Cele mai înalte clădiri din lume sunt luxoase, impresionante și impunătoare. Majoritatea giganților imobiliari sunt în Asia şi Orientul Mijlociu. Cea mai înaltă clădire din lume are 828 de metri și se află în Emiratele Arabe Unite. În topul următor veți afla câți metri măsoară cea mai înaltă clădire din România, în comparație cu impresionanta clădire de 828 de metri.
1. Burj Khalifa (Dubai) vs. Sky Tower (București)
Sursă foto: Vizts.com (foto stanga) / Wikimapia (foto dreapta)
Cea mai înaltă clădire din lume are 828 de metri. Este vorba despre Burj Khalifa din Dubai, inaugurată în anul 2010. Este mai înaltă cu 200 de metri decât clădirea situată pe locul doi. Construirea acestei clădiri, care găzduieşte hoteluri, sedii de corporații și ansambluri rezidențiale, a costat 1,5 miliarde de dolari.
În comparaţie cu Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din România are doar 137 de metri. Este Sky Tower din Bucureşti, inaugurat în 2012. Clădirea este una de birouri, iar construirea ei a costat 100 de milioane de euro.
2. Taipei (Taiwan) vs. Basarab Tower (București)
Sursă foto: Wikipedia (foto stanga) / Open Buildings (foto dreapta)
Locul doi la nivel mondial este ocupat de Taipei 101 cu o înălţime de 509 metri. Clădirea este în Taiwan, are 101 etaje, găzduieşte birouri, restaurante, un mall etc şi a costat 1,7 miliarde de dolari.
Locul doi în România este ocupat tot de o clădire din Bucureşti – Basarab Tower (turnul de testat ascensoare) care are o înălţime de 114 de metri. Turnul a fost construit în timpul perioadei comuniste şi este considerată una dintre cele mai sigure clădiri din ţară, fiind o bucată compactă de beton.
3. Shanghai World Financial Center (China) vs. Bucharest Tower Center
Sursă foto: Skyscrapercity.com (foto stanga) / DPReview.com (foto dreapta)
Shanghai World Financial Center are 492 de metri şi este cel mai important centru financiar din Shanghai. În clădire sunt birouri, restaurante, malluri, investiţia fiind estimată la 1,2 bilioane de dolari.
A treia cea mai înaltă clădire din România este tot în Capitală, Bucharest Tower Center, cu 106,3 de metri, fiind inaugurată în 2007. Este o clădire de birouri, situată în Piaţa Victoriei, costurile acestei investiţii fiind de 50 milioane de euro.
4. Petronas Towers (Malezia) vs. Casa Presei Libere (București)
Sursă foto: Sites.google.com (foto stanga) / Metropotam.ro (foto dreapta)
A patra cea mai înaltă clădire din lume are 452 de metri şi este situată în Malezia. Petronas Towers din Kuala Lumpur sunt turnuri gemene, au 88 de etaje. Unul din turnuri găzduieşte sediul companiei Petronas, iar celălalt sedii precum ale unor agenţii de presă. Costul ridicării celor două turnuri a fost de 1,6 miliarde de dolari.
În România, a patra cea mai înaltă clădire are 104 metri, Casa Presei Libere şi este tot în Bucureşti. Clădirea a fost inaugurată în 1957 şi este estimată la valoarea de 100 de milioane de euro.
5. Nanjing Greenland Financial Center (China) vs. Palatul Administrativ (Satu Mare)
Sursă foto: E-architect.co.uk (foto stanga) / Zigzagprinromania.com (foto dreapta)
Nanjing Greenland Financial Center are 450 de metri şi se află în China, în oraşul Nanjing. În clădire, printre altele, sunt sedii de birouri şi restaurante.
Locul cinci al celor mai înalte clădiri din România este ocupat de Palatul Administrativ din Satu Mare, cu 97 de metri. Clădirea a fost inaugurată în 1984.