logo
Search
Generic filters
Exact matches only

[Ghid practic] Mașini de spălat rufe. Cum alegem modelul potrivit pentru tine?

Cuprins articol

Fiecare locuință necesită o mașină de spălat rufe, iar alegerea unui model potrivit nu pare complicată. Anumiți cumpărători aleg în funcție de buget, alții în funcție de dotări. Întrucât dotările de bază se regăsesc la toate modelele, ce anume face diferența?

Uneori, consumatorii aleg între mașinile de spălat simple sau cele cu uscător încorporat, iar alții se ghidează după posibilitatea de încorporare. O mașină de spălat haine încorporabilă vine de regulă cu anumite limitări privind capacitatea sau clasa energetică și cu un preț ceva mai mare. Iar noii hibrizi care integrează și uscătorul de rufe au la rândul lor prețuri și dotări variate.

Foto by Freepik

În realitate, alegerea mașinii de spălat ideale nu este atât de simplă, pentru că piața a evoluat foarte mult. Mulți producători cunoscuți au dispărut, alții au ales să își dedice marca produselor ieftine, pentru a rămâne competitivi. Cele mai cunoscute mărci de mașini de spălat sunt diferite de cele de acum 10 ani. Unele au intrat în portofoliul altor producători, în timp ce altele au încetat să mai producă și distribuie exclusiv produse externe.

Un cunoscut producător de mașini de spălat care a fost cumpărat de o altă companie este Artic. O emblemă a electrocasnicelor românești, Artic se află de mulți ani in portofoliul Arcelic, un producător din Turcia. La fabrica din Găești se produc acum trei mărci – Artic, Beko și Grundig. Aceasta a fost una dintre privatizările de succes din România, Artic devenind un exportator global de electrocasnice. Mașinile de spălat haine Artic sunt destinate doar pieței din România, în timp ce celelalte mărci sunt și pentru export.

Cum navigăm prin lista lungă de specificații a unei mașini de spălat rufe? Facem alegerea pentru noi sau pentru o locuință care va fi oferită spre închiriere? Intenționăm să ne mărim familia în viitorul apropiat? Găsiți mai jos aspectele importante de luat în calcul la achiziționarea unei mașini de spălat.

 

Capacitatea cuvei unei mașini de spălat

Acesta este primul aspect care trebuie luat în calcul – câte kilograme de rufe se pot spăla într-o singură tură? Pentru nevoi minime și un spațiu redus, mașinile de spălat care suportă maxim 6 KG pot fi o alegere bună. În medie, una sau două persoane care împart un apartament se vor descurca cu această capacitate. Se potrivesc de asemenea și la cabane sau pentru alte spații de recreere.

Avantajele principale sunt prețul mai mic și posibilitatea de a alege o mașină de spălat cu încărcare verticală. Acestea au dimensiuni compacte și acces din partea superioară, ideal pentru spații limitate. Dezavantajele ar fi capacitatea redusă a cuvei și faptul că multe modele sunt semiautomate.

Fiind o capacitate comună, mulți producători oferă mașini de spălat rufe cu până la 6 kilograme. Însă, alegerea ideală pe termen lung sunt cele cu capacitate cuprinsă între 7 și 9 KG. Anumite programe de spălare necesită capacități de încărcare mai reduse comparativ cu maximul suportat de mașină.

Trebuie luate în calcul și diametrul ușii de încărcare, direcția de deschidere și culoarea, pentru asortarea cu mobilierul. Unii producători includ și tehnologii avansate de adăugare a rufelor după începerea spălării, cea mai celebră fiind Add Wash de la Samsung.

 

Viteza de rotație, programele de spălare și centrifugare

În general, cu cât viteza de rotație este mai mare, cu atât vor fi disponibile mai multe programe. Majoritatea producătorilor de mașini de spălat limitează utilizarea vitezei de rotație. Astfel, dacă dorim un program pentru un anumit tip de rufe, el va avea de obicei preselectată și viteza de rotație. Pentru procesul de centrifugare, această viteză de rotație poate fi importantă. Rufele pot fi (la anumite mașini de spălat) centrifugate și separat de programul de spălare, acest aspect grăbind uscarea lor.

Optarea pentru achiziționarea unei mașini de spălat automate care suportă viteze mai mari (1300-1600 rpm) poate fi o alegere înțeleaptă. Pe termen lung, va deveni un aspect la fel de important ca și o cuvă suficient de încăpătoare. Aici se pot găsi rareori modele de mașini de spălat slim (adâncime redusă), care sunt utile în spațiile mici, dar limitate de obicei la maxim 1200 rpm.

Numărul programelor de spălare integrate poate fi un alt factor de alegere. Unele mașini de spălat au un număr extins de astfel de programe, alte suportă chiar și reconfigurarea lor. Cele mai utile presetări sunt programele de spălare rapidă, cele pentru rufe albe și antialergenicele. Cumpărătorii care nu au în plan achiziționarea unei mașini de spălat cu uscător sau a unui uscător dedicat, pot lua în calcul și funcția dedicată de centrifugare.

 

Cât consumă o mașină de spălat rufe

O mașină de spălat uzuală are consumul calculat pe fișa oferită de producător. Aceasta este o estimare, bazată pe anumite condiții care pot sau nu să fie similare cu obiceiurile viitorului cumpărător. Conform noilor etichete energetice, se iau în calcul consumul în KW per 100 de cicluri de spălare, consumul de apă al programului Eco, dar și clasa de eficiență la centrifugare. Nu este ușor de calculat un consum real al viitoarei mașini de spălat pentru un tip de cumpărător anume. Există multe variabile, în condițiile în care nu toții utilizatorii folosesc constant aceleași programe de spălare și nu apelează întotdeauna la centrifugare.

Noua clasificare energetică schimbă vechile valori D -> A+++ în G -> A. În acest fel, mașinile de spălat rufe clasificate acum la A corespund celor care aveau anterior clasificarea A+++. Cele cu eficiență redusă și consum mai mare, sunt acum mașinile de spălat clasa G. De obicei, prețurile sunt mai mici pentru aceste mașini.

Cumpărătorii pot afla acum direct de pe etichete care este durata programului de spălare Eco (program economic). Mai mult decât atât, au fost incluse și detalii despre eficiența energetică la centrifugare și despre consumul de apă.

 

Funcții și dotări suplimentare ale unei mașini de spălat

Pe lângă funcțiile utile precum Add Wash de la Samsung, tot mai mulți producători oferă conectivitate WiFi și aplicații dedicate pentru monitorizarea ciclului de spălare. O altă dotare destul de solicitată este blocarea accesului copiilor, evitând astfel diverse situații neplăcute. Mașinile de spălat rufe din clasele superioare pot beneficia chiar și de autodiagnoză. Tragerea automată a detergentului lichid sau controlul anumitor setări tehnice direct pe display sunt alte funcții inovative.

O dotare tehnică importantă, disponibilă doar pe anumite modele de mașini de spălat sunt motoarele cu invertor digital. Beneficiile pe termen lung ale acestora sunt reprezentate de fiabilitatea ridicată și zgomotul redus. Funcțiile de tip Steam (cu abur fierbinte) pot distruge fără probleme până la 99% din bacterii și alergeni.

 

6 Mașini de spălat rufe (mașini de spălat automate) recomandate

Am selectat câteva modele care acoperă o gamă extinsă de bugete, dotări de bază și funcții suplimentare. Ghidul include 5 mașini de spălat automate și un model semiautomat.

 

1, Mașina de spălat rufe Slim Arctic APL61015XLW0 (6 kg, 1000 RPM, Clasa E, ExtraSteam, Display LED, XL Door, Alb)

Beneficiile mașinii de spălat automate de la Artic sunt: adâncimea redusă (slim), funcția cu abur ExtraSteam pentru reducerea cutelor, hubloul cu deschidere largă și diametru de 34 cm. Astfel, accesul in cuva mașinii de spălat este facil, iar rufele se pot scoate ușor. Modelul Artic suportă maxim 6 kilograme, fiind aproape de limita maximă a mașinilor automate slim. Clasa de consum energetic este foarte bună, fiind fosta A+++. Prețul actualizat și dotările mașinii de spălat rufe Arctic, aici.

2, Mașina de spălat rufe Arctic APL81223XLW3 (8 kg, 1200 rpm, Clasa A+++, Motor Silent Inverter, ExtraSteam, AddGarment, Alb)

Aceasta este o mașină de spălat haine cu dimensiuni standard (adâncime 55 cm), care suportă până la 8 KG de rufe, în funcție de programul de spălare ales. Motorul include tehnologie Silent Inverter, pentru o durată de viață crescută și un zgomot redus. Construită cu tehnologie Design Box in Box, mașina de spălat Arctic APL8 are vibrații reduse în timpul funcționării. Consumul energetic este încadrat tot în eficienta clasă A+++. Prețul actualizat și dotările mașinii de spălat rufe Arctic, aici.

 

3, Masina de spalat rufe Bosch WAN24063BY (8 kg, 1200 RPM, Clasa C, EcoSilence Drive, Funcție reîncărcare, Alb)

Este încadrată în noua clasă energetică A (echivalent A+++) și dotată cu motor silențios EcoSilence Drive. Are o capacitate maximă de încărcare de 8 KG și viteză de centrifugare de 1200 rotații, în funcție de programul de spălare selectat. Posibilitatea de a adăuga haine în timpul ciclului de spălare va fi cu siguranță apreciată. Pereții laterali sunt protejați la vibrații, iar panoul de comandă este cu ecran tactil. Prețul actualizat și dotările mașinii de spălat rufe Bosch, aici.

4, Mașina de spălat rufe Slim LG F2WN2S6S6TE (6.5 kg, 1200 RPM, Clasa E, Inverter Direct Drive, Steam, Smart Diagnosis, Argintiu)

Pentru prețul său, această mașină de spălat automată vine cu dotări tehnice generoase și cu un design slim, care se potrivește în spațiile înguste. Motorul cu inverter va fi apreciat pentru fiabilitatea pe termen lung, iar funcția de abur este utilă pentru eliminarea cutelor. Culoarea argintie o va scoate în evidență, iar sistemul AI DD poate detecta delicatețea rufelor aflate în interior. Prețul actualizat și dotările mașinii de spălat rufe LG, aici.

 

5, Mașină de spălat rufe cu uscător Samsung WD80T634DBH/S7 (Spălare 8 kg, Uscare 5 kg, 1400 RPM, Clasa E, AI Control, Auto Dispenser, Super Speed 59, Steam, Motor Digital Inverter, Wifi, Alb)

Această mașină de spălat haine integrează un uscător, fiind ideală atunci când aveți nevoie de un astfel de dispozitiv, dar spațiul sau bugetul nu permite achiziționarea separată a sa. Capacitatea de spălare este de maxim 8 KG, iar cea de uscare de maxim 5 KG . Aceste valori sunt destul de comune, fiind apropiate de nevoile uzuale. Puteți conecta această mașină de spălat Samsung la rețeaua WiFi, pentru gestiunea prin aplicația dedicată. Similar cu mașinile de spălat prezentate anterior, funcția de abur (Steam) și motorul cu invertor digital sunt prezente. Prețul actualizat și dotările mașinii de spălat rufe Samsung, aici.

 

6, Mașină de spălat rufe Tehnoton Splendid 07 (Încălzitor, storcător, Cuvă 36 litri, Alb)

Tehnoton Splendid 07 este una dintre puținele mașini de spălat semiautomate care vin dotate cu funcție de încălzire a apei și compartiment de stoarcere. Capacitatea de încărcare este suficientă pentru un utilizator, viteza de centrifugare ajunge chiar și la 1300 rotații. Este o mașină de spălat haine ideală pentru cabane și alte spații de recreere, unde nu există alimentare cu apă curentă. Panoul de comandă este mecanic, iar structura rezistentă. Prețul actualizat și dotările mașinii de spălat rufe Tehnoton, aici.

 

Top 10 branduri de mașini de spălat haine de la care poți să cumperi!

În lista de mai jos vei găsi mărcile care au notele de 5 din 5 pentru mașinile de spalat haine pe care le comercializează:

 

Dacă ai alte nelămuriri legate de mașinile de spalat haine poți să ne lași întrebărea ta mai jos în comentariu, iar noi vom încerca să-ți răspundem cât mai exact. Între timp poți să citești alte ghiduri interesante despre frigidere, cuptoare electrice sau alte electrocasnice de care ai nevoie acasă, în categoria de Ghiduri de pe site-ul nostru.

—————————————————————————————————————–
Acest articol conține linkuri cu coduri de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că dacă vei intra pe aceste magazine online spre care facem trimitere și vei comanda produse de la ele, un procent din valoarea achiziției tale va intră în contul de afiliere al site-ului BunaDimineata.ro . Acești bani pe care îi vom încasa ne vor ajuta să scriem noi subiecte interesante pentru cititorii nostri. Mai multe detalii despre marketingul afiliat poți să citești aici.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor