logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Earth Hour 2014

Ora Pământului (în engleză Earth Hour) este un fenomen global care își propune să sensibilizeze utilizatorii de energie electrică în ceea ce privește impactul negativ al acesteia, care emite în atmosferă dioxid de carbon.

Ora Pământului este celebrată la nivel mondial prin stingerea luminilor și oprirea tuturor aparatelor neesențiale care consumă energie electrică timp de o oră, în fiecare an. Earth Hour 2014 va avea loc astăzi, duminică 30 martie, la ora 20:30 (ora României).

Compania care a inițiat acest proiect în 2007 este World Wide Fund for Nature, din Australia. Prima oră a Pământului a avut loc în Australia, în Sidney, în 21 martie 2007, între 19:30 și 20:30. La eveniment au participat circa 2.2 milioane de oameni, iar consumul de electricitate a scăzut între 2.1% și 10.2% în ora respectivă.

Începând cu anul 2008, mai multe țări și orașe s-au alăturat proiectului. În 2009, Ora Pământului a fost celebrată pe toate continentele, participând oficial 35 de țări și 400 de orașe. Numărul a crescu treptat, iar în 2013 au participat 152 de țări cu peste 7000 de orașe. Astfel, mesajul a ajuns în toate colțurile globului, iar efectele negative ale activității noastre pe Terra sunt conștientizate de tot mai mulți oameni.

Succesul acestui proiect i-a determinat pe oameni să mai facă niște pași în plus pentru a rezolva problemele pe care le întâmpină planeta din cauza schimbărilor climatice și a consumului de energie. Astfel, din 2011 a apărut programul Mai mult decât o oră pentru planetă (Beyond the Hour), în care locuitorii Terrei sunt încurajați să se implice în diverse acțiuni de mediu cât mai des, nu să se rezume doar la stinsul luminii timp de o oră pe an.

Țara noastră sărbătorește Ora Pământului din 2009. România are înscrise 13 orașe în competiția Capitala Earth Hour, organizată la nivel național de WWF–România, încă din 2012. Aceste orașe desfășoară în această lună mai multe activități menite să promoveze local problemele de mediu și lucrurile pe care le putem face pentru a construi o lume mai sănătoasă și mai bună pentru noi toți.

Orașele înscrise în concurs sunt Adjud, Baia Mare, Bistrița, Botoșani, Brăila, București, Craiova, Panciu, Râmnicu Vâlcea, Salonta, Satu Mare, Sighișoara și Tulcea. În 2012 și 2013, Capitalele Earth Hour au fost Bistrița, respectiv Timișoara.

Nu uitați să stingeți lumina.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *