logo
Search
Generic filters
Exact matches only

[Review] Fluturele negru – Radu Paraschivescu

Caravaggio, acel nebun frumos al artei secolului XVII, este personajul în jurul căruia este creionat romanul „Fluturele negru”, scris de Radu Paraschivescu.

Geniu neînțeles, deschizător de drumuri în pictură, neîmpăcat nici cu el însuși, nici cu lumea, Michelangelo Merisi (Caravaggio) a fost deopotrivă iubit, blamat și hulit. Picta precum trăia, cu accese de furie și violență, scotea frumosul tocmai din urâțenia și zeama cu iz de păcat a scursurilor societății Romei acelor vremuri.

Caravaggio a dus negrul la rang de zeu în pictură. El a făcut din negru mai mult decât o culoare „…negrul e culoarea care le ajută pe celalalte să nu se piardă…”.

„Negrul e fratele tău și prietenul meu, Acheron. E miezul sufletului, așa cum știu să-l vadă cei care își duc viața dincolo de gură și cur. Șarlatani de-o zi sau tămăduitori de-o noapte strâng burtăverzimea Romei și-i umplu capul cu prostii. (…). Beau cu ei până-i bag sub masă, le seduc nevestele, îi înșel la cărți, îi scuip în față, mă bat cu ei în duel sau cu pumnii goi și văd cum nu vor să vadă”.

A fost considerat diavol de capii Bisericii, a fost urât de mulți din breaslă, a folosit prostituate drept modele pentru a picta sfinți, alcoolici, adolescenți cu care nu a ezitat să aibă legături amoroase, a sedus neveste, s-a duelat, a zăcut în închisoare, a privit cu nesaț scene de tortură în închisori pentru a pune apoi pe pânză chipul suferinței.

Acherontia sau Fluturele Cap de Mort îi apare lui Caravaggio în vis și este una din obsesiile lui. Încearcă o dată și încă o dată să îl pună pe pânză. Femeia, sub chipul Lidei, o prostituată a Romei, este o altă obsesie a lui Michelangelo Merisi.

„Uneori îmi spun că, în ciuda înfățișării lor îngerești, femeile sunt născocirea diavolului. Și nu-i de mirare. În fond, diavolul e un înger decăzut. La unele popoare, el ia forma unui fluture negru, cu aripile desfăcute. Iar asta îmi amintește că nu ți-am mai spus nimic despre Acherontia. O s-o fac altă dată. Acum mi se închid ochii.”

Până la urmă, romanul „Fluturele negru”, scris de Radu Paraschivescu, este despre culori și iubire, nicidecum despre o societate împovărată de moravuri cum ar putea părea la prima vedere. Cartea este o fereastră deschisă asupra unuia dintre modurile în care era privită arta într-o asemenea societate, în urmă cu câteva secole.

Radu Paraschivescu este un prozator, traducător, jurnalist și redactor de carte român. A publicat câteva zeci de cărți, majoritatea traduceri, pe diferite tematici. „Fluturele negru” este cel de-al 6-a roman de proză al său.


Fluturele negru – Radu Paraschivescu

Gen: Proză / Literatură română contemporană

Data apariției: Noiembrie 2010

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.