logo
Search
Generic filters
Exact matches only

10 cele mai frumoase locuri din județul Teleorman

teleorman

Județul Teleorman este situat în sudul României și face parte din regiunea folclorică Muntenia. Acesta are reședința în orașul Alexandria și se învecinează cu județele Argeș, Olt, Dâmbovița și Giurgiu. Acesta este un alt teritoriu de graniță al României, fiind despărțit de Bulgaria prin Fluviul Dunărea. În județ există numeroase vestigii istorice, de la castre romane, la cetăți medievale sau conace boierești. Pe lângă importanța sa istorică, aici sunt amenajate și câteva rezervații naturale impresionante. Mai jos vă prezentăm zece obiective turistice pe care merită să le vizitați în Teleorman. Aflați mai multe despre acest județ de pe site-ul oficial. În plus, dacă ajungeți în Muntenia puteți afla de pe Wikipedia mai multe informații despre această zonă a țării și puteți căuta aici unități de cazare.

Alexandria

800px-Alexandria.Catedrala.6

Sursă foto: Wikipedia

Alexandria este orașul de reședință al județului Teleorman și unul dintre cele mai importante orașe istorice din județ. Deși orașul a fost întemeiat abia în secolul al XIX-lea, arheologii au descoperit urme ale locuirii acestui teritoriu ce datează încă din paleolitic, această zonă fiind locuită permanent, inclusiv în perioada daco-romană, dar și în Evul Mediu. De asemenea, conform istoricilor, locuitorii Alexandriei au participat la toate revoluțiile importante din Țara Românească. Istoria orașului și a acestei zone este păstrată în Muzeul Județean Teleorman.

O altă atracție turistică din Alexandria este catedrala Sfântul Alexandru, unde este înmormântat domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica, fondatorul orașului. În interiorul ei se mai păstrează încă o parte picturile originale, în ulei, la care a contribuit și pictorul Ștefan Luchian. De asemenea, aici există și două monumente, unul ridicat în memoria țăranilor uciși în timpul Răscoalei din 1907 și celălalt dedicat eroilor morți în timpul Primului Război Mondial. Descoperiți mai multe despre Alexandria pe site-ul oficial sau pe Wikipedia.

Turnu Măgurele

Turnu_cetatea01

Sursă foto: Wikipedia

Localitatea Turnu Măgurele a fost un important port din Lunca Dunării. Aceasta datează încă din epoca romană. Orașul are o istorie bogată, de-a lungul timpului aici fiind ridicate mai multe cetăți. Prima cetate din Turnu Măgurele a fost construită în perioada romană, în jurul secolul al II-leaPe ruinele acesteia a fost ridicată, câteva secole mai târziu, cetatea lui Constantin cel Mare, în secolul al IV-lea. Istoria localității continuă și în Evul Mediu, pe ruinele vechilor cetăți fiind ridicată o nouă cetate, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, care avea rol de apărare împotriva invaziei Otomane. Aceasta a fost însă arsă și din ea a rămas doar niște ruine.

În prezent în Turnu Măgurele se mai pot vedea o parte din zidurile cetății medievale. De asemenea, legendele spun că sub poarta cetății există un tunel vechi de peste 2.000 de ani (n.r. din timpul romanilor), ce leagă cele două maluri ale Dunării. În afară de ruinele cetății Turnu, aici puteți admira și o statuie a domnitorului Mircea cel Bătrân și Bustul generalului David Praporgescu, precum și Monumentul Independenţei cunoscut și ca Dorobanţul de la 1877. Aflați mai multe despre Turnu Măgurele de pe Wikipedia.

Pădurea Troianu

padurea_troianu

Sursă foto: Cesavezi.ro

Rezervația naturală Pădurea Troianu este situată pe teritoriul administrativ al localității teleormănene Troianu. Pădurea, care se întinde pe o suprafață de 71 de hectare, este renumită pentru faptul că aici crește bujorul românesc, o specie de plantă pe cale de dispariție. De asemenea, în pădure se mai regăsesc și câteva specii de stejar specific zonei de silvostepă printre care: gerul, gârnița, stejarul pufos și stejarul brumăriu. În interiorul rezervației sunt amenajate și câteva trasee turistice, dedicate iubitorilor de plimbări în natură. Tot aici se poare observa și urmele unui drum roman. Puteți descoperi mai multe lucruri interesante despre această rezervație de pe Wikipedia.

Centrul de agrement „Dunărica”

zimnicea-630x330

Sursă foto: MTS

Centrul de agrement „Dunărica”, din orașul Zimnicea, este unul dintre cele mai vizitate stațiuni de agrement din județul Teleorman. Aici se organizează atât tabere școlare tematice, cât și activități dedicate turiștilor. Astfel, aici vă puteți relaxa prin plimbări pe malul Dunării sau prin excursii cu vaporașul pe Dunăre, puteți practica pescuitul sportiv, face drumeții la obiectivele turistice din zonă sau asista la spectacole folclorice susținute de ansambluri locale. De asemena, centrul de agrement „Dunărica” organizează și excursii în Bulgaria. În plus, aici există și locuri de locuri cazare, locuri de luat masa, dar și de spații de relaxare. Descoperiți mai multe informații despre acesta de pe site-ul oficial.

Aria naturală Corabia – Turnu Măgurele

aria-naturala-corabia-turnu-magurele1024px-Garcilla-cangregera

Sursă foto: Wikipedia

Aria naturală Corabia – Turnul Măgurele este un sit de importanță comunitară situat pe teritoriul administrativ al județelor Teleorman și Olt. Aceasta a fost înființată în anul 2007 pentru a proteja biodiversitatea sălbatică existentă în zonă. Dacă ajungeți aici nu o să vă plictisiți pentru că, pe lângă peisajele naturale spectaculoase, zona este foarte bogată în obiective turistice precum: Ostrovele (Calnovăţ, Mare şi Mic), faleza și malul Dunării, dar și numeroase cetăți și vestigii istorice (Cetatea Turris, Cetatea Verdea și altele). De asemenea, în unele zone este permis pescuitul și se pot face plimbări cu vaporul pe Dunăre. Aflați mai multe despre această arie naturală de pe Wikipedia.

Centrul memorial „Marin Preda” – Siliştea-Gumeşti

Centrul Memorial MArin Preda

Sursă foto: Cesavezi.ro

Centrul memorial „Marin Preda” se află în Siliştea-Gumeşti, localitatea natală a cunoscutului scriitor român. Obiectivul turistic nu este amenajat în casa părintească a scriitorului român, ci în școala în care a învățat acesta. Aici sunt expuse documente, fotografii și diverse obiecte ce au aparținut scriitorului Marin Preda. Chiar dacă aceasta este localitatea natală a lui Marin Preda și aici există un muzeu dedicat lui, Siliştea Gumeşti este cunoscută mai degrabă drept „Satul Moromeților”. Se spune că aici a trăit familia care l-a inspirat pe scriitor să scrie celebrul roman „Moromeții”.

Casa memorială Zaharia Stancu – Salcia

casa_memoriala_zaharia_stancu

Sursă foto: Case memoriale

O altă casă memorială din județul Teleorman este cea a scriitorului român Zaharia Stancu, din localitatea Salcia. Clădirea, care aparținea surorii sale, Lisaveta, a fost transformată într-un muzeu memorial dedicat lui Zaharia Stancu în anul 1994, aici fiind expuse numeroase obiecte privind viața și activitatea poetului și romancierului român. Turiștii pot admira aici documente, fotografii, manuscrise, studii și colecții ale scriitorului, dar și obiecte personale ale acestuia, precum biroul, obiectele de scris sau diferite distincții primite în timpul vieții.

Expoziţia Memorială Gala Galaction

expozitie-gala-galaction

Sursă foto: Ghidul muezeelor

Deși este numit „Expoziţia Memorială Gala Galaction” obiectivul turistic reprezintă de fapt un mic muzeu memorial dedicat scriitorului Grigore Pișculescu, cunoscut sub pseudonimul de Gală Galaction. Muzeul este amenajat în localitatea teleormăneană Dideşti, satul natal al scriitorului, în casa în care s-a născut acesta, iar la realizarea lui contribuind locuitorii din comună. Colecția muzeului cuprinde obiecte, documente şi fotografii ce prezintă viața şi activitatea lui Gala Galaction.

Casa Mamut din Roșiorii de Vede

casa mamut

Sursă foto: DJC Teleorman

Casa Mamut este una dintre cele mai cunoscute obiective turistice din județul Teleorman. Aceasta se află în localitatea Roșiorii de Vede și a fost construită în anul 1899 de o familie de funcționari publici înstăriți. Ceea ce impresionează la această clădire este arhitectura fațadelor, ce prezintă brâuri și ancadramente cu motive florale. În interiorul acesteia încă se păstrează o parte din mobilierul, draperiile și sobele originale.

Conacele boierești din Teleorman

conacu-manu49

Sursă foto: Monumente istorice din România

Pe lângă numeroasele cetăți și vestigii istorice situate aici, Teleormanul se poate lăuda și cu numeroase conace boierești considerate monumente istorice, ce se regăsesc pe tot cuprinsul județului. Deși majoritatea acestora datează din secolele XIX și XX, acestea contribuie în egală măsură la conturarea istoriei județului ca și ruinele antice sau cetățile medievale. Printre cele mai cunoscute case boierești din județ se află: Conacul Făgărășeanu din Balaci (1900), Conacul Voinea din Blejești (1890), Conacul Manu din Vedea (sec. XIX), Conacul Popescu din Izvoarele Conacul Niculescu de la Caravaneti (construit la începutul secolului XX), Conacul Angelescu de la Babaita (1900–azi Primăria), Conacul Bildirescu de la Băneasa (1850), Conacul Antonescu din Alexandria (construit la începutul secolului XX – locul unde s-a născut filozoful român Constantin Noica), conacele Racotta și Noica din comună Ștorobăneasa, dar lista poate continua.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

2 Responses

  1. O parte fintr-e ele s-au distrus..casa Marin Preda,casa Zaharia Stancu ..o parte din conacele boierești..au fost distruse..de incompetență autorităților ..mascate de lipsa de fonduri….
    Mai sant si alte lucruri de vazut..Mănăstiri.actuale..biserici interesante..si multe altele …dar nu se ocupa nimeni..
    Stii ca a fost un muzeu Miron Radu Paraschivescu…numai este..

  2. Păcat că nu se preocupă Ministerul Culturii pe unde s-au perindat Miniștri doar pentu salarii mari, fără să-i intereseaze despre Patromonii că trebuiesc refăcute, s-ă lăsăm cea urmașilor noștri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *