Search
Generic filters
Exact matches only

[Interviu] Softschool – catalogul online gratuit care răspunde nevoilor elevilor, părinților și profesorilor

softschool

Școala este o perioadă a vieții pe care nimeni nu o uită. Prieteniile legate, profesorii, materiile de multe ori plictisitoare sau, din contră, interesante, testele și distracția sunt elemente care au contribuit serios al dezvoltarea noastră ca persoane. Însă, un lucru care ne diferențiază de elevii din ziua de astăzi este tehnologia prea puțin prezentă în viețile noastre de atunci. Notele și absențele erau trecute într-un carnet de hârtie și în catalog, pe care părinții noștri trebuiau să le consulte dacă voiau să știe situația noastră școlară.

În prezent, catalogul și carnetul clasic sunt încet-încet înlocuite de cataloage online, accesibile de pe orice device. Nevoia de a ține pasul cu tehnologia a dus la crearea mai multor cataloage online, însă platforma SoftSchool este singura care îndeplinește majoritatea cerințelor atât din partea elevilor și părinților, cât și din partea profesorilor. Pentru a afla mai multe despre acest catalog online, am luat legătura cu creatorii SoftSchool, un grup de tineri din Cluj-Napoca, pentru a le adresa câteva întrebări legate de modalitatea de funcționare și părerile părților implicate.

Ce este proiectul SoftSchool și cui se adresează?

Softschool.ro este o platformă online care a fost creată să eficientizeze atât activitățile de zi cu zi ale instituțiilor de învățământ, dar și comunicarea transparentă între toate părțile implicate în procesele educaționale.

De unde a venit ideea implementării unui catalog online complet, oferit în mod gratuit?

Acest produs a fost dezvoltat pornind de la un catalog online care a fost unul dintre primele cataloage online dezvoltate în țară. Pe baza experienței acumulate am ajuns la concluzia că un produs complet de management școlar poate fi furnizat gratuit învățământului românesc.

Ce oferă mai exact SoftSchool?

Softschool gestionează atât situația școlară a elevilor, cât și activitățile extrașcolare în care aceștia sunt angrenați. Cadrele didactice au posibilitatea să-și monitorizeze activitatea, să genereze și să transmită rapoarte, dar și să interacționeze în mod direct cu părinții și cu elevii. De asemenea, profesorii beneficiază de o secțiune de suport didactic în care își pot gestiona materialele didactice. Un alt modul util pe care l-am creat la cererea cadrelor didactice și a părinților este acela în care furnizorii de servicii conexe școlilor (albume foto, excursii, banchete etc.) își expun în mod transparent serviciile, iar părinții și elevii pot alege prin vot soluția cea mai avantajoasă.

Care sunt avantajele acestuia pentru toate părțile implicate și nevoile acoperite?

Pentru profesori: ușurarea muncii de zi cu zi și posibilitatea de comunicare cu părinții în timp real. Simplificarea gestionării activității didactice: stabilirea orarului, planificări, rapoarte, notificări, calcularea automată a mediilor, generarea foilor matricole, stocarea tuturor datelor pe termen nelimitat; posibilitatea de a interacționa cu elevii, părinții și alți profesori prin intermediul platformei.

Pentru elevi: monitorizarea situației școlare, accesul la foi matricole, comunicare cu profesorii, acces direct la furnizorii de servicii conexe. Cel mai important beneficiu al lor este accesul direct la ofertele de muncă sau practică publicate de marile companii din industrie și servicii.

Pentru părinți: monitorizarea situației școlare a copilului, posibilitatea de comunicare directă cu profesorii, notificări automate atât de la sistem, cât și de la cadrele didactice pentru toate activitățile care se petrec în școală. Accesul transparent la ofertele furnizorilor de servicii conexe procesului de învățământ și posibilitatea de a alege cea mai bună variantă. Fiscalizarea tranzacțiilor dintre părinți și furnizori.

Pentru instituțiile implicate în procesul de învățământ: extragerea de rapoarte pentru orice informații relevante procesului de învățământ și pentru eficientizarea activităților de administrare a procesului de învățământ.

Pentru companii: posibilitatea de a-și expune ofertele de angajare direct elevilor; publicarea de teste, cursuri alternative și ghiduri practice care să pregătească angrenarea elevilor în piața muncii.

Care au fost reacțiile elevilor implicați în dezvoltarea acestui proiect?

Reacția inițială a fost de reticentă datorită percepției aplicației ca un instrument de control, dar ulterior și-au dat seamă că părinții pot afla situația școlară oricum. Cu toate acestea, existența acestei platforme li se pare naturală, pentru ei școala este ultimul sistem încă nedigitalizat. Au început să realizeze că beneficiile platformei sunt cu mult peste noțiunea improprie de a se simți controlați. Acest sentiment este alimentat și de faptul că au apărut multe cataloage online a căror funcționalitate se limitează exclusiv la partea de monitorizare a notelor și absențelor.

Elevii mai au tendința de a lipsi câteodată de la școală pe motiv neîntemeiat. Acest sistem nu reprezintă de fapt un control total și crearea unei presiuni asupra elevului?

Am intrat de mult timp în era digitală, acest proces se aliniază trendului general de mutare a proceselor de management în online și îmbunătățirea acestora.

Care este motivul pentru care acest program va fi implementat în mod gratuit, având în vedere că cele existente deja pe piață sunt contra cost?

Întreaga echipă a ajuns la o anumită maturitate. Dorim să lăsăm ceva în urmă și considerăm că acest lucru poate fi făcut doar aducându-ne contribuția în mod real la schimbarea sistemului. Păstrând proporția, putem lua drept comparație modelul SMURD care a fost implementat peste un sistem de sănătate „gri” și învechit. Credem că ne aflăm în momentul în care și sistemul educațional are nevoie de ceva în plus. O parte din acel ceva oferim noi.

Cât de mult s-au schimbat nevoile pieței și cum au evoluat acestea, în contextul în care ați început să lucrați la SoftSchool în urmă cu 7 ani?

Softschool este un proiect cu adevărat revoluționar în domeniu pentru că este o platformă completă. Acum 7 ani era foarte greu să convingem lumea de utilitatea unui catalog online, nu mai vorbim de un sistem complet de gestiune a procesului de învățământ. Atunci, părinții erau mai puțin deschiși pentru că nici accesul la tehnologie nu era la îndemână oricui. Acum demersul nostru vine ca un lucru firesc.

Cum va funcționa serviciul de talent-hunting?

Companiile partenere își vor publica anumite cursuri și teste care sunt de interes pentru ei. Elevii care doresc să fie angrenați în asemenea program vor putea să colaboreze în mod direct cu specialiștii companiilor. Elevii participanți vor fi selectați în urma rezultatelor testelor, dar și în urma disponibilității lor de a fi contactați. Sub nicio formă echipa softschool.ro nu va face niciodată publice nume sau date de elev.

Cine stă la baza dezvoltării aplicației?

Marcel Potîrnac – software arhitect

Horea Nicula – specialist vânzări, antreprenor

Alexandru Tomșa – product management, antreprenor

Simion Negrea – IT & Telecom, antreprenor

Newsletter

Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!