logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Săptămâna premierelor româneşti

Frumusețe, inovație, unicitate, muncă sunt numai unele dintre caracteristicile care ne fac diferiți față de alții. Din păcate nu sunt mulți care știu acest lucru, iar cei care reușesc să creeze ceva sunt trecuți în uitare. Poporul nostru nu trebuie să uite de frumusețea României și de ceea ce am reușit și vom reuși să facem. Iată numai câteva aspecte care să demonstreze că au realizat și noi lucruri importante și chiar am fost pionieri în unele domenii.

 1. România este cea mai bogată țară în minereuri aurifere din Europa.
 2. Primul 10 perfect luat de cineva la Jocurile Olimpice a fost al Nadiei Comăneci, cea mai cunoscută gimnastă a României. Acest fapt s-a realizat la Olimpiada desfășurată în Canada, la Montreal, în anul 1976.
 3. Casa Poporului este cea de a doua clădire ca mărime din lume după Pentagon.
 4. La Sibiu există al doilea museu în aer liber ca și mărime din lume. Acesta se numește Muzeul Astra și include nu mai puțin de 300 de clădiri vechi construite în diferite stiluri arhitecturale.
 5. Mănăstirea Voroneț este văzută ca și partea românească a Capelei Sixtine.
 6. În 1920, Gheorghe Botezatu a calculat în premieră mondială traiectorile  posibile între Terra și Lună, calculele sale stând la baza programului selenar Apollo.
 7. Ioan Cantacuzino a inventat primul vaccin anti-holeric din lume. Astăzi avem și un institut de cercetare medicală care îi poartă numele: Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie „Cantacuzino”.
 8. Cimitirul Vesel este unic în lume. Acesta se află în localitatea Săpânța, în județul Maramureș. Ceea ce îl face atât de diferit față de un cimitir normal sunt crucile pictate în culori vii, picturile care se află pe ele, dar și versurile cu ușoare nuanțe umoristice.
 9. Sculptura în rocă a regelui dacic Decebal aflată lângă malul Dunării, în apropiere de orașul Orșova este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Acest basorelief are 55 de metri înălțime.
 10. Castelul Peleș a fost primul castel din Europa care a fost iluminat complet cu ajutorul energiei electrice. Aceasta din urmă era produsă de către propria centrală electrică a castelului.
 11. Timișoara a fost primul oraș din Europa care a avut iluminare stradală realizată cu ajutorul energiei electrice. Acest lucru s-a întâmplat la data de 12 noiembrie 1894.

Încă o mică parte din istoria descoperirilor realizate de români și a aspectelor cu ajutorul cărora România poate ieși în față, a fost trecută în revista. Mai rămân multe de spun în articolele care vor urma.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *