logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Radu Silaghi Dumitrescu – inventatorul sângelui artificial

Conf. Dr. Radu Silaghi Dumitrescu este un cercetător clujean de 39 de ani, absolvent al Facultății de Chimie a UBB din Cuj Napoca, cu două doctorate, dintre care unul ăn chimie anorgarnică (2005, UBB)și celălalt în chimie bio-anorganică (2004, Universitatea Georgia, SUA). Alături de o echipă de alți cercetători de la Facultatea de Chimie a Universității Babeș Bolyai din Cluj, Dmitrescu a reușit să producă sângele artifical, foarte folositor în cazul accidentelor sau intervențiilor chirurgicale în care se pierde foarte mult sânge.

După o muncă de cercetare și experimentare care a durat 6 ani, cercetătorii au reușit să creeze o rețetă de sânge artificial. Acesta nu are culoarea obișnuită roșie, ci poate deveni chiar incolor. Testele preliminare pe șoareci au avut rezultate remarcabile, ceea ce sugerează că cercetarea se îndreaptă într-o direcție bună.

Conform lui Radu Silaghi Dumitrescu, soluția găsită conține apă, săruri și o proteină (hemeritrina) extrasă din viermii marini. În plus, la rețetă se adaugă încă o proteină (albumina), care are rol de protecție față de agenții de stres.

În luna martie din 2014, omul de știință a declarat că acest proiect se află în faza de producere în laborator a derivațiilor de hemoglobină și hemeritrină, care sunt testați pe animale la Institutul de Cercetări Biologice și pe celule umane la Institutul Oncologic din Cluj. Tot el mai estimează că testele pe animale se vor finaliza peste aproximativ 2 ani. Proiectul la care lucrează Radu Silaghi Dumitrescu și echipa sa este finanțat de către stat.

Necesitatea de creare a sângelui artificial nu este o problemă urgentă doar în România, ci și la nivel mondial. De aceea, foarte mulți cercetători sunt rezervați cu privire la șansele de reușită ale proiectului, având în vedere că acestea sunt mici și responsabilitățile asumate sunt uriașe.

Problemele pe care crearea sângelui artificial le-ar putea rezolva sunt ample: lipsa acută de sânge din spitale, complicațiile care apar la un transfer de sânge, dar și operațiile de chirurgie, acolo unde de obicei se pierde foarte mult sânge. Greutățile întâmpinate de Radu Silaghi Dumitrescu și echipa sa îl fac pe cercetător să considere că primele tranfuzii de sânge artificial se vor putea realiza abia peste cinci ani, în cel mai bun scenariu.

Chiar și așa însă, descoperirea românului are toate șansele să devină invenția care va revoluționa medicina la nivel mondial.

Citește în continuare despre alți inventatori români care au schimbat lumea prin invențiile lor.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *