logo
Search
Generic filters
Exact matches only

[Interviu] Horațiu Rândașu – despre Durușa SummerHills și dezvoltarea Maramureșului

Durușa SumerHills Festival este, cu siguranță, unul la care trebuie să participi. Atmosfera, locul de desfășurare, activitățile pregătite și muzica care se integrează perfect cu natura sunt doar câteva dintre motivele pentru care acest festival este ceea ce ai nevoie la sfârșit de vară.

Pentru a afla mai multe despre Durușa SummerHills am stat de vorbă cu unul dintre organizatori, Horațiu Rândașu, care mi-a explicat conceptul festivalului și modurile prin care încearcă împreună cu restul echipei și cu participanții să promoveze o zonă cu o natură sălbatică, prea puțin cunoscută cu toate că are potențial mare de zonă turistică.

Care este conceptul din spatele festivalului Durușa SummerHills?

Muzica în peisaj. Ar fi cel mai la îndemână răspuns. E prima reacție oricum pentru cine ajunge sus la Festival. Cu timpul ne-am dat seama de potențialul pe care l-am putea pune în valoare într-un sat părăsit. Durușa SummerHills e însă un proiect pe care ni l-am  propus noi, Road Runners (asociația care găzduiește festivalul), să-l facem în regiune. Planul pe termen lung ar fi să potrivim un angrenaj de evenimente de calitate care să genereze un flux economic suficient ca regiunea să se dezvolte. Lucrăm în paralel la un cinematograf în aer liber, la un brand de produse tradiționale locale, un campus creativ pentru tineri, un traseu colinar pentru biciclete, cu care am aplicat pentru finanțare nereambursabilă. Cu alte cuvinte, încercăm să profităm de oportunitățile de finanțare existențe pe segmentul dezvoltării rurale folosindu-ne exclusiv de resursele naturale din zonă. E un mare păcat să nu potențăm resursele existențe. Festivalul e primul pilon în stabilirea acestui dinamism regional. Începem cu o sărbătoare și după aia cu muncă multă și apoi iar sărbătoare.

Prin ce se diferențiază acest festival față de alte festivaluri din România?

 

Cred că genul de muzică, genul de activități și genul de oameni fac adevărata diferență între festivaluri. Unele festivaluri sunt de dimensiuni foarte mari și au un scop economic clar, altele sunt mai atente cumva cu participanții și insistă pe calitatea evenimentului, altele le combină pe amândouă, unii o fac mai bine, iar alții mai puțin. În cazul nostru, diferența o face calitatea oamenilor și apetitul lor pentru dans. Lipsa banilor ne-a determinat să găsim soluții alternative la dezvoltarea unei infrastructuri de desfășurare a evenimentului. Am recuperat materiale din construcții afectate de vreme și le-am repus în valoare pe deal. Totul e construit de noi și asta cred că se simte și în energia locului. Suntem un festival ce strânge constant cca 1000 de oameni, cu care avem extrem de multe lucruri în comun, preocupări cotidiene, planuri, pasiuni comune. Festivalul permite o cochetare lejeră cu un nivel bun de dialog pe lângă dans. Asta pentru mine e un plus mare.

Cine sunt artiștii din acest an care alcătuiesc lineup-ul?

Prieteni, în general. Pe lângă oamenii super buni de la noi din țară care ascultă o muzică extrem de bună și înțeleg relația cu peisajul și oamenii care activează în peisaj, anul ăsta am invitat și câțiva artiști străini de loc, care înțeleg perfect această relație. De exemplu Fouk! (Outplay, Local Talk) un duo olandez, foarte apreciat în România, cât și pe scena muzicii underground din Amsterdam, Londra sau Berlin aduc un sunet proaspăt autentic construit. Daniel Leseman (Outplay) tot din Amsterdam, Marvin Hey din Berlin care pune muzică sub labelul Get Physical, unul dintre reperele solide pentru muzica electronică de calitate în Europa. Din Copenhaga îl avem pe Paxton Fettel (Apersonal) care la fel a fost foarte entuziasmat să vină la festival cunoscând reputația de eveniment de calitate. Din România avem invitați DJ ce activează în București și Cluj, în mare parte. Soundopamine, Khidja (Especial UK), Dragoș Rusu (The Attic), Heion, That Couch Funk Colective, Charlie Boy The Rabbit King (NOPAME), HomeBoy LDJ, Cool Banana, Danilov, Medeea, Sebastian Big, EMAP, Lauvon, Ocazional, FLVN, IV-IN, Cristu, Adeea.  Pe lângă asta, avem pregătit încă un răsfăț surpriză pentru cei ce vor veni și anul asta la Durușa: un special delivery direct din Berlin.

Ce activități îi așteaptă pe participanții?

Pe lângă dans, avem un playground generos unde poți să te joci cu toate jucăriile noastre, volei, badminton, foosball (cio-cio), slakline etc. Cu sprijinul echipei de oină Dinamic Coruia o să învățam acest sport și poate o să-i și batem de data asta. Seara prinde viață Grădină de Filme, unde vom proiecta filme românești de scurt metraj cu sprijinul prietenilor de la Filmul de Piatră, filme documentare și experimentale. Ateliere de pictură cu Flaviu Moldovan, foto-stenopă („fotografie analog”) unde fiecare participant își va confecționa propriul aparat foto. O să mai avem un atelier tâmplărie unde Flow va îndruma participanții să construiască căsuțe pentru păsări pe care ulterior le vom pune în copaci. Vlad Wolf, împreună cu echipa Brusc Teatru, va pune în scenă din vârful dealului piesa Voiam doar să țip!  În linie cu principiile pe care le promovăm noi cu festivalul și asociația, Nemeth Janos (Casenaturale.org) va facilita două zile de workshop/seminar  pe tema soluțiilor alternative de construcții ecologice. Un performance grafitti va avea loc pe toată durata festivalului găzduit de băieții din spatele NOVUS ORDO MURALIS, OBI Platonic Art Forms, Mr. Kero, care anul trecut au evidențiat Căminul Cultural din sat în stilul specific conceptului promovat de desenele lor. Ca în fiecare an vor mai fi și activități ce vor prinde contur acolo la fața locului.

Ce ați pregătit nou față de ediția de anul trecut?

În fiecare an mai construim câteva elemente noi pe deal, mai adăugăm ceva. Anul ăsta vom avea câteva sporturi în plus, un dance floor lângă scenă, food courtul mai elegant, lounge-ul mărit, Grădină de Filme amenajată corespunzător și ca surpriză pe timp de zi vom avea o perdea de 20 de metri de apă pentru răcorire și dans propice pe timp de zi.

Una dintre principalele obiective ale festivalului este promovarea unei atitudini recunoscătoare față de mediul și spațiul în care activăm. Cum veți face asta?

bobo 1

Încercăm prin tot cea ce facem să nu îngrădim potențialul unei idei mai bune decât ce facem noi. Pe principiul nu tăia un copac până nu plantezi alții doi respectăm armonia locului. Pe cât posibil nu intervenim decât la nivel minimal, curățăm, scoatem în evidență estetic lucruri ce altfel nu au viață. Avem grijă de mediu, amenajăm puncte de colectare a deșeurilor împreună cu Drusal Baia Mare și încercăm să promovăm o atitudine de respect față de spațiu și oamenii care au ales să vină la festival.

Vreți să integrați arta ca mijloc de exploatare sustenabilă a spațiului rural. Care sunt activitățile prin care vreți să încurajați arta printre participanți?

Festivalul este un prim mijloc de integrare a artei în peisaj și totodeata generează un mic mecanism economic regional care devine sustenabil. Toate activitățile pe care le propunem participanților au ca și rezultat sau proces dezvoltarea creativității în contextul manifestării. Întâi, lumea înțelege contextul, după care activează în context în mod creativ. Cred că o poză de înainte și după ar fi cea mai elocvență exprimare la întrebare.

Spune-ne mai mult despre zona în care se va desfășura festivalul.

_DSC4046

Durușa e un sat cu 60 de case, din care locuite cam 20 cu tot cu cei care vin doar în weekenduri. În sat locuiesc cca 40 de oameni, din care 8 copii. De când ne-am mutat și noi în sat populația a crescut cu 20%. Zona e minunată. Specifică Maramureșului, dealuri multe, poteci, pădure, căpițe de fân, livezi de pomi și multă viață sălbatică. Nu sunt lupi sau alți prădători mari de acea pădurile sunt petrecute de căprioare, iepuri, vulpi, mistreți și foarte multe păsări. E un resort foarte sănătos și încercăm să-l respectăm ca atare. De acea, încurajăm lumea să bată poteciile dealurilor Durușene, să descopere zona așa cum am făcut-o și noi.

Implicarea voastră în devoltara zonei Maramureșului este una destul de mare. Ce alte evenimente și acțiuni desfășurați în acest sens?

Da, și noi suntem conștienți de rolul ce ni l-am asumat. De acea încercăm să găsim un model sustenabil de economie locală, în contextul rural, care ulterior să poată fi multiplicat în alte zone asemănătoare din România. Sper să reușim să intervenim cât mai pozitiv în dezvoltarea zonei. Cum am mai menționat, lucrăm în paralel și la alte proiecte. Un traseu cicloturistic colinar pe 72 de km de drum rural neasfaltat este unul din proiectele cu care am aplicat anul trecut pentru sprijin din fondurile disponibile prin PNDR. Din păcate nu am obtinul finanțarea necesară, însă proiectul va fi depus și în acest an. În parteneriat cu Consiliu Local valea Chioarului am preluat administrarea școlii din sat, mai mult a locului unde era cândva școala pentru că aceasta cu timpul s-a deteriorat și a trebuit să degajăm zona. Scopul acestei inițiative e să construim un centru/campus de creație unde vom desfășura activități dedicate dezvoltării de abilități pentru tineri și nu numai. Acest proiect a fost început în 2013 cu sprijinu Facultății de Arhitectură din cadru UTCN Cluj și se va încheia în 2020.

De ce ar trebui cititorii bunadimineata.ro să participe la Durușa SummerHills?

IMG_2439

E unul dintre cele mai plăcute locuri să dai Bună Dimineața cuiva. Mereu cu zâmbetul pe buze.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *