Așezat în zona Moldovei, județul Bacău se învecinează cu județele Neamț, Vaslui, Vrancea, Covasna și Harghita. Latura vestică a județului include o parte din Carpații Orientali. Dacă vrei să vizitezi județul Bacău, iată care sunt obiectivele turistice pe care nu trebuie să le ratezi, iar dacă vrei să mai poposești prin zonă, caută unități de cazare.
Salina Drumul Sării
Sursă foto: © Daniel Caluian
Dacă ajungi în Târgu Ocna din județul Bacău, trebuie să faci o vizită minei de sare de acolo. Poți chiar să poposești o zi la salină. Ai șansa să faci sport, să vizitezi expoziții de artă sau biserica din salină. Dacă vrei să faci baie în apă sărată, baza turistică include și un ștrand cu apă sărată în care te poți relaxa. Petrecând câteva ore în subteran, respirând aerul sărat poți trata eventualele afecțiuni respiratorii. Salina este concentrată la orizontul IX al minei Trotuș.
Castelul Roșu de la Hemeiuș
Sursă foto: Flickr.com
De câte ori ai văzut filmul „Dumbrava minunată”? Ei bine, parcul dendrologic care înconjoară castelul Roșu este dumbrava lui Lizuca și Patrocle. Parcul este al doilea ca mărime din România și adăpostește specii de copaci precum arborele de sequoia, originar din munții Sierra Nevada din SUA. Parcul a fost amenajat în 1880 de un peisagist german. Castelul Roșu își primește numele de la cărămida roșie din care e construit. Din păcate însă, deși este aflat pe lista monumentelor istorice din țară, el se află într-o stare foarte precară. Din acest motiv, nu este deschis pentru vizitări. Clădirea castelului este dezafectată de aproape 20 ani.
Casa memorială George Bacovia
Sursă foto: Bacau.net
În orașul Bacău poți vizita casa memorială a lui George Bacovia. Aici au locuit părinții poetului, dar și acesta timp de 22 ani, iar Bacovia a scris una dintre cele mai renumite poezii ale sale, „Note de Primăvară”, chiar într-una dintre ferestrele case. Casa este deschisă vizitatorilor din 1971 și sunt expuse în ea atât obiecte personale ale poetului și părinților acestuia, cât și manuscrise ale lui Bacovia precum „Plumb”, „Comedii în fond” sau „Scântei galbene”, dar și cărți în diferite limbi străine în care au fost traduse operele lui George Bacovia.
Palatul Știrbei din Dărmănești
Sursă foto: Skytrip.ro
Construit la finalul secolului XIX de prințul Gheorghe Știrbei și Elisabeta Baleanu, castelul se află în orașul Dărmănești din județul Bacău. Castelul este construit din cărămidă și are 4 nivele (subsol, parter și două etaje). A fost numit monument istoric și a intrat în patrimoniul țării, însă a fost lăsat în paragină de către autorități. Anul trecut acesta a fost cumpărat de un multimiliardar care a promis că îl va reabilita și transforma într-un hotel boutique, iar apoi îl va reda circuitului turistic. În trecut castelul a fost sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză (1947–1977), iar mai apoi a fost folosit ca tabără pentru copii (din 1978).
Mănăstirea Cașin din Bacău
Sursă foto: Instant Trips
Lăcașul de cult se află în comuna cu același nume. A fost construită în 1655 de Voievodul Gheorghe Ștefan pe locul unei foste așezări monahale. Biserica este înconjurată de un zid de piatră care dă impresia unei cetăți fortificate. În 1805, în urma unui cutremur, biserica a fost afectată destul de grav și a fost reconstruită de stareții Ierotei și Isaia Tarigradeanu. În timpul reabilitării cei doi stareți au acoperit mormântul Voievodului Gheorghe Ștefan și au șters numele acestuia de pe inscripția ctitorului, cu scopul de a fi considerați ei ctitori.
În satul cu același nume, pot fi observate și monumente ale meșterilor tâmplari din zonă, pe porțile oamenilor.
Lacul Poiana Uzului
Sursă foto: Infoturims Moldova
Lacul de acumulare s-a format în 1973 când a fost terminată construcția unuia dintre puținele baraje cu contraforți din țară. Zona are potențial turistic pentru amatorii de pescuit care, după ce achită o taxă, pot pescui pe marginea lacului. Speciile de pești din lac includ păstrăv, știucă și caras. Dacă ești fan al alpinismului montan, te poți încumeta pe unul dintre traseele ce duc spre Munții Ciucului.
Lacul este rezervație sanitară pentru că alimentează cu apă o mare parte din localitățile apropiate.
Lacul Bacău II
Sursă foto: Natura Bacău
Lacurile Bacău I și II sunt arii protejate, în apropierea reședinței de județ Bacău. Lacul Bacău II este unul perfect pentru cei pasionați de ornitologie și birdwatching. Aici se pot studia și admira câteva sute de specii de păsări printre care și păsări extrem de rare pe teritoriul Europei, cum ar fi Acvila codalb. Defapt, există numeroase specii de păsări care sunt trecute pe lista celor pe cale de dispariție. Turiștii se pot bucura de activități precum pescuitul sportiv, ciclism, canotaj, turism ecvestru sau înot.
Rezervația naturală Nemira
Sursă foto: Romanianturism.com
Situată în estul munților Nemira, rezervația naturală protejează câteva sute de specii de plante și animale, printre care se numără și floarea de colț și sclipeții. Printre animalele protejate în interiorul rezervației se află ursul brun, lupul, buha și salamandra de munte. Rezervația se află în apropierea orașului Târgu Ocna și este locul perfect pentru iubitorii de trasee montante și ecoturism. Dacă alegi să vizitezi rezervația în lunile de toamnă, poți auzi boncănitul cerbilor.
Lacul Lilieci
Sursă foto: Natura Bacău
O altă rezervație avifaunistică din județul Bacău se află în comuna Lilieci și conține lacul omonim. Aici sunt specii de păsări precum rața cu moț roșu, rața moțată, rața cu cap negru, cormoranul mic și acvila codalb. Lacul este zonă protejată pentru că oferă un sanctuar de hrană și odihnă păsărilor migratoare. De asemenea, aici sunt protejate câteva specii de păsări pe cale de dispariție. Dacă ești pasionat de ornitologie și birdwatching, acesta este un obiectiv turistic pe care nu trebuie să îl ratezi.
Vivariul din Bacău
Sursă foto: Turism Cultural Bacău
Singurul muzeu din România care crește și reproduce exponatele pe care le deține a fost înființat în anul 1975. Vivariul din Bacău își desfășoară activitatea într-o clădire declarată monument istoric și are 4 expoziții permanente care cuprind câteva mii de specii de pești, reptile și păsări. Muzeul este deschis tuturor și percepe o taxă de intrare.
După cum vezi, județul Bacău are un potențial foarte mare pentru turismul ornitologic și ecoturism, dar există și obiective turistice culturale care merită vizitate.
2 răspunsuri
E frumous eu sunt arab am invatat limba romana in orasul Bacau
Un oras civilizat cu oameni educati! Asta mi-a placut cel mai mult la Bacau.