Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Recomandare de weekend: Castelul Cantacuzino

Puțină lume știe că pe Valea Prahovei nu se găsesc doar cunoscutele castele Peleș și Pelișor. Pe lângă acestea, în Bușteni mai există și Castelul Cantacuzino.

Ceea ce îi impresionează pe turiști încă dinainte să intre în monument este priveliștea din jurul castelului. Acesta este situat la poalele muntelui Zamora (pe strada cu același nume), împrejmuit de brazi și foarte multă verdeață. Cadrul natural este completat și de câteva fântâni arteziene care amintesc de vremurile trecute peste castel. Peste toate acestea veghează mereu Vârful Caraiman cu Crucea Eroilor.

muntii-bucegi_63963668Sursa foto: © Catalina Panait

Construcția a apărut în 1911, atunci când Gheorghe Grigore Cantacuzino (fost ministru al României) i-a cerut arhitectului Grigore Cerchez să realizeze un edificiu pentru a comemora membrii decedați ai familiei, dar și pentru a fi un loc de care să se bucure urmașii lui.

În 1948, Castelul Cantacuzino a ajuns în proprietatea comuniștilor. Ei au transformat construcția într-un sanatoriu al Ministerului Internelor, iar acest lucru a dus la degradarea unora din elementele interioare ale clădirii.

Unul dintre motivele pentru care Castelul Cantacuzino nu este așa de cunoscut precum cele de la Peleș se datorează faptului că a intrat în circuitul turistic abia în anul 2010. Atunci, un grup de investitori a cumpărat edificul de la unul dintre urmașii fostului ministru al României.

Construcția este una impozantă, fiind compusă din patru corpuri. Are doar un etaj, însă parcul din jurul castelului amintește de faptul că i-a aparținut unuia dintre cei mai bogați români de la începutul secolului XX.

În ciuda faptului că în prezent nu se mai găsesc prea multe elemente din mobilierul original, există câteva obiecte interioare care încă sunt plăcute ochiului. Vitraliile reprezintă unele din cele mai frumoase elemente ale castelului, însă acestea mai sunt completate de șemineele din piatră albă, feroneria din bronz, balustradele din lemn sau fier forjat etc.

castelul-cantacuzino_62875313Sursa foto: © Ticu Constantin

Un alt element distinctiv al Castelului Cantacuzino este reprezentat de colecția heraldică. Aceasta conține blazoanele familiilor încuscrite cu Cantacuzino, dar și picturi cu membrii familiei.

Programul de vizitare al Castelului este zilnic între orele 10 și 18, iar tarifele sunt de 20 lei pentru un adult, 15 lei pentru un pensionar sau un student, iar copiii beneficiază de gratuitate sau reduceri.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *