logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Sarmizegetusa – cea mai importantă cetate dacică

Încă din copilărie am aflat toți despre Sarmizegetusa și despre faptul că fusese considerată ca fiind capitală a Daciei. Ruinele ei mai pot fi observate și astăzi, însă mai multe detalii o să vă ofer ceva mai jos.

Cunoaștem despre oraș faptul că a fost construit în secolele III-II înainte de Hristos, undeva în Munții Orăștiei. A fost cel mai important punct al Daciei preromane, dar poziționarea geografică și tăria de care au dat dovadă dacii au făcut să nu poată fi cucerită până în anul 106. Atunci, armata romană condusă de Traian, a învins armata lui Decebal și a transformat zona în castru roman. Numele a fost schimbat în Colona Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa.

Vechea cetate, cea a dacilor, este cunoscută sub numele de Sarmizegetusa Regia (ale cărei ruine mai pot fi observate astăzi).

La aproape 40 de kilometri de Sarmizegetusa Regia există castrul realizat de romani. Construcțiile cuceritorilor acordă turiștilor o imagine de ansamblu cu privire la ceea ce însemna un oraș roman din vremurile antice.

Diferențele dintre cele două cetăți sunt evidente. Cea de la Sarmizegetusa Regia are cunoscutul cerc realizat din blocuri de andezit și păstrează foarte multe elemente misterioase. Cea de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa păstrează ruinele fostelor construcții romane și este un punct de atracție pentru cei pasionați de cultura celor din fostul Imperiu Roman.

Punctul de plecare principal spre cele două cetăți se face din Orăștie, iar distanța până la Sarmizegetusa Regia este de 20 de kilometri. Intervalul de vizitare este între lunile martie și noiembrie, inclusiv. Programul este între orele 9 și 18. Taxa de vizitare este de 2 lei pentru elevi, studenți, pensionari, în schimb ce adulții vor plăti doar 5 lei.

La Ulpia Traiana Sarmizegetusa se poate ajunge pe șoseaua dintre Hațeg și Caransebeș. Programul de vizitare este între orele 9 și 17, iar tarifele sunt aceleași ca la Sarmizegetusa Regia.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *