logo
Search
Generic filters
Exact matches only

10 cele mai frumoase locuri din județul Satu Mare

județul satu mare

Județul Satu Mare se află în partea de nord-vest a României, în regiunea istorică Maramureș și are reședința în orașul Satu Mare. Acesta se învecinează cu județele Maramureș, Sălaj și Bihor și se află la granița cu țările Ungaria și Ucraina. Fiind un județ de graniță aici trăiește un mixt de etnii ce includ români, maghiari, ucrainieni, romi şi șvabi germani. Când vine vorba despre turism, acest județ are cu ce se lăuda, pe teritoriul său aflându-se nu mai puţin de opt rezervații naturale, însă Satu Mare se poate mândrii şi cu tradițiile zonei, transmise din generație în generație, dar şi cu obiective istorice şi arhitecturale impresionante. În cele ce urmează vă voi prezenta zece locuri pe care merită să le vizitați dacă ajungeți aici. De asemenea, puteți descoperi mai multe lucruri interesante despre județul Satu Mare de pe Wikipedia, iar dacă vrei să te cazezi în acest județ, vezi aici unde poți face asta.

Satu Mare

satu-mare_40981906

Sursă foto: © Rigmanyi

Orașul Satu Mare este reședința județului cu același nume. Fiind cel mai important oraș din județul Satu Mare, nici obiectivele turistice nu puteau lipsi de aici.

Din punct de vedere arhitectural și istoric în oraș puteți vizita Muzeul Județean, Muzeul de Artă, Biserica Reformată cu lanțuri, Biserica Romano-Catolică (1844), Templul Mare (lăcașul de cult evreiesc), Turnul Pompierilor (construit în perioada 1903-1904), Teatrul, Statuia Lupoaica (o copie a Lupoaice Napocene), Hotelul Dacia sau Palatul Administrativ. De asemenea, în ceea ce privește locurile de agrement din oraș, cele mai cunoscute sunt „Ștrandul Nord Vest Termal Park” și aqua park-ul „Aqua Star”. Află mai multe despre oraș de pe Wikipedia sau găsește-ți cazare în Satu Mare ca să îl vizitezi.

Negrești-Oaș

Muzeul Țării Oașului

Sursă foto: Muzeul Țării Orașului (Facebook)

Orașul Nergrești-Oaș este considerat „capitala” Țării Orașului, o zonă extrem de pitorească a județului, în care natura și tradițiile se îmbină armonios. În Țara Orașului veți putea admira sate răsfirate cu case tradiționale sau veți putea participa la festivaluri de muzică folclorică și dansuri populare specifice zonei.

De asemenea, dacă ajungeți să vizitați aceste locuri vă recomandăm să treceți și pe la Muzeul Țării Orașului, situat în Negrești-Oaș. Acesta conține două secții, una expozițională – ce cuprinde o colecție de etnografie şi artă populară și una de artă contemporană – și o secție în aer liber. Poți afla mai multe informații despre acest oraș de pe site-ul oficial sau de pe Wikipedia.

Stațiunea Tășnad

Băile Tăşnad

Sursă foto: Stațiunea Tășnad

Stațiunea Tășnad este cea mai cunoscută stațiune cu apă termală din județul Satu Mare, fiind vizitată anual de turiști atât din țară, cât și din străinătate. Aceasta include trei bazine cu apă termală și unul cu apă rece și mai multe spații de cazare și de agrement. Apele termale bogate în minerale, a căror temperatură poate ajunge la 37-40 de grade, ajută la ameliorarea sau la vindecarea unor afecțiuni reumatice și dermatologice.

Pe lângă băile termale, în localitate puteți vizita și Muzeul Orășenesc, amenajat în Castelul Cserey-Fischer, ce cuprinde patru săli expoziționale în care sunt prezentate istoria, arheologia și etnografia zonei Tășnadului, dar și Biserica Reformată construită în anul 1476, în stil gotic și devenită monument istoric.

În afara complexului termal din Tășnad, în județul Satu Mare mai există încă o stațiune cu apă termală foarte apreciată de turiști. Este vorba de Stațiunea Băile Acâș. De asemenea, în ceea ce privește bazele acvatice de agrement, cea mai cunoscută este cea din apropierea localității Apa. Descoperă mai multe informații despre această stațiune de pe site-ul oficial.

Carei

județul satu mare

Sursă foto: Stațiunea Tășnad

Orașul Carei este o altă localitate importantă din punct de vedere turistic. Aici există un complex cu apă termală ce include mai multe bazine și se spune că deține cel mai mare topogan din țara noastră. Băile termale de la Carei sunt vizitate atât pentru agrement, cât și pentru tratarea unor afecțiune reumatologice.

Dacă veniți aici la băi trebuie să vizitați și orașul unde veți descoperi un superb castel din secolul al XIX-lea (1894) ce aparține familiei Károlyi. În interiorul său funcționează, din anul 1985, muzeul orașului, iar în grădina castelului a fost amenajat un parc dendrologic ce adăpostește mai multe specii de plante rare și un manej. De asemenea, alte obiective turistice ce pot fi vizitate în Carei sunt Monumentul Ostașului Român și Biserica romano-catolică construită în stil baroc. Poți descoperi mai multe lururi interesante despre acest oraș de pe site-ul oficial sau de pe Wikipedia, iar dacă vrei să te cazezi în Carei, vezi aici unde poți face asta.

Medieşu Aurit

castelul de la Mediesu Aurit

Sursă foto: Wikipedia

Medieşu Aurit este o localitate din județul Satu Mare atestată documentar încă din secolul XIII (anul 1271). Aici pot fi admirate ruinele Castelului Lónyai, construit în două etape, în secolul XIII și în secolul XVIII când a fost refăcut în stil renascentist. Denumirea localității vine de la o legendă care spune că în castelul medieval exista o cameră aurită.

În afara Castelului Lónyai, în localitate se mai pot vizita și: Conacul Boross (construit în 1869 de Ignácz Boross) și Conacul Grosz (construit în sec. XIX de Edward Grosz), în cel din urmă funcționând în prezent Primăria. În localitate se poate degusta și faimoasa pălincă Zetea. De asemena, în apropierea de Medieşu Aurit se află Rezervația arheologică „Cuptoarele dacice” care adăpostește cel mai mare centru ceramic dacic din Europa, cu peste 200 de cuptoare. Află mai multe despre Medieşu Aurit de pe Wikipedia.

Cetatea Ardud

cetatea medievala din Ardud

Sursă foto: Wikipedia

Cetatea medievală din Ardud datează din secolul al XV-lea și a fost construită în anul 1481 la ordinul voievodului Transilvaniei Bartolomeu Drágffy. Cetatea avea patru turnuri, dintre care în prezent mai poate fi admirat doar unul și era considerată una dintre cele mai puternice fortărețe din nordul Transilvanie. Pe ruinele ei a fost ridicat în anul 1630 un castel ce aparținea nobilului Alexandru Karolyi, a cărui ruine mai pot fi admirate și în prezent. Un alt obiectiv turistic din Ardud este biserica romano-catolică, construită inițial în anul 1482.

Muzeul Moților

Muzeul Moților din Scarisoara Nouă

Sursă foto: Muzeul Județean Satu Mare

Muzeul Moților din localitatea Scărişoara Nouă este un alt obiectiv turistic ce merită vizitat în județul Satu Mare. Acesta cuprinde o colecție de obiecte și documente ce ilustrează viața de zi de zi a moților din Apuseni. Muzeul este amenajat în două clădiri, una ce include expoziția etnografică și o clădire ce include documente și fotografii ce prezintă istoria locului, a regiunii și a moților, din perioada daco-romană și până la Avram Iancu. Între cele două clădiri se află o statuie cu bustul eroului moț Horea. Poți afla mai multe informații despre acest muzeu de pe site-ul oficial.

Muzeul memorial Ady Endre

Muzeul memorial Ady Endre

Sursă foto: Muzee din Partium

În localitatea Ady Endre din județul Satu Mare se află Muzeul Memorial Endre Ady, dedicat unuia dintre cei mai cunoscuți poeți maghiari din Transilvania.

Muzeul este amenajat în două clădiri, una dintre ele fiind casa părintească a poetului. Casa părintească include trei încăperi ce adăpostesc o parte din obiectele, tablourile, bijuteriile și mobilierul familiei, precum și documente și fotografii ce prezintă viața personală și profesională a poetului. Pe fațada dinspre stradă a casei a fost sculptat un basorelief ce îl reprezintă pe poetul maghiar. De asemenea, în curtea muzeului s-a păstrat încă și fântâna cu cumpănă a familiei și tot aici există și o statuie ce prezintă bustul, sculptat în bronz, al lui Ady Endre.

Castele Wesselényi din Hodod

Conacul Degenfeld din Hodod

Sursă foto: Hereditatum.ro

În localitatea Hodod se află două castele, construite în secolul al XVIII-lea, ce aparțin familie Wesselényi. Primul dintre ele, Castelul Wesselényi a fost construit începând din anul 1761, din ordinul soților Ferenc Wesselényi, baron de Hodod și contesa Zsuzsanna Rhédey, lucrările de ridicare a lui fiind continuate de către fiul lor, Farkas Wesselényi și soția acestuia Júlia Bethlen. În prezent castelul se află în proprietatea unui antreprenor maghiar după ce a fost cumpărat de la moștenitorii familie.

Cel de-al doilea castel, Castelul Degenfeld, a fost construit și oferit drept cadou de nuntă baronului József Wesselényi de Hadad, fiul mai mare al baronului Farkas Wesselényi, cu ocazia căsătoriei sale cu Ráhel Kendeffy. În prezent castelul adăpostește un centru cultural reformat și, anual, aici se organizară o tabără de creație și o tabără de dansuri populare.

În afara celor două castele, în Hodod poate fi admirată și o biserică reformată construită în stil gotic în secolul al XV-lea.

Rezervațiile naturale din Satu Mare

Lacul de la Moftinu Mic

Sursă foto: Szatmar.ro

Pe lângă numeroasele ape termale ce se regăsesc aici, județul Satu Mare abundă și în rezervații naturale spectaculoase. Pe teritoriul acestuia puteți vizita opt arii naturale protejate de lege unde veți descoperi numeroase obiective turistice rare sau unice în țară. Cele opt arii protejate din Satu Mare sunt: Cursul inferior al Râului Tur, ce se întinde pe teritoriul localităților Călinești-Oaș, Turulung și Micula; Dunele de nisip din localitatea Foieni, Heleșteiele de la Moftinu Mic, Mlaștina Vermuș din localitatea Sanislău, Pădurea de frasini din Urziceni, Pădurea cu pini Comja din Rașca, Pădurea Runc din localitatea Borlești și Tinoavele din Munții Oaș, ce aparține administrativ de localitatea Cămărzana.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *