logo
Search
Generic filters
Exact matches only

3 filme despre al Doilea Răboi Mondial

al doilea razboi mondial

Cele două războaie mondiale au fost cele care au schimbat cursul vieții a milioane de oameni. Indiferent că au luptat sau că nu, au fost activi în timpul conflictelor și toți au suportat adevărate traume. Impactul acestora s-a manifestat și în cinematografie, apărând câteva pelicule ce sunt inspirate din evenimente reale. Mai jost sunt unele dintre cele mai bune filme care sunt inspirate din cel de-al Doilea Război Mondial.

Saving Private Ryan” (”Salvați soldatul Ryan”)

Prima peliculă este ”Saving Private Ryan” (”Salvați soldatul Ryan”). Acțiunea se desfășoară în jurul Căpitanului Miller (Tom Hanks), care primește o misiune diferită: trebuie să își facă o echipă din 8 soldați și să îl caute pe soldatul Ryan (Matt Damon). Acestuia din urmă i-au murit ceilalți trei frați în timpul conflictului, este singurul dintre fiii familiei ce a rămas în viață, iar autoritățile americane decid să îi salveze măcar viața lui și să îl trimită acasă. Misiunea celor 8 soldați se dovedește a fi dificilă, de lungă durată, având mai multe conflicte și primind indicii ce duc la niște coincidențe amuzante. O parte dintre soldați mor, iar cei rămași dau o luptă crâncenă cu o armată germană supranumerică pentru a apăra orașul Ramelle. De remarcat este că pe parcursul filmului războiul apare în forma lui reală, sunt prezente fără oprire frica, moartea, cărora li se adaugă și haosul din unitățile militare, dar și deciziile eroice ale soldaților.

The Pianist (”Pianistul”)

Cel de al doilea film este ”The Pianist” (”Pianistul”). Wladyslaw Szpilman (Adrien Brody) este unul dintre cei mai buni pianiști ai Poloniei. Este evreu la origini și după ocuparea nazistă din Varșovia ajunge într-un ghetou unde reușește să se ascundă după ce germanii încep măsurile antisemite fizice. Găsește adăpost printre ruinele Varșoviei, are foarte puțină mâncare, este foarte frig, iar zilele îi sunt numărate. Asta până ce întâlnește un ofițer german care încalcă ordinele militare și îl ajută pe Szpilman să supraviețuiască cu mâncare și apă. Este salvat de venirea rușilor, în plină iarnă, când îl regăsim pe pianist total schimbat: poartă un palton nazist (primit de la ofițer pentru a-i ține de cald), are părul lung, are barbă, este incoerent și are probleme fizice. Filmul prezintă realitatea cruntă din Varșovia acelei perioade, când evreii încearcă să supraviețuiască în fața acțiunilor naziste.

Schindler’s List (”Lista lui Schindler”)

Schindler’s List” (”Lista lui Schindler”) este o altă capodoperă cinematografică inspirată din cel de-al Doilea Război Mondial. A câștigat de-a lungul vremii 7 premii Oscar. Oskar Schindler este un nazist convins care descoperă că afacerile îi pot merge foarte bine în timpul războiului cu două condiții: să aibă autoritățile germane de partea lui și în fabrică să lucreze evrei. Dacă inițial este prezentat ca o persoană lipsită de scrupule, pe parcursul acțiunii eroul devine uman. Transformarea de pe parcursul vieții lui Schindler este datorată ororilor pe care evreii din acea perioadă le suportau. El își dă seama de statutul avut și ia o decizie care constituie și intriga: să își salveze angajații. Eroul este prezentat în ultima secvență cu ochii în lacrimi și regretând că nu a salvat mai mulți evrei. Asta deși i-a ocrotit pe 1100 dintre ei.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *