe Mircea Bravo.

Cum pot susține cititorii bunadimineata.ro inițiativa voastră și candidatura orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană?

Dan: Ne bucurăm de orice interacțiune pe site sau pe facebook. Vrem să aflăm de la ei cât de utile li se par poveștile noastre și cum putem să înțelegem împreună ce înseamnă acest proiect. Noi am pornit cu ideea acestui proiect pentru a oferi un exemplu de implicare activă, voluntară, pentru orașul nostru, care să inspire și pe alții să treacă direct la treabă, nu doar să-și verse frustrările pe Facebook.

Ah, și ne-ar plăcea ca in orasele pe care le vizităm să ne intâlnim cu români care locuiesc acolo. Așa că dacă ne citesc cei care locuiesc în orașele în care vom ajunge vara aceasta, dați-ne un semn.


Dacă vrei să afli mai multe despre proiectul celor doi bloggeri, citește și interviul din 2015 și interviul din 2014.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *