[Concurs] Conferinţă internaţională dedicată oraşelor inteligente, în premieră, la Cluj-Napoca

Junior Chamber International (JCI) organizează în perioada 15-16 octombrie la Cluj-Napoca una dintre cele mai importante conferințe internaționale din centrul şi sud-estul Europei, JCI Danube. Sub umbrela generoasă a conceptului internaţional JCI Danube Conference şi a temei generale Smart and Innovative Cities se vor desfăşura o multitudine de evenimente speciale, adresate antreprenorilor, autorităţilor locale şi specialiştilor în dezvoltare durabilă.

Dezvoltarea unei comunități este susținută de tehnologiile inovatoare, mobilitatea crescută cu ajutorul aplicațiilor de transport în comun și de costurile reduse obținute cu ajutorul implementării de soluții ecologice pentru depozitarea deșeurilor, consumul de energie și utilizarea gazelor. Toate acestea reprezintă conceptul de Smart City, un concept în fază incipientă pentru marile orașe din România, dar o idee așteptată să devină realitate, având în vedere ritmul accelerat de dezvoltare a acestora. Orașele din țara noastră încep să urmeze modelul metropolelor europene (Barcelona, Londra, Viena, Nisa), cele din Asia (Singapore) și SUA (New York), care vor deveni hub-uri tehnologice până în anul 2050.

Scopul expoziției Smart & Innovative Expo este de a identifica cele mai bune căi și inițiative pentru a dezvolta adevărate orașe inteligente, prin intermediul soluțiilor afișate, a punctelor cheie, a workshopu-urilor și vizitarea companiilor localizate din Cluj Napoca. În același timp, se urmărește descoperirea celor mai inovative soluții digitale și tehnologii, care pot să îmbunătățească calitatea serviciilor publice și private, în timp ce costurile și consumul de resurse se reduc.

Antreprenorii reprezintă motorul creșterii economice și al dezvoltării comunităților, autoritățile reprezintă sprijinul acestei dezvoltări, iar societatea civilă este senzorul care indică nevoia și direcția de dezvoltare. JCI Cluj a construit contextul pentru acest eveniment, antreprenorii vin cu soluțiile, iar autoritățile au oportunitatea să le preia pentru a le pune la dispoziția întregii comunități pentru o viață mai bună!”, a declarat unul dintre organizatori, Florin Şomodi, vicepreşedinte pentru dezvoltare a regiunii de nord din cadrul JCI România.

În perioada 15-16 octombrie 2015, JCI Cluj te invită să li te alături în analiza tehnologiilor implicate în dezvoltarea și susținerea următoarelor soluții: Mobile, Cloud, Big Data, IoT, and Social Collaboration.

CONCURS

BunăDimineata.ro pune la bătaie 6 invitații pentru cele două zile de conferință. Tot ce trebuie să faci este să ne scrii un comentariu prin care să răspunzi la întrebarea: Care crezi că sunt caracteristicile unui oraș smart? Primii 6 cititori care oferă un răspuns la subiect, primesc cele 6 invitații gratuite*.

*răspunsurile trebuie să fie relevante; ne rezervăm dreptul de a selecta comentariile

11 COMENTARII

 1. Cred ca un oras SMART este unul in care autoritatile lucreaza impreuna cu antreprenorii si urmaresc implementarea unor proiecte care se bazeaza pe noile tehnologii pentru a aduce societatea la un alt nivel. Costuri mai reduse, energie regenerabila, incluziune sociala. Orasele SMART sunt pregatite pentru provocarile viitorului si sunt intr-o continua transformare.

  • Conceptul de “oraş inteligent” este în mod direct asociat cu dezvoltarea urbană. Creşterea competitivităţii şi a calităţii vieţii constituie obiective majore ale politicii economice locale, naţionale şi mondiale. Dezvoltarea unor oraşe inteligente presupune o dezvoltare economică,socială, urbană, cu un impact direct asupra calităţii vieţii cetăţenilor oraşului şi asupra aşteptărilor acestora în raport cu acţiunile autorităţilor publice. Oraşul inteligent pune accent pe relaţiile de colaborare între guvern, mediul de afaceri, cetăţeni şi comunitate cu scopul de a maximiza beneficiile unui parteneriat strategic.
   Caracteristici ale orasului inteligent:
   – legături în banda larga (broadband) la Internet;
   – date și servicii online care respecta standardele deschide;
   – colaborarea între autorități, organizații si cetățeni pentru a construi soluții inteligente care sa ajute orașul și locuitorii să evolueze către o viața mai bună (inteligența colectiva).

 2. Un oraș este unic prin particularitățile sale urbanistice, sociale, culturale, turistice, economice, geografice etc. Conceptul de oras SMART vizează sustinerea și consolidarea acestor particularități urbane concomitent cu rezolvarea problemelor complexe, creșterea competitivității și a calității tuturor proceselor/serviciilor/activităților urbane prin:
  – digitalizarea operațiunilor uzuale și strategice;
  – creșterea gradului de utilizare, a calității și disponibilității accesului la servicii de tehnologia informației și comunicare;
  – eficientizare energetică utilizând energii regenerabile și combustibili sintetici alternativi;
  – sisteme care interacționează integrat pentru a oferi servicii superioare de educație, sănătate, securitate etc;
  – tehnologii și dispozitive inteligente;
  – perspectiva evoluției de la “Internet of Thing” spre “Internet of Everything”.

 3. Oraşul inteligent se bazează pe relaţiile de colaborare între guvern, mediul de afaceri, cetăţeni şi comunitate în vederea administrării şi gestionării mai eficiente a resurselor, si, totodată oferind posibilitatea cetăţenilor de a avea acces la cât mai multe informaţii astfel încât calitatea serviciilor oferite cetăţenilor, dar si interacţiunea dintre mediul de afaceri şi industrie să se îmbunătăţească. Oraşul inteligent se remarca prin folosirea tehnologiilor de ultima generatie, dar si prin utilizarea eficienta a energiei.

 4. Oraşele inteligente sunt capabile sa ofere cetatenilor sai o calitate a vietii ridicata datorita utilizarii tehnologiilor inovatoare; prezinta o infrastructura avansata realizata prin integrarea si dezvoltarea conceptului de tip cladire inteligenta, prin adaptare la factorii de mediu, prin monitorizarea si conducerea traficului, management energetic, acces la informatiile publice…

Comentarii

Please enter your name here
Please enter your comment!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Aflați cum sunt procesate comentariile dumneavoastră.