Search
Generic filters
Exact matches only

6 moduri prin care sarcasmul te face mai deștept

Sarcasmul este un mod de a vorbi în expresii care atacă o idee sau persoană și, de cele mai multe ori, este considerat un mecanism de apărare al oamenilor. Implică oferirea de răspunsuri ironice, care înseamnă opusul a ceea ce e real, uneori chiar batjocură față de subiect. Cuvântul „sarcasm” este derivat din grecescul „sarkasmos” care înseamnă a rupe cu dinții, a sfâșia. Ținând cont de aceste lucruri ai crede că oamenii care folosesc sarcasm sunt fie nepoliticoși, fie imaturi, nu? Ei bine, există studii care spun că sarcasmul te face mai deștept. Iată cum:

  1. Îți exersează creierul. Când vrei să spui ceva sarcastic sau primești o astfel de remarcă și încerci să o înțelegi, creierul tău lucrează mai multe părți deodată. Așadar, creierul tău își exersează „mușchii”.
  2. Îți sporește creativitatea. Teste psihologice făcute pe studenți arată că atunci când aceștia au fost expuși la discuții agresive, sarcastice au venit rezolvări mai creative pentru problemele oferite.
  3. Te poate face mai politicos. Deși ai crede contrariul, sarcasmul te poate faci să fii mai politicos. Asta se explică prin faptul că, de multe ori, vei folosi sarcasm pentru a nu fi direct răutăcios. Iar dacă nu ești răutăcios direct, e mai puțin probabil să rănești sentimentele persoanei respective.
  4. Dacă nu recunoști sarcasmul, poate fi un stagiu incipient al demenței. Un studiu al Academiei Americane de Neurologie arată că pacienții care prezintă această boală, nu pot recunoaște minciunile și tonalitatea sarcastică a vocii. Prin urmare, dacă folosești și înțelegi remarcile sarcastice, ești mai puțin predispus să fii diagnosticat cu demență de lob frontal.
  5. Te ajută să evoluezi social. Sarcasmul face parte din societatea zilelor noastre și te ajută să te integrezi social. Oamenii care folosesc sarcasm sunt, de cele mai multe ori, buni în a menține o conversație și a evita momentele ciudate de liniște.
  6. Îți face pielea mai groasă. (Ok, poate nu e cazul să o iei ad literam) Cei ce folosesc sarcasm, îl și înțeleg, ca o regulă generală. Asta înseamnă că sunt oameni care nu pun orice remarcă și orice idee de criticism la suflet.

Dacă până acum nu foloseai sarcasmul în viața de zi cu zi, poate e timpul să începi să îl folosești.

Citește și Cum să îți sporești creativitea

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *