logo
Search
Generic filters
Exact matches only

[Review] Iubita mea, Sputnik – Haruki Murakami

„Iubita mea, Sputnik” de Haruki Murakami este o poveste de dragoste modernă ce prezintă o lume în care tandrețea, iubirea intensă și fantasticul copleșesc cititorul.

Romanul spune povestea primei iubiri a lui Sumire, o tânără de 22 de ani care visează să devină scriitore și care se îndrăgostește de o femeie mai în vârstă decât ea cu 17 ani. După ce își trăiește iubirea de-o vară, Sumire dispare fără urme, iar în căutarea ei pornește Miu. K, prietenul cel mai bun al său, care este și îndrăgostit de tânără.

„Într-o primăvară, la vârsta de 22 de ani, Sumire s-a îndrăgostit pentru prima oară în viață. A fost o dragoste copleșitoare, ca o tornadă ce se năpustește peste o câmpie întinsă, trântind la pământ tot ce îi iese în cale, luând pe sus obiecte, distrugându-le, făcându-le praf și pulbere”.

Din Japonia, povestea celor trei personaje – Simure, Sputnik și Miu. K – se mută într-un decor mediteranean, de altfel locul unde Sumire dispare „dincolo de oglindă”.

„Acum paisprezece ani am pierdut o jumătate din mine. Ar fi fost minunat dacă te-aș fi cunoscut când eram întreagă, dar acum nu mai am ce face”.

„-Știu că nu ar trebui să te sun la ora asta. Te rog să mă crezi că îmi pare rău. La o oră când nici măcar cocoșii nu au început să cânte. La o oră când luna stă agățată pe cer înspre est, ca un  rinichi bolnav, de ți-e mai mare mila”.

„Iubita mea, Sputnik” este un roman suav, potrivit pentru un week-end de vacanță, pe plajă, la mare. Vă va face să visați la iubiri uitate, vă va răscoli sufletul cu întrebări pe care ați uitat poate să vi le adresați de prea multă vreme, vă va convinge să credeți că ce nu este menit să se întâmple în lumea aceasta se va întâmpla „dincolo de oglindă”.

Este o poveste despre prietenie, iubiri neîmplinite, iubiri imposibile, duioșie, tandrețe, discuții în miez de noapte, despre telefoanele acelea de la prieteni, venite de niciunde noaptea târziu când doar păsările de noapte și cocoșii nu au somn.

Toate cele trei personaje trăiesc întâmplări bizare care le schimbă viața.  Nu încercați să găsiți o explicație pentru întâmplările create de Murakami. Lumea creată de scriitorul japonez nu se explică, se trăiește.

În operele lui Haruki Murakami oamenii iubesc și trăiesc intens, iar dacă nu își găsesc iubirea în lumea aceasta, o caută în altă lume, oamenii lui Murakami iubesc muzica bună, cărțile bune, pisicile și tenișii. Evadați în fantasticul scriitorului japonez și rupeți-vă de realitate.


Iubita mea, Sputnik – Haruki Murakami

Gen: Beletristică / Literatură universală

Data apariției: 2014

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *