logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Interviu CJX.ro: Clujul este unul din oraşele favorite, cu şanse foarte mari la Capitala Culturală Europeană 2021

Cluj Napoca este unul dintre candidaţii la Capitala Culturală Europeană pentru anul 2021. Fiind un oraş cu potenţial turistic, dar şi cu şanse mari la câştigarea marelui titlu, doi bloggeri clujeni, Gabriel Aldea şi Dan Ciulea, au pornit într-o călătorie inedită în 16 foste, actuale şi viitoare Capitale Culturale Europene pentru a se informa despre demersurile şi eforturile făcute pentru acest titlu, pe care să le poată împărtăşi cu toţi clujenii. Traseul lor, care a cuprins oraşele Cluj-Napoca, Pecs, Linz, Maribor, Genova, Marseille, San Sebastián, Guimarães, Lille, Mons, Luxembourg, Essen, Leeuwarden, Riga, Plzen, Wroclaw, Kosice şi Sibiu, a fost descris pe site-ul dedicat călătoriei, CJX.ro, astfel că toţi susţinătorii au putut fi alături de ei şi au putut promova această idee îndrăzneaţă.

Care a fost ideea de bază care a dus la acest proiect inedit?

Gabi: Am dorit sa oferim un exemplu de implicare activa din partea unei comunitati, de sustinere a candidaturii orasului Cluj-Napoca si de promovare acestuia la nivel european.

Ce reprezintă CJX?

Gabi: CJX este jurnalul proiectului si calatoriei noastre prin Europa. Vara aceasta am strabatut >10.000 km trecand prin 16 tari si 16 foste, actuale si viitoare Capitale Culturale Europene. Prin CJX am creat o conexiune cu orasele de la care avem ce invata pentru a arata ca putem fi o adevarata Capitala Culturala Europeana.

marseille

foto: CJX la Marseille

Cum au primit clujenii, comunitatea online și sponsorii ideea voastră? Ați fost susținuți și după ce ați început călătoria?

Gabi: Ideea a fost primita foarte bine, cu entuziasm. Ne-am bucurat de o sustinere nationala, de la sponsori si parteneri pana la bloggeri, presa si TV. Intr-adevar, a fost putin scepticism la inceput, insa am reusit sa demonstram ca putem duce la capat tot ce ne-am propus, iar acest proiect poate fi unul important pentru Cluj-Napoca.

Care au fost obiectivele voastre înainte de a pleca? Le-ați îndeplinit pe toate?

Gabi: Obiectivele noastre au fost sa stabilim legaturi cu fiecare oras in parte, sa promovam Clujul si sa invatam din greselile si succesurile altora. Pe langa acestea, am dorit sa oferim un jurnal de calatorie ce poate inspira pe oricine doreste sa viziteze cel putin una din tarile de pe traseul nostru. Ne-am propus sa producem continut relevant atat text, cat si foto-video. Consideram ca ne-am indeplinit lista de obiective.

luxembourg

foto: CJX la Luxembourg

Ați vizitat 16 foste, actuale și viitoare Capitale Culturale Europene. Care v-au plăcut cel mai mult și de la care credeți că are Clujul cel mai mult de învățat?

Gabi: Personal mi-au placut cel mai mult orase precum San Sebastian sau Leeuwarden. Clujul ar avea multe de invatat de la fiecare in parte, insa orasele ce se pregatesc pentru titlul de Capitala Culturala Europeana consider ca ar avea mai multe de oferit, idei de actualitate.

Dan: Din punctul meu de vedere, Linz din Austria. Datorită transformării orasului prin proiectul ECOC, a colaborarii bune cu Ministerul de Turism si a faptului ca s-a alocat un buget post-Capitala Culturala Europeana, in conditiile in care foarte putine orase au facut acest lucru.

Prin ce se diferențiază Clujul de fostele și actualele capitale?

Dan: Prin tot si nimic. In sensul ca suntem un oras din Romania si acest lucru spune multe, dar totodata si tarile vecine (Ungaria, Slovenia, Cehia) sunt tari in care politicul si-a “bagat coada”… rezultatul nefiind unul pozitiv.

maribor

foto: CJX la Maribor

Care este orașul de care ar trebui Cluj Napoca să se teamă cel mai mult în această competiție?

Dan: De toate. Pana in momenutul in care nu vom fi declarati castigatori, trebuie sa lucram/luptam incontinuu. Faptul ca suntem in fata multor orase in ceea ce priveste conceptul candidaturii, nu inseamna ca cineva nu poate recupera pe ultima suta de metri.

Cum au primit oamenii din orașele vizitate inițiativa voastră?

Dan: In general extrem de bine. Au fost cateva cazuri in care intalnirile nu au mai avut loc din cauza ca au plecat oamenii in concedii, dar acestea au fost cazuri izolate. Dar în general au decurs bine întâlnirile, au fost importante pentru proiectul nostru.

san sebastian

foto: CJX la San Sebastian

După ce ați străbătut peste 10.000 km care credeți că sunt șansele ca orașul Cluj Napoca să devină Capitală Culturală?

Dan: Cu siguranta Clujul este unul din orasele favorite cu sanse foarte mari, dar pentru ca acest lucru sa se concretizeze e nevoie atat de implicarea activa a mediului privat local, cat si a locuitorilor. Trebuie sa demonstram comisiei ca ne dorim acest titlu, iar noi, tocmai acest lucru am dorit (si dorim) sa demonstram prin cjx.ro

Cum a fost să vă treziți în fiecare dimineață într-un alt oraș sau într-o altă țară?

Gabi: N-a fost chiar in fiecare dimineata, insa o data la doua sau trei zile incercam sa comunicam in alta limba. Devenise deja o rutina, dar peripețiile din fiecare unitate de cazare a facut sa treaca timpul mai usor. Din pacate nu apucam sa ne obisnuim cu locul ca imediat trebuia sa plecam si sa constatam ca multe din lista noastra dedicata fiecaruia oras ramanea cu randuri nebifate. Avantajul este ca am o sursa de inspiratie foarte buna pentru citybreak-uri in urmatorii ani 🙂

Sursa; foto

Citește în continuare alte interviuri publicate de echipa bunadimineata.ro !

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *