Search
Generic filters
Exact matches only

[Interviu] Ioan Marin – despre hainele de gravide, producția autohtonă și tendințele anului 2016

haine de gravide

Să fii gravidă este una dintre cele mai mari bucurii din viață. Gândul că vei aduce pe lume un bebeluș nu se poate compara cu niciun alt sentiment. Motiv pentru care, în această perioadă trebuie să te răsfeți la maxim și să profiți de toate avantajele apărute.

Dacă până de curând moda pentru gravide nu era o nișă foarte bine dezvoltată, în ultimii ani, producătorii au pus accent pe producerea unor haine de gravide special concepute după preferințele și noua siluetă a femeilor însărcinate. Piesele vestimentare largi și închise la culoare au fost înlocuite cu haine viu colorate, din materiale de calitate și mulate pe alocuri, pentru a oferi o stare de bine graviduțelor.

Ma’Jore din Cluj Napoca este unul dintre cei mai cunoscuți producători autohtoni de haine pentru gravide. Experiența de peste 18 ani în domeniu se poate observa în calitatea materialelor folosite, tiparele testate pe femei însărcinate și colecțiile la modă prezentate în fiecare primăvară și toamnă. Pentru a afla mai multe despre această nișă, am stat de vorbă cu Ionuț – managerul Ma’Jore – Confecții de Gravide, care ne-a explicat cum se produc hainele, care sunt tendințele și cum trebuie să alegem hainele pentru gravide.

Care este povestea și istoria Confecții Gavide – Ma’Jore?

Am început aventura confecțiilor în 1998 făcând câteva căciuli de Moș Crăciun pentru niște prieteni. Aveam atunci o mașină de cusut casnică și mult entuziasm. Succesul căciulilor ne-a făcut să căutăm un furnizor de materiale și un retailer să le vândă. Afacerea a prosperat și ne-a obligat să ne luăm și primele mașini industriale și să angajăm mai multe lucrătoare. În curând, am început să diversificăm producția făcând haine pentru adolescente și ne-am deschis primul magazin în Cluj. Afacerea a mers ascendent până prin 2005 când a început să scadă datorită inundării pieței cu produse din import, dar mai ales din China a căror preț la raft era cât prețul pe care-l dădeam noi pentru materiale .A trebuit să luăm o decizie și am hotărât să abordăm o piață mai îngustă, de fapt o nișă. Așa am ajuns să ne orientăm la hainele pentru gravide. Am început producția în 2007 deodată cu pornirea unei rețele de distribuție națională. În iunie 2008, aveam 73 magazine retail cu care colaboram și majoritatea supermarketurilor de atunci. După criza care a urmat și multe restructurări am ajuns probabil singurii producători români cu colaborări în toate orașele mai mari din România. Din 2014  am început și vânzările online care sunt în continuă creștere și de la care avem mari așteptări în viitor. Între timp, am avut și câteva colaborări cu magazine din Ungaria, Germania, Suedia și Cipru.

Care este procesul de la idee la piesa vestimentară finală?

BeFunky Collage

Studiul pieței și al tendințelor în modă, prelucrarea tuturor feedback-urilor de la clienții noștri. Urmează creionarea unei linii potrivite pentru un sezon astfel încât o viitoare mămică să-și poată lua de la noi tot ce are nevoie și să se îmbine unele

cu altele potrivit diferitelor gusturi. Apoi începe o căutare destul de dificilă a materialelor potrivite atât cu modă actuală, cât și cu situația nouă și specială a gravidelor. Începe crearea prototipurilor, testarea, crearea tiparelor și producția propriu zisă.

De unde vă găsiți inspirație?

În revistele de modă, la prezentări, la târguri, dar și din natură și viața cotidiană. Hainele trebuie să fie în modă, potrivite scopului pentru care sunt cumpărate, dar și să fie foarte comode. Comoditatea lor fiind un punct forte.

Care sunt tiparele după care lucrați? Cum sunt testate acestea?

3

Tiparele ni le facem singuri după prototipuri și apoi multiplicăm mărimile. De-a lungul timpului, în secție am avut multe dintre angajate gravide, iar aceste purtau atât la serviciu, cât și în timpul liber noile modele și ne spuneau unde strâng, taie sau alunecă. La fel am participat la târguri cu vânzare unde zilnic sute de gravide probau articolele noastre și noi le ascultam sugestiile. Am ajuns astfel  la articole foarte comode care nu deranjează nicidecum pe cele pe care le poartă,  ci le fac să se simtă bine și lejer.

Câte magazine fizice există și unde se găsesc acestea?

Sunt în total 43 magazine fizice cu care colaborăm constant și încă câteva cu care colaborăm sporadic. Cele permanente sunt în următoarele orașe:

Brașov (2), Râmnicu Vâlcea (2), Reghin ,Târgu Mureș (2), Dej, Satu-Mare, Buzău, Cluj (2), Pitești (2), București (7), Ploiești, Bacău (2), Suceava, Drobeta Turnu Severin, Slobozia, Sibiu, Baia Mare (2), Galați, Huși, Piatra Neamț, Tulcea, Oradea (3), Târgoviște, Alba Iulia, Câmpulung Muscel, Mediaș, Timișoara și Roman.

Care este diferența dintre un magazin online și unul fizic atunci când vine vorba de vânzări și modul de comunicare?

Diferențele sunt consistente. Avantajul online este costul mai scăzut cu chiria și angajații, care permite investiții mai mari în marketing și materiale, nu sunt probleme cu spațiu de expunere și este foarte comod pentru clienți pentru că evită deplasarea, căutarea unui loc de parcare, probatul în spații strâmte, etc. Dezavantajul este că nu întotdeauna pozele produselor redau exact produsele și mai ales consistența și culoarea materialelor folosite. De asemenea, este foarte important pentru noi să vedem cum stau produsele noi pe gravide spre deosebire de online unde avem doar părerile lor scrise. Pe de altă parte, clientele se exprimă mai degajat în scris decât să-și spună părerile direct.

Încă vânzările noastre sunt mai importante prin magazine, dar vânzările online sunt în continuă creștere.

Cât de mult contează să fii producător autohton?

În ultima vreme începe să se simtă tot mai mult patriotismul, în sensul că românii încep să cumpere produse autohtone în detrimentul celor străine. Dar această se datorează și dezvoltării producătorilor autohtoni, în sensul tehnologiilor și strategiilor moderne, cât și a prețurilor competitive.

Care sunt cele mai căutate piese vestimentare pentru gravide?

2

Cele mai importante sunt pantalonii, salopetele și fustele pentru că după luna a 4-a este foarte dificil să mai găsești ceva potrivit dacă nu este special pentru gravide. Dintre aceste cele din material de jeans conduc topul cerințelor.

Care sunt trendurile anului 2016 în materie de haine de gravide?

Apare o preferința în creștere pentru rochii și în special pentru rochii office și casual. Observăm o creștere a cererii pentru calitate, gravidele apreciind materialele din fibre naturale chiar dacă acestea sunt ceva mai scumpe. De asemenea, se trece de la articole monocrome la articole mai viu colorate și diverse imprimeuri, deci o creștere a curajului în abordarea vestimentară a acestei perioade deosebite pentru o femeie.

Care sunt sfaturile pe care le oferiți gravidelor atunci când vor să își achiziționeze haine create special pentru ele?

Sfatul nostru ar fi să fie încrezătoare și relaxate. Vor arăta foarte bine în hainele de la noi și se vor simți foarte comod, încadrându-se în liniile modei actuale. Neapărat să se măsoare peste șolduri și bust pentru că ar putea fi modificări importante. Dacă s-au măsurat bine și se încadrează în tabelul nostru de mărimi cu siguranță hainele li se vor potrivi. Nu neapărat achiziționarea de haine pentru acesta perioadă este o investiție pentru un termen scurt pentru că mare parte din articole pot fi purtate și după acesta perioadă. Să nu-și ia doar un produs și să aștepte ca să treacă această perioadă, ci să-și cumpere, în măsură posibilităților, tot ce au nevoie pentru că este o perioadă frumoasă și fericită, iar ele trebuie să se simtă pe măsură.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *