logo
Search
Generic filters
Exact matches only

[Review]Strada Dughenelor Întunecoase – Patrick Modiano

strada-dughenelor-intunecate_patrick-modiano

„Nu sunt nimic. Nimic decât o siluetă luminoasă, pe terasa unei cafenele, în seara aceea. Așteptam să se oprească ploaia, o aversă care începuse chiar în clipa în care Hutte se despărțea de mine.”

Așa începe povestea lui Guy Roland, singurul angajat al agenției de detectivi a lui Constantin von Hutte. După ce Hutte își închide agenția, Guy pornește propria anchetă. De data aceasta este o altfel de investigație, este despre el, despre trecutul lui. Guy are nevoie să facă această cercetare din cauza amneziei de care suferă de peste zece ani. Habar nu are cine este și care este numele său real.

Fascinat de uitare, Patrick Modiano creează în romanul „Strada Dughenelor Întunecoase” o lume în care realitatea și oniricul se suprapun, „fantomele” trecutului ies la suprafață, ca apoi să se evaporeze ca un fum. Cu cât Guy încearcă mai mult să afle cine este el cu adevărat, cu atât se afundă mai mult în mister. Când este sigur că a prins un fir, visele i se spulberă la aflarea altui indiciu. Totul pare o căutare fără sfârșit întocmai ca întrebarea pe care toți ne-o punem: „Cine sunt eu?”.

În căutările sale, Guy primește de la diverse persoane cutii de carton în care sunt fotografii și mărunțișuri personale. Aceste scene care se repetă aproape obsesiv ne fac să ne întrebăm dacă nu cumva dintr-o viață nu rămân până la urmă decât câteva fotografii îngălbenite într-o cutie veche?

„Luă cutia și mi-o întinse. Mă gândeam la Stioppa de Djagoriew și la cutia roșie pe care mi-o dăduse și el. Hotărât lucru, totul se sfârșea în vechi cutii de ciocolată sau de biscuit. Sau de țigări.”

„Strada Dughenelor Întunecoase” este cel mai cunoscut roman al lui Patrick Modiano. A fost tradus în peste 45 de limbi. Pentru acest roman, în 2014, scriitorul francez a primit premiul Nobel pentru Literatură, „pentru arta rememorării prin care evocă cele mai absconse destine umane și dezvăluie universul vieții sub Ocupație”.

_____________________________________________________________________

Strada Dughenelor Întunecoase” – Patrick Modiano

Gen: Beletristică / Mister

Anul Apariției: 2014

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *