logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Ziua Internațională a Reducerii Dezastrelor Naturale – 13 octombrie

De cele mai multe ori, atunci când spunem dezastre naturale, ne gândim la evenimente catastrofale care au loc fără ca noi să avem vreo putere sau influență asupra lor. Acest lucru nu este în totalitate adevărat.

Deși, într-adevăr, oamenii nu pot preveni apariția unui cutremur sau a unui tsunami, pot lucra pentru reducerea pagubelor pe care o astfel de catastrofă le produce. Mai mult decât atât, folosindu-ne de tehnologia pe care o avem la îndemână în mileniul III, putem chiar să anticipăm un dezastru natural cu foarte mult timp înainte de producerea sa propriu-zisă. Acest lucru ne oferă șansa de a lua măsurile cuvenite, dintre care evacuarea cetățenilor este cea mai importantă.

Există desigur și dezastre naturale care au loc din cauza modului în care oamenii trăiesc pe această planetă. Poluarea constantă și consumul necugetat al resurselor duce la producerea diverselor evenimente care au loc pe Pământ. De pildă, subțierea stratului de ozon prin poluarea aerului facilitează apariția incendiilor cauzate de către căldura solară.

Ziua Internațională a Reducerii Dezastrelor Naturale, stabilită în 2002, își propune să crească nivelul de informare în rândul cetățenilor și autorităților cu privire la lucrurile care pot fi făcute pentru prevenirea apariției dezastrelor, dar și pentru reducerea pagubelor provocate de acestea.

Un lucru pe care l-am putea face noi în România, de pildă, ar fi construirea de diguri pe malul apelor cu risc de inundație, dar și ridicarea gospodăriilor în afara zonelor de risc. Lucruri care se pot face sunt destule. Mai este nevoie de minte și inițiativă din partea oamenilor responsabili.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.