Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Cetate sibiu
Cetate sibiu

Cetatea medievală săsească, Hermannstadt (Sibiu)

Orașul Hermannstadt, actualmente Sibiu a fost cea mai importantă cetate germană din Transilvania. Cetatea face parte din cele 7 orașe locuite de sașii transilvăneni care au dat numele german al Transilvaniei, „Siebenbürgen“. Acesta a fost colonizat de etnici germani în secolul al XII-lea și a devenit cea mai puternică fortăreață din sudul Transilvaniei.

Primii coloniști proveneau din teritorii situate la vestul râului Rin și au primit privilegii pentru a stăpâni fundus regius (pământul regal), întărite prin „bula de aur a sașilor” din anul 1224. Dacă la început așezarea purta numele râului Cibin care străbate localitatea, din anul 1223 apare pentru prima dată denumirea Villa Hermanni, după numele celui care i-a condus pe sași pe aceste meleaguri. De altfel, se spune că o colonie săsească din Franconia condusă de un anume Hermann din Nürnberg ar fi întemeiat așezarea.

De la începuturile sale, orașul s-a dezvoltat ca un centru al meșteșugarilor. Odată cu venirea coloniștilor, aceștia au adus cu ei cunoștințe tehnologice și o organizare superioară celei cunoscute în Transilvania secolului al XII-lea. Sibiul s-a organizat în bresle, fiind cunoscute un număr de 19 bresle cu 25 de branșe meșteșugărești. Printre cele mai importante activități desfășurate aici se numărau pielăritul, tăbăcăritul, prelucrarea fierului, dulgheritul, olăritul și tehnica construcțiilor în piatră.

Pornind de la această structură economică s-a dezvoltat și comerțul în zonă. La început s-au creat relații comerciale cu zonele învecinate, dar mai apoi aria s-a extins până în Țara Românească și Moldova existând și documente care atestă aceste activități. De la Sibiu erau procurate multiple produse, începând cu articole meșteșugărești, obiecte de lux și armament până la tehnică de război.

În prezent, Sibiul reprezintă unul dintre cele mai vizitate orașe din România. Acest fapt este dat și de numărul mare de situri istorice prezente aici. Multe dintre fortificațiile medievale ale orașului sunt păstrate în stare excelentă. Centrul istoric include Piața Mare, Piața Huet, Pasajul Scărilor, ce face legătura între Orașul de Sus și cel de Jos, renumitul Pod al Minciunilor, Piața Aurarilor și Piața Mică. Pe lângă toate acestea, muzeele din localitate dețin nenumărate colecții de artă, arheologie sau de istorie care merită vizitate.

Cetate Sibiu
via JumpStory

Turismul s-a dezvoltat constant în oraș mai ales după anul 2007, când Sibiul a fost declarat Capitala Culturală Europeană, iar odată cu acesta s-au diversificat și serviciile turistice. Dacă ești în căutarea unei cazări în Sibiu poți alege de la hoteluri de lux, pensiuni sau hoteluri mici cu decoruri superbe în stil medieval, până la camere individuale închiriate în vestitele clădiri cu „ochi” în acoperiș. Printre acestea putem enumera Vila Weidner, Hotel Am Ring, Hotel Art sau House of Luxembourg, toate cu aceiași arhitectură deosebită. Ofertele și informațiile acestor unități sunt prezentate pe site-urile de profil precum CazareSibiu.com și nu numai.

Cei aflați în căutarea unui loc de servit masa nu trebuie să treacă cu vederea că populațiile germane și maghiare din oraș și-au pus amprenta și asupra bucătăriei tradiționale, care acum este bogată în sosuri, condimente picante precum boia sau paprika, tarhon, și în care domină carnea de porc sau vițel. Totuși, locațiile restaurantelor și cafenelelor au o arhitectură și un design aparte, care te vor face să revii mereu cu plăcere în aceste locuri. Dacă esti pregătit să vizitezi orașul, descoperă 10 obiective turistice din Sibiu.

Cover - via JumpStory

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *