logo
Search
Generic filters
Exact matches only

[Ghid practic] Ce trebuie să știi atunci când vrei să achiziționezi un frigider?

[Ghid Practic] Frigider pentru acasa - (by Freepik)
Cuprins articol

Ai nevoie de un nou frigider și sunt prea multe variante? Combină frigorifică, side by side, frigider cu două uși, frigider cu o ușă, încastrabil – ce se potrivește cel mai bine în locuința ta?

Găsești mai jos un ghid care te poate ajuta să faci cea mai buna alegere. Am luat în calcul capacitatea, dotările, consumul, dar și funcțiile suplimentare disponibile.

Pentru cumpărarea unui frigider multiple aspecte trebuie luate în considerare, ele putând determina succesul pe termen lung al acestei achiziții.

Capacitatea frigiderului și organizarea spațiului

Este probabil cel mai important detaliu, pe termen mediu și lung. Când alegi un aparat frigorific, după alocarea unui buget, trebuie să iei în calcul acest aspect, care determină capacitatea aparatului și modul în care este distribuită între proporția între frigider și congelator. Combinele frigorifice au de obicei alocate două treimi din spațiu pentru frigider și restul pentru alimentele congelate. Frigiderele cu două uși pot avea până la 80% din capacitate alocată răcirii normale și doar 20% pentru congelare. Aparatele side-by-side pot avea chiar părți egale pentru cele două funcții.

 

Capacitatea totală netă este un aspect important

Decizia pentru capacitatea optimă trebuie luată la început, în funcție de nevoile cumpărătorului. Tinerele cupluri sau studenții care împart o chirie pot necesita spații de depozitare mai mici. În aceste cazuri poate fi suficientă o capacitate de până la 320 litri, precum această combină frigorifică de la Arctic sau acest frigider cu două uși Samsung. Familiile cu copii sau membrii unei locuințe mai mari necesită de regulă un spațiu mai mare. Aici îți putem recomanda o capacitate de până la 400 litri, cum oferă combina frigorifică Beko RCNA406E de 362 litri. Pe de altă parte, în cazul în care un aparat frigorific side-by-side se potrivește în locuința ta, acest Beko de 401 litri are un preț imbatabil.

În urma luării deciziei asupra unei capacități minime necesare, este recomandată și studierea organizării interioare. Unele frigidere dispun de raft metalic pentru băuturi, altele pot avea alocat spațiu generos pentru sticle direct pe ușă. Organizarea congelatorului poate de asemenea să difere între modele cu capacități nete similare. Sunt de luat în calcul și recipientele pentru ouă sau pentru gheață.

 

Funcțiile No Frost / Full no frost

Majoritatea combinelor frigorifice vândute în prezent beneficiază de funcția No Frost (fără gheață) pentru partea de frigider. Pentru cei care își aduc aminte, cam toate frigiderele mai vechi necesitau ocazional această procedură de dezghețare. Noile aparate frigorifice vândute în Europa au această funcție implementată. Astfel, atunci când cauți cel mai bun frigider pentru tine, devine rareori necesar să te asiguri că deține funcția No frost.

Necesitatea dezghețării poate fi de domeniul trecutului

Pentru partea de congelator, oferta este ceva mai complexă. Producătorii au diverse denumiri pentru această funcție sau pot să nu o includă la toate modelele. În general, denumirea utilizată este Full no frost sau Total no frost (complet fără gheață). De exemplu, această combină frigorifică de 310 litri de la Samsung are specificată clar funcția Full no frost. Astfel, nici frigiderul, nici congelatorul nu vor necesita dezghețare ocazională forțată.

Alte modele pot avea o funcție de reducere a acumulării gheții, cum este acest aparat frigorific de la Bosch de 500 de litri. Pot fi întâlnite și o combine frigorifice care nu au această funcție specială, dar au un preț excelent, cum este acest StarLight de 286 litri. Alți producători aleg denumiri proprii pentru Full no frost, cum fac cei de la Beko la combinele lor frigorifice dotate cu funcția duală NeoFrost.

 

Clasa energetică și consumul anual

Cât consumă acest frigider? Este probabil una dintre cele mai comune întrebări puse de cumpărători. În general, consumul se calculează pentru o durată de funcționare de un an. Producătorii iau în considerare și anumite funcții precum “Mod vacanță”, atunci când calculează consumul anual. Pe etichetele energetice ale electrocasnicelor apar de regula estimări ale consumului, aferente unor condiții optime de utilizare. Astfel, producătorii măsoară acest consum anual în funcție de anumiți parametri, precum temperatura din încăpere și gradul mediu de încărcare.

Noua clasificare energetică este adaptată ultimelor tehnologii

Noile etichete energetice care au intrat în vigoare de la 1 martie 2021 schimbă modul de clasificare. Vechile clase B, A, A+, A++ si A+++ sunt redenumite, fiind acum de la A la G. Noua clasa A este alocată frigiderelor care au cea mai ridicată eficiență energetică, în timp ce G corespunde celor mai puțin eficiente.

O combină frigorifică cu un raport bun între preț și consum este acest LG cu capacitate de 384 litri, media anuală fiind de 268 KW sau 257 KW după noua clasificare. Poți lua în considerare și acest Samsung de 385 litri, încadrat la A+++, după vechea clasificare.

Consumul real va fi ușor influențat și de gradul de încărcare al aparatului frigorific, de uzura în timp și de temperatura ambientală. Frigiderele cu capacitate mare (peste 400 litri) vor consuma întotdeauna mai mult în comparație cu frigiderele care au sub 300 litri. Aparatele frigorifice side-by-side, încadrate la clasa A sau A+ pot avea un consum mai ridicat  decât cele A++. Avantajul unei clase de consum inferioare va fi de regulă prețul mai mic al produsului. Se poate face o estimare a diferenței de cost, calculând cu prețul unui KW, de pe factura furnizorului de energie.

 

Funcții suplimentare ale unei combine frigorifice

Multe dintre noile combine frigorifice pot afișa digital temperatura. Poți alege dintr-o gamă largă de modele, precum acest Beko de 497 litri, funcție NeoFrost și display sau acest side-by-side de la Hotpoint. Afișarea și reglarea temperaturii sunt funcții moderne, care permit o minimă configurare a aparatului frigorific. Odată ce te obișnuiești cu temperatura configurabilă a frigiderului, va fi greu să renunți la această opțiune. Este o funcție utilă și pentru a urmări eventuale întreruperi ale curentului electric, caz în care temperaturile reglate se resetează la valorile din fabrică.

Compresorul cu invertor digital de care beneficiază anumite modele de aparate frigorifice este o altă dotare care merită luată în considerare. Toate combinele frigorifice beneficiază de compresor, fiind partea responsabilă de răcirea aerului din interior. Compresoarele clasice funcționează într-un mod mai brut, pornind operațiunea de răcire la putere maximă, atunci când este nevoie. Noile variante digitale, care se află și în dotarea acestui Samsung NoFrost pot lucra constant, la viteze variabile. Ele funcționează non-stop, menținând temperatura dorită. Acest mod de funcționare asigură o eficiență ridicată, constituind una din cele mai importante invenții în acest domeniu.

Ușile reversibile și piciorușele reglabile ale unei combine frigorifice sunt două dotări importante de luat în calcul. Uneori, configurația mobilierului de bucătărie sau planeitatea podelei pot afecta experiența de utilizare. Acest Whirlpool cu funcție “Al 6-lea simț” îmbină o capacitate de 368 litri, un consum excelent și aceste dotări.

 

Garanția viitorului tău frigider

Aparatele frigorifice sunt dispozitive create pentru utilizarea pe termen lung. Dar nu avem șansa întotdeauna de a beneficia de achiziția făcută și aici intervine necesitatea unei garantii extinse. Producătorii și importatorii sunt obligați în Uniunea Europeană să ofere consumatorilor casnici minim 2 ani garanție. Acest termen este rezonabil pentru anumite echipamente, dar pentru o combină frigorifică poate fi insuficient.

Astfel, regăsim periodic campanii promoționale de extindere a garanției comerciale. Aproape toți producătorii și importatorii de frigidere derulează campanii de câteva ori pe an, în care extind gratuit garanția cu până la 5 sau chiar 6 ani. Vezi aici aparatele frigorifice Liebherr, pentru care se acordă 6 ani. Este o ofertă foarte utilă, pe care orice cumpărător merită să o ia în considerare.

 

Încorporare

Dacă cumpărătorul dorește să își facă mobila la comandă, aparatele frigorifice încorporabile pot fi o opțiune excelentă de luat în considerare. Optimizarea spațiului, mai ales în apartamentele cu suprafață redusă, poate fi făcută și prin alegerea unui frigider încorporabil. Există chiar și congelatoare încorporabile în mobilier. Un alt avantaj al acestei opțiuni este integrarea perfectă în decor.

Optimizarea amenajării locuinței cu electrocasnice încorporabile

7 mărci de frigidere de la care poți să cumperi!

În lista de mai jos vei găsi mărcile care au notele de 4 sau 5 din 5 pentru frigiderele pe care le vând:

 

Dacă ai alte nelămuriri legate de frigidere poți să ne lași întrebărea ta mai jos în comentariu, iar noi vom încerca să-ți răspundem cât mai exact. Între timp poți să citești alte ghiduri interesante despre frigidere, cuptoare electrice sau alte electrocasnice de care ai nevoie acasă, în categoria de Ghiduri de pe site-ul nostru.

—————————————————————————————————————–
Acest articol conține linkuri cu coduri de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că dacă vei intra pe aceste magazine online spre care facem trimitere și vei comanda produse de la ele, un procent din valoarea achiziției tale va intră în contul de afiliere al site-ului BunaDimineata.ro . Acești bani pe care îi vom încasa ne vor ajuta să scriem noi subiecte interesante pentru cititorii nostri. Mai multe detalii despre marketingul afiliat poți să citești aici.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor