Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Brasov
Brasov

Cetatea medievală săsească, Kronstadt (Brașov)

Orașul Brașov, denumit cândva și Kronstadt, este una dintre așezările din Transilvania fondate de către sași. Cetatea face parte din cele 7 orașe locuite de sașii transilvăneni, care au dat numele german al Transilvaniei, „Siebenbürgen“. Aceste locuri au fost colonizate de către cavalerii teutoni în anul 1211. Aici era locul de întâlnire al oamenilor puternici și bogați, al breslelor de aurari, țesători și postăvari, care au transformat orașul într-un puternic centru meșteșugăresc.

Cetatea aflată la poalele muntelui Tâmpa a fost ridicată la îndemnul lui Sigismund de Luxemburg în anul 1395, cu scopul principal de a apăra locuitorii orașului de invaziile turcilor. Zidurile de apărare au fost construite de-a lungul timpului alături de 8 bastioane, dintre care doar 3 au supraviețuit până în prezent.

Pe lângă cei 3 kilometri de ziduri, cât măsoară perimetrul cetății, se mai găseau alte patru turnuri și pe dealurile din jur, destinate supravegherii drumurilor și întârzierii atacatorilor. O asemenea fortificație era și cetatea de strajă, de pe un deal vecin, în perfectă stare și astăzi, care nu trebuie confundată însă cu cetatea unde era orașul.

Două astfel de turnuri externe, numite după două bresle, a cuțitarilor și a cizmarilor, au dispărut. Cele care au supraviețuit sunt Turnul Alb și Turnul Negru. Turnul Negru este și cel mai înalt, iar numele lui vine de la un incendiu, cum e și cazul Bisericii Negre. Astăzi, el mai are doar culoarea alb-cenușie a pietrei. La una dintre restaurările recente i s-a adăugat și un nefericit acoperiș din sticlă în formă de piramidă.

Printre bastioanele rămase de-a lungul timpului se numără Bastionul Țesătorilor, care are o arhitectură unică în țară. Acesta prezintă 2 turnuri ascuțite de dimensiuni diferite, care au fost unite într-un castel mai mic de forma unui arc de cerc. Bastionul Graft este o combinație de turn și poartă, având un spațiu boltit gol, prin care se scurgeau apele. Această fortificație a fost construită de șelari, breasla meșteșugarilor de șei, hățuri și harnașamente.

Bastionul Fierarilor e diferit de toate celelalte, iar astăzi ar putea trece drept o clădire administrativă din oraș. Dar aspectul său pașnic nu ar trebui să vă păcălească, acest bastion având în trecut guri de tragere pentru tun și locașuri de unde se putea turna păcură și apă clocotită peste asediatori.

biserica neagra
via Freepik.com

Astăzi, zidurile cetății sunt doar o formă de demarcație a orașului vechi, al cărui centru a rămas zona dintre Biserica Neagră și Piața Sfatului.

Brașovul este destinația turistică preferată de toți cei atrași de istoria urbană, dar și de munții din împrejurimi. În centrul vechi al orașului te poți bucura de liniște la o plimbare pe străduțe, unde la fiecare pas simți farmecul său și descoperi istoria și poveștile sale.

Dacă ești în căutarea unui loc de cazare în Brașov poți alege de la hoteluri cu multe stele, pensiuni sau hoteluri cu doar câteva camere, dar care îți oferă experiențe de neuitat. Printre acestea putem enumera Hotel Bella Muzica, Drachenhaus Hotel sau Hotel Ambient. Ofertele și informațiile acestor unități sunt prezentate pe site-uri de profil precum CazareBrasov.ro și nu numai.

Pentru cei care sunt în căutarea unui loc de servit masa, Brașovul oferă indiferent de anotimp o multitudine de posibilități pentru toate preferințele turiștilor. Numeroasele restaurante îți pun la dispoziție preparate tradiționale românești gustoase și arătoase. Dacă esti pregătit să vizitezi orașul, descoperă 10 obiective turistice din Brașov.

Cover - via pixabay.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *