Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
sportul potrivit
sportul potrivit

Cum să găseşti sportul potrivit şi să te ţii de el

Cu toţii ştim că mişcarea e recomandată pentru a ne menţine sănătatea şi greutate ideală. Însă câţi dintre noi nu renunţăm după primele zile de antrenament şi după febra musculară care se instalează din cauza efortului exagerat şi a lipsei exerciţiilor constante din viaţa noastră? Iată câteva metode prin care vă puteţi instala un nou obicei sănătos în rutina zilnică: sportul.

Începe treptat

Creierul se va opune din start oricărei schimbări drastice. Plus că nu vă doriţi să exageraţi  cu mişcarea de la prima sesiune, ca mai apoi să aveţi scuza durerilor musculare pentru a le evita pe următoarele. Cel mai bine e să începeţi treptat, cu câte 10-25 minute de exerciţii zilnice, după care să creşteţi timpul şi intensitatea antrenamentelor de la o săptămână la alta.

Alege sportul care ți se potrivește

După ce aveţi o astfel de rutină zilnică, vă puteţi gândi la un sport pe care să-l practicaţi de cel puţin două ori pe săptămână. Fie că e vorba de mers la sală, fie că vă înscrieţi la un sport care trebuie practicat în echipă sau pur şi simplu alergaţi prin parc, e important să vă setaţi nişte scopuri şi termene fixe. De exemplu: în două luni vreau să pot alerga 5 km fără să fac pauze sau să pot participa la semi-maraton. Dacă respectaţi orarul antrenamentelor şi aveţi mereu în minte aceste scopuri, şansele de a renunţa la antrenamente după primele săptămâni sunt mult mai mici.

Petrece cât mai mult timp în aer liber

Sportul nu trebuie să fie o corvoadă. Dacă simţiţi că organismul opune rezistenţă după primele tentative de mers la sală şi încercaţi să găsiţi tot felul de scuze pentru a vă eschiva, cel mai bine e să faceţi din asta ceva distractiv. Programaţi-vă cât mai multe ieşiri cu prietenii în aer liber, câte un weekend la munte sau pur şi simplu o drumeţie prin pădure într-o după-amiază. Şansele să găsiţi un sport (poate chiar extrem, de ce nu?) sunt mult mai mari în momentul în care eşti în natură, înconjurat de oameni activi.

Răsplăteşte-ţi eforturile

Fiecare mică victorie trebuie sărbătorită. Motivează-te cu ceea ce ştii că e interzis (fără să exagerezi). Dacă faci sport regulat şi ai grijă şi de alimentaţie, lasă-ţi o zi pe săptămână în care poţi să leneveşti şi să mănânci o prăjitură cu ciocolată. Promite-ţi că dacă te ţii de antrenamente timp de două luni fără să trişezi o să-ţi cumperi ochelarii ăia de soare la care tot visezi.

Nu renunţa chiar dacă ai mici scăpări

Da…te-ai luat cu munca şi cu proiectele şi ai uitat de antrenamente în ultima lună. Şi ce? Nu există nimic care să te împiedice să ieşi chiar azi din casă la o partidă de badminton.

Nu uita că obiceiurile noi au nevoie de un minim de 30 de zile pentru a se instala, aşa că e normal până treci de acest prag să mai ai şi zile în care “uiţi” de antrenament. Important e să îţi păstrezi optimismul şi să o iei de la capăt cu forţe proaspete.

Simona

Simona

Simona locuieşte în Cluj-Napoca şi lucrează în domeniul ONG. Îi place foarte mult să citească, să scrie şi să fie înconjurată de cărţi. Pe Simona o interesează tot ce ţine de dezvoltarea personală, îi plac proiectele faine, în special cele de voluntariat sau care au un impact social ridicat.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *