logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Lacul Ursu – Sovata

Stațiunea Sovata a devenit recunoscută pe plan european ca o stațiune balneoclimaterică de calitate încă din anul 1850. Lacurile cu ape clorurate și sodice, dar și nămolul au proprietăți terapeutice astfel că zona a devenit o destinație turistică de agrement și tratament indiferent de sezon.

Aici regăsim salina Praid, unică în România, dar și alte atracții precum rezervația „Lacul Ursu și arboretele de pe sărături” care se întinde pe o suprafață de 79 de hectare. Aici găsim nu mai puțin de șase lacuri cu apă sărată, dintre care două sunt amenajate, Lacul Ursu și Aluniș, iar patru sunt nemenajate, acestea fiind lacurile Roșu, Negru, Verde și Mierlei. De asemenea, există și două lacuri cu apă dulce care poartă numele de Paraschiva, respectiv Lacul Dulce.

Comoara cea mai de preț a stațiunii este lacul Ursu, acesta fiind unic în Europa. Denumirea sa provine de la faptul că are o formă precum o piele de urs, astfel că oamenii și-au folosit imaginația pentru a-i da acest nume.

Profesorul Iuliu Hațieganu acum mai bine de o sută de ani, a fost primul care a vorbit despre proprietățile benefice ale apei și nămolului de aici. Abia pe la începutul anilor 1900 s-a descoperit faptul că acest lac este heliotermic. Printre afecțiunile care se pot trata aici amintim: boli ginecologice, reumatisme, boli endocrine, metabolice sau neurologice.

Lacul Ursu deține câteva recorduri care îl fac atât de special. După cum spuneam acesta este unic în Europa, dar și cel mai mare lac helioterm din lume. Acesta se întinde pe o suprafață de peste patru hectare, iar adâncimea maximă a apei este de 18.9 metri.

Cel de al doilea lucru extrem de interesant este faptul că în jurul său crește vegetație chiar dacă apa lacului este foarte sărată, acest fenomen nemaintâmplându-se nicăieri. Conform studiilor realizate de specialiști, solul vulcanic are un rol important în acest caz.

Istoricul Jozna Andras spune că Lacul Ursu este singurul lac din lume pentru care se știe data exactă a „nașterii” acestui obiectiv turistic, astfel că se spune că lacul a luat ființă în anul  1875, la data de 27 mai, la ora 11.

Dacă în lunile de toamnă nu s-ar îmbăia oamenii în lac, temperatura apei ar urca până la 80°C și ar trebui închis.

Turiștii pot îmbina utilul cu plăcutul astfel că se pot relaxa în timp ce își tratează diferite afecțiuni. Zona respectivă oferă multiple locații de petrecere a timpului liber, astfel că nimeni nu va avea timp să se plictisească. Peisajele sunt extrem de frumoase și pitorești astfel că iubitorii naturii cu siguranță vor fi încântați de ceea ce văd.

Lacul Ursu este unul dintre obiectivele turistice din România care merită cu prisosință promovate chiar și peste hotare.

Citește mai multe despre obiectivele turistice din România care merită vizitate in Săptămâna Naturii in România 

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.