Search
Generic filters
Exact matches only

[Interviu] Mihai Rubea: despre viața de fotograf și fotografia de nuntă și de copii

mihai rubea

Unele pasiuni se nasc întâmplător la o vârstă anume, iar altele sunt descoperite de la o vârstă fragedă. Această ultimă situație este foarte cunoscută fotografului profesionist Mihai Rubea, pasionat de tot ceea ce înseamnă fotografie, în special cele de nuntă și de copii.

Pentru a afla mai multe despre ce împlică viața de fotograf, care sunt diferențele dintre diferitele tipuri de fotografii și tendințele din acest an, Mihai mi-a răspuns la câteva întrebări care sper să vă lămurească cât mai bine. Munca lui Mihai se poate admira pe cele două siteuri ale sale Oclipa.ro și Sedintefotocopii.ro.

Îți amintești care a fost prima poză pe care ai realizat-o și care te-a pornit pe acest drum? Descrie-o în câteva cuvinte.

Mihai Rubea: Poate o să vii se pară ciudat, dar încă de mic am fost atras de fotografie și am simțit că îmi este destinat să fiu fotograf. Prima fotografie a fost realizată când părinții mei au achiziționat un aparat de fotografiat și am fost atras de el. În următorii ani am studiat și am început prin a fi ucenic lângă un fotograf profesionist, urmând cursuri, work shop-uri și studiind fiecare poză realizată până la cele mai mici detalii.

Cei care au o pasiune adevărată simt și după trecerea anilor un anumit sentiment de satisfacție atunci când munca lor iese perfect. Încă ai aceste trăiri când începi să prelucrezi pozele?

Mihai Rubea: Fotografia pentru mine este un limbaj ce nu poate fi exprimat în cuvinte, un mod de a comunica. Uneori anumite fotografii spun mai mult decât 1000 de cuvinte, de aceea chiar și după 12 ani de fotografiat nu pot să nu am anumite emoții și sentimente atunci când munca și, totodată, pasiunea mea pentru fotografie iese perfect. După fiecare eveniment, oricât de obosit aș fi dau o raită prin munca depusă și evident sunt copleșit de diferite emoții când mă apuc de editarea pozelor. Este un sentiment de împlinire atunci când clientul pleacă de la mine încântat de rezultatul materialelor primite.

Cât de important este echipamentul atunci când vrei să faci poze, pentru că unii se cred fotograf chiar și cu un telefon?

Mihai Rubea: Trebuie să recunoaștem că dacă vrem ca o fotografia să iasă bine și ea să-și păstreze calitatea și după ani, nu o poți face în nici un caz cu telefonul sau cu un aparat semiprofesional. Când tindem ca fotografiile sau singurele noastre amintiri ce ne rămân odată cu trecerea timpului să iasă perfect, trebuie să ținem cont de câteva lucruri esențiale cum ar fi: cunoștințe în fotografie, diverse cursuri, fotograful și experiența acestuia și nu în ultimul rând aparatura care trebuie să fie neapărat una de foarte bună calitate.

În ultima vreme, a devenit o tendință ca la nuntă să facă fotografii prietenii mirilor pentru că acestea sunt mai personale, fiind surprinse instantanee cu telefonul. Totuși, cât de importantă este prezența unui fotograf profesionist?

Created By www.oclipa.ro0726.860.693

Posted by Oclipa.ro on Sunday, August 17, 2014

Mihai Rubea: Da, din păcate am observant că tot mai multă lume pune mai mult acccentul pe un restaurant pompos și pe o orchestră, dar nimeni nu se gândește că evenimentul se termină cât ai bate din palme și se trezesc fără singurele amintiri care le pot rămâne cu adevărat peste ani, dar din păcate este prea târziu. Se poartă să ne facă poze prietenul sau vecinul, deși nici unul dintre ei nu au cunoștințe în domeniu, experiență ce se dobândește în ani sau cu un aparat profesional. Rezultatul este dezastros, ramându-se fără singurele amintiri sau într-un caz fericit cu niște amintiri de proastă calitate și momente importante pierdute pentru că vecinul nu are iuțeala și îndemânarea unui  profesionist pentru a putea capta momentele importante.

Nu toată lumea este fotogenică. Cum ajuți aceste persoane și ce sfaturi ai pentru ca să fie mulțumițe de pozele făcute?

Mihai Rubea: În 12 ani de experiență am întâlnit tot felul de clienți fie mai fotogenici sau nu, care știau cât decât să cocheteze cu aparatul sau care fugeau la propriu când auzeau de poze. În primul rând, consider că trebuie să existe o comunicare între fotograf și client, de aceea există câteva întâlniri și o mini sesiune foto “Before” de cunoaștere, pentru a putea afla așteptările și pentru a ne putea împrietenii. Odată ce clientul capăta încredere, atmosferă este destinsă, se poate comunică, modela mult mai ușor și împreună să găsim profilul cât mai perfect pentru a realiza o fotografie și o imagine a clientului cât mai expresivă.

De ce te-ai axat pe fotografii de nuntă și de copii?

Created By www.oclipa.ro0726.860.693

Posted by Oclipa.ro on Saturday, January 17, 2015

Mihai Rubea: Foarte bună întrebarea! Atunci când rostim cuvintele nuntă, botez, copii toate ne duc automat cu gândul la o atmosferă de voie bună, zâmbete și distracție. Îmi place să văd lumea simțindu-se bine, dansând, emanând energie pozitivă și o stare de bine, iar despre copilași nu pot să spun decât că sunt pur și simplu adorabili, niște ființe pure mereu cu zâmbetul pe buze, trăind într-o lume unde răutatea și invidia nu au ce caută.

Care este diferența dintre diferitele tipuri de fotografii precum cele de nuntă, cele de copii sau cele corporate?

Mihai Rubea: Sunt categorii diferite, de exemplu fotografia de nuntă este destul de dificilă și stresantă. Oamenii sunt agitați și se mișcă încolo și încoace, trebuie să stabilești pragul așteptărilor împreună cu mirii/ părinții, să reușești și să îi coordonezi, să cercetezi locația și să tragi cele mai bune cadre. Cu copii se lucrează iar destul de greu, fie că sunt foarte mici, la doar câteva zile și atitudinea adoptată trebuie să fie una caldă și răbdătoare, fie că sunt puțin mai mari și sunt foarte energici și greu de ținut captivi mai mult de câteva secunde pentru a putea realiza un cadru bun. Despre fotografiile corporate pot spune că nevoia de imagini a companiilor este în continuă creștere. Pentru fotografiile corporate îți trebuie în primul rând lumina de calitate și o bună planificare, iar fotograful trebuie să fie discret aproape insesizabil. În mare parte cam acestea sunt criteriile de diferențiere.

Cum reușești să împaci viața personală cu viața profesională, având în vedere că în majoritatea weekedurilor se țin nunți?

Mihai Rubea: Aici este destul de greu. Viața profesională ocupând trei sferturi. Sunt foarte puține weekendurile petrecute în familie și alături de prieteni sau câteodată inexistente și pe aceasta temă există reproșuri. În cursul săptămânii sunt ocupat cu editări, întâlniri și diverse sesiuni foto deci pot spune că viață personală nu prea există, dar fotografia este în primul rând o pasiune pentru mine, este ca un drog de care nu pot și nici nu vreau să mă las.

Care sunt lucrurile pe care le surprinde fotografia, dar nu și ochiul liber?

Mihai Rubea: Prin fotografie poți surprinde multe: atitudine, stare, trăiri, emoții ce poate nu îți pot fi dezvăluite cu ochiul liber.

Care sunt tendințele din acest an în materie de fotografii?

Mihai Rubea: Tendințe în fotografie se stabilesc în funcție de cerințele clientului. Eu promovez stilul jurnalistic ce permite desfășurarea evenimentului în mod natural. Fotograful spune povestea prin imagini. Acestea sunt reale și naturale, neregizate. Scopul este de a rămâne neobservat și cât mai discret posibil, dar însă foarte implicat. În diferite sesiuni foto cum ar fi trash the dress adopt și stilul ilustrativ unde mirii sunt poziționați într-un cadru interesant și încurajați să fie cât mai relaxați, naturali și să interacționeze cât mai bine cu aparatul foto.

Newsletter

Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!