logo
Search
Generic filters
Exact matches only

[Review] Lecții de Magie. Cum să îți cultivi creativitatea – Elizabeth Gilbert

Există cărți motivaționale care te inspiră și cărți motivaționale care te fac să îți dai seama că nu acela e drumul potrivit pentru tine. „Lecții de Magie” poate fi una dintre aceste cărți, având în vedere că urmărește să scoată la suprafață creativitatea din oameni. Elizabeth Gilbert, care a cunoscut succesul după publicarea best sellerului „Eat. Pray. Love.”, a scris această carte pe subiectul dezvoltării personale, inspirată fiind din discursurile TED pe care le-a ținut de-a lungul timpului. „Big Magic. Creative Living” este titlul original al cărții și aceasta este scrisă într-un stil informal, lejer și direct, lucru care ajută ca textul să fie citit ușor.

„Ai curajul să scoți la înaintare comorile care sunt ascunse în interiorul tău?”

În text, poți afla câteva lucruri interesante despre creativitate, din perspectiva lui Gilbert, desigur. Autoarea începe prin a expune conceptul potrivit căruia ideea este o entitate vie, care bate din ușă în ușă până când găsește omul care să o facă vizibilă. Inițial, noțiunea pare una jucăușă, însă pe parcurs Gilbert încercă să transforme „creativitatea” într-un fel de cult religios ce pare forțat. „Ideea” se transformă într-un semizeu care nu îți datorează nicio explicație și nici nu este obligată să rămână alături de tine până la final, însă tu ai obligația de a-i acorda atenție și de a o îngriji.

Pe parcursul firului narativ, scriitoarea încearcă să ofere exemple de creativitate care să-i susțină argumentația, folosindu-se de citate și întâmplări din viața prietenilor acesteia, majoritatea celebri. Din păcate, acest aspect poate părea forțat, având în vedere că referințele par a fi metoda autoarei de a-și arăta succesul. Modul în care numele unor oameni creativi celebri continuă să fie aruncate în text, alături de anecdote, nu a avut rezultatul pe care Gilbert probabil l-a anticipat.

Există și aspecte care ar fi putut fi abordate altfel, din punctul meu de vedere, iar printre acestea se numără afirmația scriitoarei potrivit căreia educația superioară nu este importantă atunci când ești creativ și că singurul rezultat din aceasta este datoria în care rămâi. Totodată, ea afirmă că artiștii și oamenii creativi nu sunt vitali pentru societate, așa cum sunt instalatorii sau constructorii. În viziunea mea, însă, dacă creativitatea nu ar exista, nimeni nu ar putea să își exprime personalitatea prin haine, machiaj, coafură sau design interior. Dacă creativitatea nu ar fi importantă pentru societate, nu s-ar face avansuri tehnologice și nu s-ar inventa lucruri care să ajute umanitatea să devină mai bună. Pentru că orice invenție are nevoie de imaginație, iar imaginația nu este nimic altceva decât creativitate în forma cea mai pură.

Pe de altă parte, există câteva aspecte pe care le consider bine punctate și care sunt esențiale pentru oricine dorește să ducă o viață creativă. Perseverența este cheia, însă există o diferență notabilă care o distinge de presiunea care intervine atunci când te bazezi financiar pe creativitate. Gilbert spune că aceasta trebuie să fie în primul rând un hobby, nu o carieră. Trebuie să fii creativ pentru că iubești să faci asta, nu pentru că trebuie să plătești facturi și asta e cariera pe care ai ales-o. Pe scurt, nu te baza pe creativitate pentru a-ți achita dările, dar dacă reușești să te folosești de creativitate în așa fel încât să reușești să îți duci traiul doar din asta, trateaz-o ca o recompensă.

„Nu-ți abandona curajul în momentul în care lucrurile nu mai sunt ușoare sau când nu îți mai aduc satisfacție. Pentru că acel moment? Acela este momentul când interesant începe.”

O altă idee cu care sunt de acord este cea conform căreia este important să nu renunți la activitatea creativă pe care o faci în momentul în care lucrurile devin interesante. Ea definește noțiunea de „interesant” ca fiind momentul în care lucrurile nu mai merg așa cum îți doreai, iar munca ta nu mai este una ușoară.

În final, cartea este una care se axează pe paradoxuri care să susțină argumentația autoarei și poate fi o lectură interesantă. Dacă nu te inspiră să îți dezvolți creativitatea, măcar îți creezi propria opinie legată de ceea ce înseamnă aceasta pentru tine și cât de mult ești dispus să faci pentru a duce o viață creativă.

_______________________________________________________________________

Lecții de magie. Cum să îți cultivi creativitatea – Elizabeth Gilbert

Gen: Motivațional/ Dezvoltare Personală

Data apariției: 22 septembrie 2015

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *