logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Rafinăria de petrol de Ploiești

România a fost prima țară din lume care a exploatat petrolul (sau țițeiul), produsul care stă la baza combustibilului din prezent. Prima rafinărie de petrol din lume a fost Fabrica de Gaze de la Ploiești, întemeiată în 1857 de către Marin Mehedințeanu, proprietarul moșiei Păcureți, Prahova, pe care se aflau întinse zăcăminte de petrol.

Fabrica de Gaze din Ploiești se afla la periferia orașului Ploiești, în partea de sud-est, pe drumul spre localitatea vecină Râfov și la nord de calea ferată Ploiești-Buzău. În ciuda faptului că instalațiile acestei prime rafinării erau primitive, Fabrica de Gaze a făcut posibil ca Bucureștiul să devină primul oraș cu iluminat public pe bază de petrol lampant.

Rafinăria lui Marin Mehedințeanu era dotată cu utilaje formate din vase cilindrice din fier sau fontă, încălzite direct cu foc de lemne. Aceste aparate au fost comandate în Germania, unde au fost produse de firma Moltrecht, firmă care se ocupa cu fabricarea de cazane ce serveau la crearea uleiurilor din șisturi bituminoase.

Fabrica se întindea pe o suprafață de 4 hectare și avea o capacitate de lucru de 2710 tone pe an, ceea ce duce la o medie de aproximativ 7.5 tone pe zi. În 1861, Marin Mehedințeanu se stinge din viață, iar fabrica rămâne să fie condusă de fratele său, Tudor Mehedințeanu. Curând, numărul rafinăriilor se înmulțesc, ceea ce duce la scăderea prețului petrolului și la transformarea acestuia înopțiune fiabilă pentru iluminatul stradal al marilor orașe.

Petrolul face parte, alături de cărbuni și de gazele naturale, din zăcămintele de origine biogenă care se găsesc în scoarța pământului. Descoperirea petrolului a venit în urmă cu mai multe mii de ani, fiind găsit în caverne și zone cu straturi sedimentare calcaroase, argiloase sau nisipoase. Cu aproximativ 12.000 de ani în urmă, în Orient, oamenii au descoperit asfaltul, format din straturile de petrol de la suprafață care se oxidau.

Pe teritoriul României, țițeiul a fost cunoscut din secolul Iî.H, de când datează obiectele descoperite în cadrul cetății dacice de la Poiana (Nicorești, Galați). Acestea erau mai multe podoabe de smoală întărită și acoperite cu straturi subțiri de argint.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.