Cele mai multe dintre orașele din țara noastră sunt accesorizate cu diferite legende urbane, a căror sursă de adevărat este destul de îndoielnică. Acestea au fost transmise din generație în generație, motiv pentru care inclusiv astăzi ne putem bucura de poveștile secrete care ne pun mintea la contribuție. În ceea ce privește Bucureștiul, numărul acestor legende este în continuă creștere. Printre cele mai interesante astfel de povești se numără cele din Centrul Vechi al capitalei, cunoscut la nivel național și sub denumirea de kilometrul zero al legendelor urbane. Cu scopul de a veni în ajutorul tău, am pus la punct un ghid cuprinzător cu tot ceea ce trebuie să știi despre legenda Orfelinatului bântuit din Centrul Vechi!
Legenda Orfelinatului bântuit din Centrul Vechi, relatată pe scurt
Numărul caselor abandonate sau rămase fără proprietari din capitala României este destul de mare. Acestea au fie o situație juridică incertă, fie sunt lăsate în paragină din diferite motive. Multe dintre aceste locuințe sunt și cele care găzduiesc unele dintre cele mai terifiante legende, respectiv povești despre demoni și fantome. În această categorie se înscrie și Orfelinatul din Centrul Vechi, localizat pe strada Franceză. La ora actuală, acesta găzduiește numeroase terase și cluburi, care atrag numeroși turiști și petrecăreți în special în serile de weekend.
Potrivit legendei, în această clădire existau 203 spirite de copii care bântuie orfelinatul de zeci de ani. Imobilul este situat la numărul 13 și are o istorie extrem de controversată. În trecut, acesta era locul în care erau aduși copiii străzii de către proprietarul locuinței, pe numele său Stavrache Hagi-Orman. Spre deosebire de alte personalități ale vremii, despre acesta se știu foarte puține lucruri. Chiar dacă îi găzduia în această clădire, micuții erau obligați să stea în condiții greu de imaginat, fără acces la apă sau la mâncare. Această legendă este susținută de locuitorii din Centrul Vechi, care au trăit în acele timpuri. Potrivit acestora, glasul micuților era deseori auzit de către ei și spuneau „apă, vrem apă!”. Până în acest moment, cele mai multe persoane care se plimbă și se bucură de frumusețea Centrului Vechi nu vor să ofere credibilitate acestor legende, susținând faptul că sunt doar niște mituri urbane.
De ce erau ținuți nemâncați copiii din Orfelinat
Din lipsă de hrană și apă, micuții ajungeau să își piardă viața. Aceste povești sunt susținute de caracteristicile cunoscute despre Stavrache Hagi-Orman, despre care se știe faptul că era plin de răutate încă din copilărie. Acesta se simțea foarte bine să îi audă pe micuți cum țipau și implorau să fie hrăniți. În ciuda situației deloc favorabile pentru micuți, proprietarul Orfelinatului nu se îndurera să le ofere cele necesare pentru a face față zilei. Așa se face că, potrivit legendei, acest număr s-a ridicat la 203 copii care au murit de foame pe parcursul perioadei în care au fost cazați în această clădire.
Cum arată, la ora actuală, clădirea în care obișnuia să fie Orfelinatul bântuit
În cazul în care ajungi în București și, respectiv, pe strada franceză din Centrul Vechi, la numărul 13, vei vedea o clădire recent renovată. Aceasta a șters complet legenda Orfelinatului, transformând experiența fiecărui turist în capitala țării într-una extrem de plăcută și inofensivă. Astăzi, pe această clădire există o pancardă pe care este specificat faptul că este un monument istoric, ridicat în perioada anilor 1870 – 1900. De altfel, proprietarul imobilului este nimeni altul decât moșierul Stefan Petrovici Armis. Noua imagine și schimbare oferă o altă nuanță Centrului Vechi, ceea ce face ca fiecare plimbare să se transforme într-o bucurie pentru fiecare turist.
Personalitatea extrem de puternică și neînduplecată a fostului proprietar al Orfelinatului, respectiv al clădirii cu numărul 13 de pe strada Franceză, a condus la apariția acestei legende care a dăinuit pe o perioadă lungă de timp. Cu toate acestea, la ora actuală, cei mai mulți dintre turiștii și chiar locuitorii Centrului Vechi au dat uitării această poveste și s-au concentrat pe ceea ce au putut face pentru a îmbunătăți aspectul unei zone turistice și de interes major a capitalei. Însă, dacă ai prilejul să ajungi în Centrul Vechi, asigură-te că petreci câteva minute și în fața fostului Orfelinat bântuit. Chiar dacă cele mai multe dintre întâmplările trecute au fost șterse din mințile și amintirile oamenilor, poți avea posibilitatea să trăiești o parte din experiența vremurilor, astfel încât să rezonezi cu ceea ce astăzi numim istorie.
Când este cea mai bună perioadă pentru vizitarea clădirii de la numărul 13
Dat fiind faptul că acum are un nou proprietar, fostul Orfelinat bântuit poate fi admirat doar din exterior. În materie de cea mai bună perioadă pentru a face acest lucru, te poți bucura să descoperi faptul că nu trebuie să îți limitezi călătoria în funcție de un anumit anotimp. Clădirea de la numărul 13 situată pe strada Franceză poate fi admirată oricând, cu condiția să se realizeze pe timpul zilei. Dat fiind faptul că seara Centrul Vechi capătă o altă imagine, ți-ar fi mult mai ușor să faci acest lucru atunci când soarele este încă pe cer!