logo
Search
Generic filters
Exact matches only

[Interviu] Gabriela Hum – despre dezvoltarea personală, life coaching și secretele unei vieți împlinite

gabriela hum atu consulting

În ultimii ani, dezvoltarea personală a început să ocupe un loc important în preocupările zilnice ale oamenilor. Beneficiile nenumărate ale acestei practici, numeroase rezultate pozitive în ceea ce privește relația cu persoanele apropiate și cu propria persoană, au dus la o creștere a cererii de cursuri și cărți concepute special pentru această nișă. Însă, termenii tot mai exagerați folosiți de așa-zișii antrenori de viață și miile de cărți scrise doar de dragul de a fi scrise au făcut ca unele persoane să se aventureze într-o călătorie greșită a dezvoltării personale.

Pentru a afla mai multe despre dezvoltarea personală am stat de vorbă cu Gabriela Hum, psiholog și director executiv ATU Consulting, care mi-a explicat cum ne putem îmbunătăți calitatea vieții și la cine să apelăm pentru un ghidaj corect. Gabriela este activă în zona de dezvoltare personală și training din 1997.

Dezvoltarea personală poate însemna altceva pentru fiecare dintre noi. Ce înseamnă pentru tine dezvoltarea personală?

Înseamnă să îmi trăiesc viața în așa fel încât să pot spune la finalul fiecărei zile: azi am învățat ceva. Putem învăța de la oricine: de la o gâză care se așază pe o floare, de la o carte citită între două autobuze, de la maeștri în modelarea minților și sufletelor. Îmi rămân în minte idei, fraze ale oamenilor cu care vorbesc, gânduri pe care le-am legat de câte un eveniment ce se întâmplă în fața mea. Obișnuiec să le notez și să reflectez asupra lor. Acesta este procesul informal, să spunem. Mai exista și un proces formal, care înseamnă că din când în când mă reîntorc în grupuri de dezvoltare personală, ca membru de grup de data asta (nu ca trainer), și îmi prelucrez teme personale, descopăr lucruri noi despre mine.

Cum ai descrie preocuparea generală pentru dezvoltare personală în România?

gabriela hum atu consulting

E un curent relativ nou la noi, interesant și crescător, ce prinde avânt în ultima perioadă. Din ce în ce mai multe evenimente de dezvoltare personală, cărți, articole apar în jurul nostru. A fi prezent la ele, sau a le citi (dacă e vorba despre cărți și articole) – este important, dar nu și suficient. Vorbim despre dezvoltare PERSONALĂ – asta înseamnă un proces individual, unic pentru fiecare dintre noi, catalizat și susținut de cărți, maeștri, evenimente, dar care finalmente are de-a face cu fiecare, PERSONAL. Dezvoltare personală înseamnă a pune în practică, a experimenta, a ne lega emoțional de experiențe noi, pentru că doar astfel ele se fixează în mintea noastră și apoi funcționează ca repere pentru noi patternuri de gândire, de relaționare, de acțiune. Sunt situații în viață când ne dăm seama că nu reușim să punem în practică ceea ce citim, auzim pe la evenimente etc. Acesta este momentul în care e de dorit să ne adresăm unui coach sau unui psihoterapeut.

Ce putem face fiecare dintre noi pentru a ne dezvolta personal?

Schimbarea în viață este inevitabilă. Viața în sine este un proces de dezvoltare. Hainele de la cinci ani nu ne mai sunt bune la 20. Cu toții trecem prin procese biologice care ne schimbă, prin evenimente care își lasă amprenta asupra noastră. Dezvoltarea personală înseamnă un proces de schimbare conștient, la care participăm fiind prezenți fizic, mental, emoțional. Putem citi o carte sau urmări un film, ne putem bucura de ele și apoi să ne vedem de viață ca înainte. A fi autoreflexivi, a înțelege ce din carte sau film are relevanță pentru noi ca persoană, pentru viața noastră, înseamnă să luăm din acea experiență ceva pentru noi, pentru creșterea proprie. A participa la cursuri care abordează teme de dezvoltare personală este o alta cale de creștere. Sunt cursuri care ne învață cum să ne dezvoltăm (ne oferă tehnici de autoreflecție, ne învață cum să facem asta cu noi sau cu alții – cursuri de coaching, de consilier pentru dezvoltare personală, de consilier de carieră), respectiv cursuri care ne ajută să ne dezvoltăm prin abordarea unor teme personale în cadrul grupului (sesiunile de autocunoaștere).

Din experiența de lucru direct cu oamenii, când începem să fim conștienți de importanța unor acțiuni specifice și concrete privind dezvoltarea personală?

Cred că acest proces este unul foarte personal. Ce am constatat de-a lungul anilor este că oamenii nu își doresc schimbare atunci când le este bine. Începem să ne gândim efectiv la noi, la cine suntem, ce facem în viața asta, ce sens avem, în momente dificile, în „crize” ale vieții: că e vorba despre o pierdere (a unei persoane, a unui loc de muncă) sau de o dificultate de adaptare (la o relație, la un loc de muncă, la un statut nou, la o țară nouă). Și adesea acestea sunt momentele de (re)întoarcere la noi și la nevoile proprii, de conștientizare, de autoreflecție, de căutare a unei căi de înțelegere a ceea ce se întâmplă cu noi.

În ce măsura poate dezvoltarea personală ajuta pe plan profesional?

gabriela hum atu consulting

Am auzit adesea vorbindu-se despre viața personală și viața profesională, ca și când am avea două vieți distincte. Cred cu tărie că avem o singură viață și că munca este parte din viața noastră. Așa cum ne trăim viața, ne trăim și munca. Asta înseamnă că orice proces de dezvoltare personală care își pune amprenta asupra a ceea ce trăim are efecte și în modul în care muncim. Un proces de dezvoltare personală are efecte asupra relației cu noi înșine, cu ceilalți și cu viața, cu lumea. Ne flexibilizează, ne ajută să ieșim din modurile anterioare de a ne percepe și a-i percepe pe ceilalți, din modurile anterioare de a face lucrurile și ne oferă șansa să ne raportăm altfel la succes și la eșec, la situații noi, ambigue, la relații pe care le considerăm dificile. Iar toate acestea își pun amprenta asupra a ceea ce trăim și la muncă.

Dar la îmbunătățirea calității vieții?

Uneori trăim perioade lungi de timp conectați exclusiv la lumea de dinafară, la ceilalți, la muncă, la planuri. Adesea, ceea ce se întâmplă în aceasta lume exterioară este condiționat de ceilalți, de lume, de societate. Dacă ne gândim că singurul lucru care nu ne poate fi luat în viață este ceea ce avem în mintea noastră, a trăi conectați la lumea noastră interioară, a face ordine din când în când, a schimba ordinea „lucrurilor” de acolo, a aduce „lucruri” noi, a contempla la ce avem în această lume poate fi un mod de viață complementară vieții „de dinafara noastră”, un mod de viață care să ne aducă împlinire, satisfacție, relaxare, bucurie. Așa aș vedea eu o bună calitate a vieții. Cu o îmbinare echilibrată între cele două „lumi”.

Cine și cum anume ne poate ajuta în propria dezvoltare personală?

Pentru cineva care dorește să intre într-un proces de dezvoltare personală planificat, recomandarea mea este să se adreseze unui consilier de dezvoltare personală sau unui life-coach. Dacă dificultățile prin care trece persoana au efecte asupra stării de bine (simptome somatice: insomnie, dureri, sau simptome psihice: teamă, deznadejde) este importantă adresarea către un psihoterapeut. Împreună cu specialiștii în domeniul dezvoltării personale se poate decide ulterior dacă acest proces rămâne unul individual (în varianta de 1 la 1) sau un proces de grup. Tot din proprie experiență, în grup învățarea, modelarea, schimbarea au loc mai repede (nu neapărat mai ușor).

Ce înseamnă life coachingul?

gabriela hum atu consulting

Life coachingul este un proces de creștere într-o relație în care întrebările, răspunsurile și puterea de a face lucrurile este la noi, iar coachul este cel care ne susține în a descoperi și a înțelege acest lucru. Se adresează unor obiective personale specifice, prin examinarea a ceea ce se întâmplă aici și acum, în această situație, prin descoperirea obstacolelor, descoperirea căilor posibile de iesire și alegerea căii ce pare cea mai adaptată situației respective. Scopul life coachingului este unul dublu: acela de a ne ajuta să rezolvăm o situație specifică din viața noastră și acela de a ne învăța prin ce proces putem trece în situații viitoare, cum să facem dățile viitoare când ne aflăm în situații dificile. În metoda noastră de consiliere, ne ghidăm după motto-ul conform căruia „O persoană împlinită nu este o persoană care nu are dificultăți, ci o persoană care știe cum să le abordeze”.

Ne împărtășești câteva recomandări care i-ar putea ajuta pe cititorii noștri să aibă o viaţă mai bună şi mai împlinită?

Sunt câteva citate care îmi ghidează viața în ultima perioadă de timp și le-aș împărtăși cu cititorii. Atunci când le-am citit, pe unele le-am înțeles. Pe altele am avut senzația că le înțeleg, dar cumva viața mi-a adus evenimente de trăit, ce m-au ajutat să integrez vorbele de mai jos. De aceea, despre unele nici nu mai știu unde le-am auzit sau ale cui sunt.

Am crezut o viață întreagă că organul suprem este creierul, până am realizat cine îmi spune asta. Adesea, ne lăsăm conduși de gânduri care își pun amprenta asupra stărilor noastre, a acțiunilor și atitudinilor noastre. A fi autoreflexiv, a lucra la propria dezvoltare personală înseamnă să ne ridicăm din când în când deasupra gândurilor noastre, să ne întrebăm cum am ajuns să le avem, dacă ne ajută, cum am vrea să fie ele.

În viață, doar moartea este definitivă. În rest, totul este în schimbare, schimbare care se poate întâmpla de la sine sau se poate întâmpla cu participarea noastră.

Să cred că pot este condiția necesară, dar nu și suficientă. E nevoie să și fac și să îmi asum rezultatele acțiunilor mele, fie ele de succes sau eșecuri.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.