logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Peștera Scărișoara – o minune a Apusenilor

Peștera Scărișoara sau Ghețarul de la Scărișoara după cum mai este cunoscută locația, și-a primit numele de la o localitate aflată la 16 kilometri distanță, de care aparținea administrativ atunci când a fost descoperită.

Prima semnalare a acestei peșteri a avut loc în anul 1847, de către A. Szirtfi, însă primele informații științifice au venit din partea K. Peters (1861) și A. Schmidl (1863). De asemenea, mulți savanți români s-au aflat aici pentru a studia și observa aspectele unice ale acestui loc. Alexandru Borza, Emil Racoviță sau Vasile Pușcariu sunt numai o parte dintre oamenii care au fost preocupați de peștera Scărișoara.

Peștera se află la o altitudine de 1.165 metri și face parte din  platoul carstic Sighișoara, iar intrarea în singura „încăpere” a peșterii se face printr-un aven de 48 de metri înălțime și 60 metri diametru. Pentru a ajunge la intrare trebuie să urcați 270 de trepte metalice.

Chiar dacă nu este extraordinar de mare, măsurând nu mai mult de 720 de metri lungime, ceea ce se poate vedea aici o face o adevărată capodoperă a naturii și nu degeaba a fost desemnată ca monument al naturii și rezervație speologică încă din 1938. Turiștii pot vizita doar 260 de metri, restul fiind destinat în exclusivitate speologilor.

Blocul de gheață subteran pentru care peștera este renumită are mai mult de 3500 de ani vechime, iar mărimea sa îl face să fie al doilea din Europa după ghețarul aflat în Slovacia. Ghețarul de la Scărișoara are un volum de aproximativ 75.000 m³ și o grosime medie de 16 metri.

Temperatura este de obicei scăzută, de la -14°C la 5°C, media situându-se undeva în jurul valorii de -2°C. Cei care ajung acolo ar trebui să fie pregătiți pentru o schimbare bruscă de temperatură.

Chiar dacă formele de zăpadă se mai topesc pe parcursul unui an, de obicei se refac aproximativ în aceeași formă atunci când este mai frig. Sătenii din jurul peșterii obișnuiau să depoziteze carne acolo atunci când nu existau frigidere.

În țara noastră, există încă 4 peșteri cu ghețari subterani, însă cea de la Sighișioara, situată în Munții Bihorului, este cea mai cunoscută. Cei care doresc o experiență unică, parcă asemănătoare cu una dintre cele povestite de Jules Verne, vor fi cu siguranșă mulțumiți de ceea ce vor găsi aici.

Vizitarea incintei se va face cu ajutorul unui ghid autorizat care va povesti turiștilor toate detaliile interesante despre acest loc fantastic.

Ne adresăm celor care au vizitat acest obiectiv turistic să ne povestească puțin din experiența lor, în secțiunea noastră de  comentarii.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *